Juhtkiri: kolmeks loe

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Mõnevõrra üllatuslikult tõmbas Lääne-Nigula vallavalitsus Oru osavalla moodustamisele jämeda kriipsu peale – osavalda toetas vaid kaks liiget, viis oli vastu ja üks jäi erapooletuks.

Vallavalitsuse protokollist ei selgu, kui kaua ja kas vallavalitsus asja arutas. Ka pole kirjas, mis kaalutlustel hääletati vastu ja poolt. Lääne-Nigula abivallavanem Taivo Kaus ütles Lääne Elule, et osavalla moodustamine ei ole mõistlik, arvestades kaasnevaid kulusid. Lääne-Nigula vallavanem Janno Randmaa rõhutas, et vallavalitsuse „ei” ei tähenda „eid” Oru osavallale, küll aga tähendab see „eid” konkreetsele orulaste taotlusele. Teisisõnu siis osavallale, nagu need on juba neli aastat tegutsenud Martnas, Nõval, Noarootsis ja Kullamaal, oma ametnike ja osavallavanemaga. Mõlema selgitustest jääb kõlama vajadus suure ja süsteemse reformi järele, milleks ühe, viienda osavalla moodustamisest ei piisa.

Ühest küljest võib mõista Lääne-Nigula vallajuhtide ihalust, et valitseks kord. Lääne-Nigulas on kaheksa piirkonda. Neli aastat on elatud nelja osavallaga, mis moodustusid ühinemise tuules. Kolmes kohas tegutsevad kogukonnakogud, neljandas on kohalikku elu edendanud arenguselts. Segadikus korra loomine on kahtlemata ahvatlus, millele on raske vastu panna.

Teine asi on see, kuidas seda teha. Kas kaotada osavallad sootuks? Kahtlane. Valimised on ukse ees ja rahvas ei taha. Kas luua kaheksa osavalda? Kah kahtlane. Nagu selgub Geomedia analüüsist, läheb see üht-teist maksma, palju rohkem kui Oru osavald. Kolmas võimalus oleks luua mitmest osavallast koosnevad teeninduspiirkonnad. Poleks nagu väga viga, aga ei tea, kas välja kujunenud ja tugeva identiteediga kandid tolle „kolmeks loe” alla neelavad.

Kuni selgust pole, võiks lähtuda asjaolust, et Oru kogukond tahab osavalda. Kokkuhoid ja umbmäärane ihalus maailma korrastada pole põhjus, et Oru elanikele oma osavalda keelata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
juhtkiri toob välja
2 aastat tagasi

põhilise- ORU Osavalla ära jätmine ei tähenda kokkuhoidu, vaid Oru kogukonna raha kantimist mujale, mida Mikk Lõhmus ja CO on usinasti teinud. Pole vaja raketiteadlast, et aru saada, et raha, mis enne valdade liitmist tuli Oru valda ja teistesse valdadesse pudistatakse lihtsalt laiali, sest keskelt on lihtne hämada ja kui pole kogukonna kontrolli rahade liikumise üle, siis on pinnas kuritarvitusteks soodne, näiteks Nõva Kilk likvideerimisega seotud võlgade kinni maksmine valla rahakotist jne. Osavald suudab ise vaadata ja otsustada, mis piirkonnale kõige vajalikum ja millised on võimalused