Jõõdre küla saab võidupühaks lipumasti

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jõõdre küla saab lipumasti. Foto: erakogu
Jõõdre küla saab lipumasti. Foto: erakogu

Võidupüha tähistamine Läänemaal algab 23. juuni varahommikul riigilipu heiskamisega Jõõdre külas.

Lipp heisatakse kl 6.58 Jõõdre uhiuue lipumasti otsa. Parila seltsi juhi Maarja Magnuse sõnul algatas selts lipumasti paigaldamise ja kogukonna kaasamise projekti mullu sügisel, kutsudes inimesi masti heaks annetama.

Kohe projekti alguses lubati, et kõigi, kes annetavad 25 ja rohkem eurot, nimed jäädvustatakse tänutahvlil. 32 inimest annetas masti püstitamise heaks kokku 1298 eurot, mille eest soetati mast, lipp ja vimpel. 31 annetaja nimed on nüüd tänutahvlil, üks annetaja ei soovinud oma nime jäädvustada.

Magnuse sõnul on Jõõdre külas aastaid tagasi olnud puidust lipumast, kuid kes ja millal selle sinna pani, polnud enam täpselt teada. Asja lähemalt uurima hakates jõuti Heiki Magnuseni, pärast Eesti taasiseseisvumist võttis tookordse lipumasti enda hoole alla: värvis masti valge värviga üle, pani uue nööri ja hakkas tähtpäevadel lippu heiskama. „Aja jooksul aga puidust lipumast väsis ja sai otsa,” ütles Maarja Magnus.

Parila selts otsustas juba projekti alustades, et uude masti heisatakse lipp esimest korda just võidupühal. „Muidugi arvestasime ka seda, et kui kogukonna annetuste toel lipp esimest korda heisata, siis ikka kohe kaheks päevaks,” ütles Maarja Magnus.

23. juuni hommikul heiskab riigilipu vastsesse lipumasti Parila seltsi juhatuse liige, kaitseväe veteran vbl Heiko Kallus. Teda assisteerivad Parila seltsi juhatuse liikmed Madis Alp, Maarja Magnus, Hergo Kallus, Deilis Rüü, Helikka Kallus ja Maiko Toomemägi.

Lipumasti ja tänutahvli pühitseb piiskop Tiit Salumäe, tseremoonial kõnelevad Haapsalu linnapea Urmas Sukles, Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Arnold Aljaste ja Eesti Vabadusvõitlejate Liidu juhatuse esimees Tiit Põder.

Ühine hommik lõpeb hommikukohviga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments