5

Nastikud on oma ninad välja pistnud

Avatar

Andra Kirna

andra@le.ee

Nastikud Silmal. Foto: erakogu
Maod Silmal. Foto: erakogu

„Pole mingi üllatus,“ ütles Silma õpikoja loodusõppe juhendaja Marko Valker. „Maod virguvad esimeste soojade kevadpäevadega, kuigi varakevadel ei liigu nad küll mitte iga päev,” rääkis ta. See konkreetne nastik on Valkeri sõnul pildile püütud ühe vana talukoha juures. „Kivivundamendis oli koos paarkümmend elukat,“ ütles ta.

Nastikud talvituvadki sageli suurtes pundardes allpool maapinda, et külm neile liiga ei teeks.

Valkeri sõnul püsivad nastikud kevade algul pigem oma talvituskohtade ligidal, et nii jahedaga kui ka siis, kui neid midagi häirib, taas varjule pugeda. Soojemate ilmade saabudes  liiguvad nad rannaniitudele, kus on nende peamised suvised elupaigad. Nastikuid elab ka jõgede, järvede ja tiikide kallastel, niisketes metsades ja lamminiitudel.

Nastikud toituvad konnadest ja kullestest, samuti sisalikest ja hiire, mügri või muude väikeelukate vastsündinud poegadest. Noored nastikud püüavad sageli putukaid. „Nad on väledad ja väga head ujujad,“ selgitas loodusõpetaja.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Varoona
Varoona

Vaadake ette, kobrad on ka ninad välja pistnud. Olen mõnda linna peal näinud juba.

Uimane
Uimane

Nägin täna juba kolme …….

Võsa Villem
Võsa Villem

Mul ämm ka nina välja pistnud.

Juku
Juku

Küll on hea, et lastel on koht kuhu kirjutada ja oma arengutaset näidata 🙂

Uimane
Uimane

Sa pole Juku ju , sa suht Maali ikka

wpDiscuz