Puise rannal tuleb suurpõgenemise mälestuspäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mälestusmärk Puises. Foto: Arvo Tarmula
Mälestusmärk Puises. Foto: Arvo Tarmula

Pühapäeval kl 11 mälestatakse Puises suurpõgenemise monumendi juures neid, kes 1944. aasta hilissuvel ja sügisel saabuva Punaarmee eest Eestist lahkusid. Põgenemine saavutas haripunkti 19.–23. septembril ja paljud inimesed koondusid just Läänemaa rannikule lootuses leida siit võimalusi põgenemiseks. Eestist põgenes kokku umbes 80 000 inimest, kellest enam kui 5000 hukkus teel.

2019. aastal avati põgenikele Puises mälestuskivi, mis aasta hiljem sai ka Seaküla Simsoni loodud skulptuuri. Sel aastal paigaldab ülemaailmne eestlaste kesknõukogu mälestusmärgi juurde suurpõgenemist tutvustava infotahvli, mis pühapäeval avataksegi.

Tahvli avamise ja päevakohaste kõnede järel esineb ansambel Untsakad. Mälestuspäeva juhi Heikki Magnus ütles, et kui ilm väga alt veab, on kontsertosa Puise Nina talus.

Magnus lisas palve, et inimesed tuleks kohale juba veidi varem – parkimine on 200 meetrit eemal ja sealt mälestusmärgi juurde jalutamine võtab aega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
no mitu
2 aastat tagasi

paati ja kes sealt siis läksid, et ausammas vaja kohe sinna panna, mindi ju igalt poolt