Riigikohus lükkas Nõva lapsevanemate kaebuse tagasi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kooli lapsevanemad Risto Kaasik (vasakul) ja Ivo Karindi on Nõva kooli eest aastaid tulihingeliselt võidelnud. Foto: Urmas Lauri

Riigikohus tagastas esmaspäeval kolme Nõva kooli lapsevanema kaebuse ringkonnakohtu otsuse peale Nõva kooli õiguskaitse tühistada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Einole
2 aastat tagasi

aga äkki mõni tehas annaks inimestele tööd, pood saaks ostjaid ja kool lapsi…..kas sedasi võib mõelda.

tädimarised laurid
2 aastat tagasi
Reply to  Einole

Tehase loomine eeldab ka millegi tootmist ja müümist, aga see on väga raske. Lihtsam oleks luua siis mingi riiklik uurimis-instituut, nt ‘Eestimaalaste sooidentiteetide mitmekesisuse ja arengu instituut’. Seal saaks tööd ca 500 tütarlast ja poed ning kohvikud saaks tööd…tõsi. lapsi nad ei tee…

saan aru
2 aastat tagasi

et koole on vaja, poode on vaja…..samas kui keegi midagi arendama hakkab on ju kohalikud kohe vastu, et tahame rahu ja vaikust….Nii ikkagi ei saa.

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  saan aru

vaevalt keegi poe vastu on, ärge liialdage! Igasuguste keemiatehaste ja megatuulikute vastu aga küll, mis on täiesti mõistetav.

Jenkem
2 aastat tagasi

Meil pidi olema demokraatlik ja õigusriik, aga kus????

Kaporatuur
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Demokraatia lõppes Eestis 13.jaanuaril 2021.

Mina
2 aastat tagasi

Nõvakad ärge EKRE kandidaadile küll häält andke.

Maruste, endine....
2 aastat tagasi
Reply to  Mina

Toetage Reformierakonda, siis saab Eesti viie maailma rikkama riigi hulka!

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  Mina

Miks ei või? Kas see inimene on koolide ja muu arengu vastane?

Üleskutse
2 aastat tagasi

Nõvakad,see jama tuleb ära lõpetada. Konkreetne jutt,andke valimistel oma hääl EKRE kandidaadile (v.a teie kohalikud saadikud,kes on kooli vastu)
Saate näha,et Nõvale jääb lasteaed-põhikool,saate näha,et tuleb tagasi õpilaskodu.Tuleb ka päris direktor koolile. Punkt.

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Üleskutse

Einoh hull on hull

puhkaja
2 aastat tagasi

Tegelikult oli see käik ju ette näha. Kas te kujutate ette olukorda, kus riigikohus oleks lapsevanematele õiguse andnud? See tähendaks, et riigis ei saaks enam ühtki koolisüsteemi muuta(nt põhikoole algkoolideks), lõputud kohtuvaidlused lapsevanemate ja koolide vahel jne jne.
Kahju muidugi, et Nõval asjad nii on läinud nagu nad on. Kant on ilus ja suvitajaid palju. Paraku pole see igapäevaseks piirkonna funktsioneerimiseks piisav.

jah
2 aastat tagasi
Reply to  puhkaja

ega see üllatus ei olnud tõesti

nii on
2 aastat tagasi
Reply to  puhkaja

… ja paraku, kui kaob kool, lähevad ära nii mitmedki noored pered. Mõne aasta pärast kaob pood, sest ainult suvitajate peal talve üle ei ela, kaovad ka ilmselt arstipunkt ja muud teenused. Ainult kirik ja surnuaed jäävad, kuniks veel mõni pensionär kuskil külakeses hingitseb, lõpuks kaovad needki. Ja mida siis hakkab suvitaja siin peale? Kool ja õpetajad oleksid just need, kes hoiaksid kohapeal elu ka talvel.
Täiesti nõus, et koolivõrk üle Eesti vajab korrastamist, aga on ka arusaadav, miks lapsevanemad oma laste eest seisavad – kõik tahavd oma lastele parimat.

vaba sõna
2 aastat tagasi
Reply to  nii on

Suvitajat ei huvita mingi kool või arstipunkt. Kui ikka piirkonnas 3 last, no mis riik suudaks selliseid koole ülal hoida!?

nii on
2 aastat tagasi
Reply to  vaba sõna

aga kui suvitaja haigeks jääb, päikesepõletuse saab või naela jalga astub? esimene kisamas, et miks talle vajalikke teenuseid ei pakuta 🙂

külameditsiin
2 aastat tagasi
Reply to  nii on

Kohalik “arstipunkt” tähendab seda,et seal on u kord nädalas eemalt tulnud perearst paar tundi kohal. See pole arstipunkt, kuhu igal ajal iga puhkaja sisse saab astuda.

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  vaba sõna

Teie pooldate, et inimesed ikka pealinna läheks elama?

Vot ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  vaba sõna

Väga õige! Milleks meile orkestrid ja milleks lastele haridus. Kaitsekulud ka milleks, las liitlased kaitsevad. Raha läheb mujalgi vaja. Näiteks homonoormehi peab toetama, need ju õnnetu vähemus. Ametnike me ju ometigi ei hakka preemiatest ilma jätma. Jne jne.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  vaba sõna

Rikas riik suudab peaministrile lisaks ka veel tervet kadrioru residentsi üleval pidada. Orkester küll muusika ei mängi, aga ehk ongi rahulikum. Eelarve peab tasakaalus olema seltsimehed!

Aga mis huvitab suvitajat?
2 aastat tagasi
Reply to  nii on

Metsik mets, õigemini, koht, kus enne RMK üle käimist oli mets ja kõik? Teed kindlasti mitte, mitte ka internetiühendus, elekter, vms? Kes peaks välja ehitama või töös hoidma infrastruktuuri, mille piires ei ole elanikke, kes maksuraha sisse toovad? Ei peagi ning need suvitajad peavad peagi koopainimese eluga leppima. See aga tähendab, et ka mingeid suvitajaid enam lõppkokkuvõttes ei ole. Maailmas on juba praegu olemas omavalitsused, kus kõvakattega teid kruusa vastu vahetatakse, kuna nende ülalpidamine on odavam. Internetiühendust pole sageli seal kunagi olnudki, kuid kui mõni suurem torm elektriliinid ära viib, siis ka nende uuesti taastamine ei pruugi enam kõne alla… Loe rohkem »

Selgitust pisut
2 aastat tagasi
Reply to  puhkaja

Volikogu otsus vaidlustati kohtus, kuna see oli seadusevastane ning seda leidis ka kohus. Samas peatas kohus õigusliku kaitse, “avaliku huvi” (mis iganes see tähendab) tõttu, seda kuidagi määratlemata. Võimalik, et “avalik huvi” riigi kui terviku mastaabis ongi oravate eesmärk KÕIKIDEST väikekoolidest üle riigi lahti saada ning koolihooned – sageli ilusasti restaureeritud mõisamajad nagu Nõval – omadele jopedele kantida.
Aga valimised tulevad ning soovitaks koolidele veel natuke vastu pidada – ei saa olla võimalik, et need närilised lõpmatult vee peale jäävad.

Eino
2 aastat tagasi

Kahjuks on neid naiivseid veel palju, kes neid niiöelda närilisi valivad. Millal nad ükskord ärkavad, on aga teadmata

???
2 aastat tagasi

Huvitav saab olema näha kui paljud vallaelanikud leiavad, et maksurahaga valla elanike vastu kohtus käimine tänuväärt tegevus on. Täna Nõva Kool, home järgmine külake ning uus teema. Eks valimised näitavad.

to huviline
2 aastat tagasi

Jüri Ott on neid mõtteid avalikult rääkinud- ta ei astu Lõhmusega ühte jalga, aga kas kommentaar on just tema oma, on veel küsimus. Veesegajaid on ikka olnud.

moodustis
2 aastat tagasi

kas 15 õpilasega põhikool on ikka kool?

eks ta ole
2 aastat tagasi
Reply to  moodustis

ka 5 õpilasega põhikool saab olla kool, näiteks Pranglil. kõik oleneb koolipidaja st. valla tahtest, missioonitundest ja tulevikunägemustest. Nõval oli kunagi samasugune saareline staatus(mille tõttu jagab riik raha kõrgema koefitsendiga iga lapse kohta), liitudes ei kadunud see kuskile, lihtsalt vald valas kõik ühte potti ja jagab siis kõigile koolidele võrdselt. Seega valla väited, nagu kannataksid teiste koolide lapsed sellepärast, et Nõval kool on, on jaburad. Pigem võiks öelda, et Nõva rahadest saab mõne teise kooli laps paremat õpet

Mina
2 aastat tagasi

Kahju et aru ei saada , et varem või hiljem pannakse Nõva kool kinni.

nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Mina

Sina ei saa aru, et kõigil vallaelanikel, olenemata elukohast, on võrdsed õigused. Vallajuhtide poolt ühe piirkonna eelistamine teisele oma lühinägelike otsustega, on pahatahtlik kõigi valla elanike suhtes …
Ja tõesti, mõni loll seisab enda õiguste eest …

Reformide pooldaja
2 aastat tagasi
Reply to  nojah

Minu teada ei panda ju kinni tervet kooli, millest see pikk vaidlus?

Muidugi
2 aastat tagasi

Keegi ei pane kooli kinni – raiutakse maha vaid käed, jalad, pea. Aga kinni ei pane keegi, kus sa sellega! Järgijäänud 1-2 õpilasega saab see kool olema tugevaim kui kunagi varem! Peaasi, et “direktor” Kallase palk jookseks, kõik muu on muda!