Vallavalitsus tõmbas Oru osavallale kriipsu peale

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne-Nigula abivallavanem Taivo Kaus leiab, et Oru osavalla pidamine läheks liiga kalliks. Foto: Arvo Tarmula

Lääne-Nigula abivallavanem Taivo Kaus leiab, et Oru osavalla pidamine läheks liiga kalliks. Foto: Arvo Tarmula

Lääne-Nigula vallavalitsus otsustas läinud nädalal, et ei toeta Oru osavalla moodustamist.

Lääne-Nigula abivallavanem Taivo Kaus ütles Lääne Elule, et arvestades kaasnevaid kulusid ei ole Oru osavalla moodustamine mõistlik. Kui Oru saaks osavallaks, järgneksid riburadapidi teised. See omakorda kasvataks kulusid veelgi, niisiis tuleb Orule „ei” öelda. „Et vältida kaheksa osavalla moodustamist.” ütles Kaus.

„Ma olen üsna kindel, et teised tulevad sama sooviga, ja kui nad ei tule, siis ei ole asjal üldse mõtet – ühte või kahte piirkonda ei saa jätta õhku rippuma,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Janno Randmaa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanekülam
2 aastat tagasi

Äkki nüüd saab miljoni, kui vaevaga ühendatud vallad taas lahutada?

Luts
2 aastat tagasi

Kust raha juurde tuleb, et ametnike juurde palgata? Äkki peaks just vastupidi, bürokraatiat ja ametnike vähemaks tõmbama, et raha kogukondadele rohkem suunata oleks?

Suvelinnamäelane
2 aastat tagasi

Arvan, et Linnamäele tuleks osavalla loomine vägagi kasuks, kuna seal tegutseb praegugi väike, aga väga toimekas seltskond. Aitähh nendele!

einoh
2 aastat tagasi

väga õige, kõik need imelikud osavallad tulebki kinni panna. Mille kuradi pärast see haldusreform siis tehti? Lihtsalt laiskusest ja mugavusest mõnus harjund koha peal tööl käia.
Tootval tööl on töökätest kibe puudus, pole vaja prtsutada- kõik on ausad ametid.

Valik
2 aastat tagasi
Reply to  einoh

Kuidas nüüd tootev töö ja osavalla loomine omavahe seotud on? Või vihjate, et eri piirkondade inimestel polegi vaja kodu lähedal teenuseid vaja? Või lihtsalt tundsite, et vaja täna midagi klaviatuuril veel klõpsutada, sõrmeotstes motoorne rahutus?

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Valik

Milliseid teenuseid kodu lähedal? Seda just eelmine kommenteerija mõtleski arvatavasti, et maa on nii väike, aga isgasuguseid ametkondi peaks nagu ikka järjest rohkem olema või!?!?!? Siia maale piisaks ühest külavanemast ja mõnedest maksukogujatest. Mida bürokraate siia rohkem vaja on, sellest ei saa mina ka aru. Järjest rohkem ametnike, järjest rohkem reguleerimisi, nagu inimesed ei oskaks ise elada rsk, vihaseks ajab veel selline õigustaja oma teenustega. Kui midagi vaja, küll teenusepakkuja leitakse. Maakohas ei ole vaja iga päev mingit teenust kasutada, mõelge peaga krt!!!

valik
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Rahu, ikka rahu. Vabandan, et teid endast välja viisin. See ei olnud mu kavatsus. Aga mis mõttes maal ei vaja inimene iga päev teenust? Ikka vajab ju. Koolibussi on vaja, arstipunkti on vaja, eakaid on vaja abistada ja toetada. Või kuidas te ette kujutate, et Risti koduhooldusteenust pakkuv inimene läheb Noarootsi eakaid külastama? Või et need eakad sõidavad Taeblasse abi järele. Sellise seisukohaga võib ju väita, et ka Haapsalu, Pärnu, Narva, Luunja inimesed ei vaja iga päev teenuseid. Peaasi, et need Tallinna elanikel kõigil käe-jala juures oleksid. Aga vabandan veelkord.

Tan
2 aastat tagasi

Supermees Kaus, lõpeta oma jura ära ja vaata endale jõukohane töö.

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Riigireformi kavandati ca 15 aastat aga välja kukkus nagu kõik meie riigi tegemised st.läbi tagumiku !
Millal hakkavad meil asju otsustama tõsised teadmamehed mitte saadikud kes on parteinimekirjades parlamenti valitud alla tuhande valija häälega ?

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Riigireformi asja ajasid Jüri Raidla juhtimisel entusiastid, sellest ei tulnud midagi välja, nagu kõigist rahvaalgatuslikest asjadest EV-s. Meil targad parteid ja ammetnikud, mis see rahvas ka teab. Haldusreformi vajalikkust meil kaua võimul olnud Reformierakond eitas seni kuni sai, kui enam ei saanud, tegi ülepeakaela ära. Poole pealt toimus veel sutsunurga paleepööre, mistõttu lõppvormistamine jäi veel Jüri (jutu)Ratta valitsuse vormistada. Nagu ikka sellistel puhkudel saime tulemuse asemel tagajärjed – millega nüüd askeldame nagu kana takus.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Kas tegemist peaks olema kohaliku elaniku enesemääramise õigusega või tegemist on majandusküsimusega? Rumal ja madal omavalitsuse ametnik/funktsionäär on nuhtluseks alati, sügisel valimistel siis ärge unustage seda!

mis
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

poolearulised majandusmehed siin kommenteerivad. Tõmmake siis oma autod käima ja maale ei mingeid apteeke,poode omavalitsusi,töökohti,koole, kultuurimaju, raamatukogusid, lasteaedu jne- need ju kallid pidada Uhage 100km hommikul Tallinnasse ja õhtul tagasi. Vaadake siis kuu lõpus oma rahakotti, ehk siis saate majandusest ja maaelu mõtekusest aru ja sellest kas on vaja osavaldu ja kodulähedasi töökohti.

oot oot
2 aastat tagasi
Reply to  mis

poodi küll mingi osavald ei ava, ikka eraettevõtja nüüdsel ajal, maakohta pole koole ja raamatukogusid tehtudki, Nõva kooli kallal käib koguaeg mingi jamamine ja eks seegi kinni läheb, kultuurimaja wtf!!!!, töökohti!!???, Pole maakonna keskusteski töökohti, te tulete väitma, et osavallavalitsusega saabub õnn õuele!? Jätke tühi loba, palun teid!

Jaak
2 aastat tagasi
Reply to  oot oot

Juba valdade liitmine oli vale.Osavallad oleks praegu ainuke õige tegu.Valdade liitmisega tehti 1,0 kogukondadele. Kadus küünarnuki tunne. Oli Taebla vald,toimusid peod,kontserdid,spordivõistlused. Aga mida tegi Mikk Lõhmus? Suretas kõik mis oli. Taebla spordikompleksis valitseb tühjus ja mustus.Varem olid “taeblakad”, “nõvakad” “linnamäekad” aga nüüd on kolhoos.

Nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  Jaak

te olete vanas liiga kinni. Vaadake, mis maailmas toimub. Eesmärgiks segundada inimkond, kus pole rassi, sugu ega mõtlemisvõimet. Teie aga siin lahterdate külade kaupa. Ei, kõik on tulevikus üks hall mass kahjuks.

Teadmine
2 aastat tagasi
Reply to  Jaak

Taebla, kas valdade liitmine keelas teil peod kontserdid, spordivõistlused? Või ikka ise ei saa oma eluga hakkama?

hehh
2 aastat tagasi
Reply to  mis

osavalla tugevus või nõrkus oleneb selle juhtidest. kas ametnikud teevad oma tööd “särasilmselt” või peesitavad vaid soojal kohal. otseselt või kaudselt sõltub nende tööst, kas kohapeal on kultuurielu, kas on kool ja pädev arstiabi, kas tahavad tulla uued elanikud(noored pered), kas soodustatakse uusi töökohti. ma ei ütle, et ametnikud seda kõike tegema peavad, aga nad peavad oskama juhtida, suunata, nõu anda … kui seda pole, pole ka osavallal mõtet, paari paberi tegemiseks pole vaja mitut inimest tagumikku laiaks istuma 🙂

Luts
2 aastat tagasi
Reply to  hehh

Raha paneb rattad käima. Soovmõtlemine ja reaalsus on kaks erinevat asja. Teenused ja bürokraatia ei ole ka võrreldavad ja võrdsustt taga ajavad inimesed on reeglina need kes tahavad võrdsust teiste arvelt.