Nastikud on oma ninad välja pistnud

Andra Kirna

andra@le.ee

Nastikud Silmal. Foto: erakogu
Maod Silmal. Foto: erakogu

„Pole mingi üllatus,“ ütles Silma õpikoja loodusõppe juhendaja Marko Valker. „Maod virguvad esimeste soojade kevadpäevadega, kuigi varakevadel ei liigu nad küll mitte iga päev,” rääkis ta. See konkreetne nastik on Valkeri sõnul pildile püütud ühe vana talukoha juures. „Kivivundamendis oli koos paarkümmend elukat,“ ütles ta.

Nastikud talvituvadki sageli suurtes pundardes allpool maapinda, et külm neile liiga ei teeks.

Valkeri sõnul püsivad nastikud kevade algul pigem oma talvituskohtade ligidal, et nii jahedaga kui ka siis, kui neid midagi häirib, taas varjule pugeda. Soojemate ilmade saabudes  liiguvad nad rannaniitudele, kus on nende peamised suvised elupaigad. Nastikuid elab ka jõgede, järvede ja tiikide kallastel, niisketes metsades ja lamminiitudel.

Nastikud toituvad konnadest ja kullestest, samuti sisalikest ja hiire, mügri või muude väikeelukate vastsündinud poegadest. Noored nastikud püüavad sageli putukaid. „Nad on väledad ja väga head ujujad,“ selgitas loodusõpetaja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Varoona
3 aastat tagasi

Vaadake ette, kobrad on ka ninad välja pistnud. Olen mõnda linna peal näinud juba.

Uimane
3 aastat tagasi
Reply to  Varoona

Nägin täna juba kolme …….

Võsa Villem
3 aastat tagasi

Mul ämm ka nina välja pistnud.

Juku
3 aastat tagasi
Reply to  Võsa Villem

Küll on hea, et lastel on koht kuhu kirjutada ja oma arengutaset näidata 🙂

Uimane
3 aastat tagasi
Reply to  Juku

Sa pole Juku ju , sa suht Maali ikka