Tiit Salumäe: jutustagem oma rahva lugu

Piiskop Tiit Salumäe täna küüditatuid mälestades. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kirikukellad meie toomkiriku tornis ja paljudes kirikutes üle maa on helisenud. Täna oleme siin, Emaaltari ees teistes oludes kui möödunud aastakümnetel oleme harjunud. Me ei saa täna siia koguneda kõigi nendega, kes oleks soovinud tulla küünalt süütama. Hädaolukord seoses koroonaga ei võimalda meile seda. Täna mälestame neid, kes viidi oma kodust ja lahutati oma isamaast ja omasest. Prohvet Jesaja raamatust loeme: „Ära karda, sest mina olen sinuga; äravaata ümber, sest mina olen su jumal: ma teen su tugevaks, ma aitan sind, matoetan sind oma õiguse parema käega!” (Jesaja 41:10).

Mälu, isiklik ja kollektiivne, on midagi, mis kuulub inimeseks olemise juurde ja teeb meid jumala sarnaseks. Täna meenutame küüditatuid, kes aeti välja oma kodudest ja kodumaalt. Mõnedki tänased noored ei mõista seda, mis toimus. Nad ütlevad, miks siis ei kutsutud politseid? Jutustagem oma rahva lugu, mitte ainult võitusid vaid ka kannatusi. Täna teame ka üksikasju sellest,mis tegelikult toimus. Üha rohkem fakte saab avalikuks hoolimata püüetest ajalugu varjata või ümber kirjutada. Miks on oluline õppida ajalugu? Miks pidid enam kui 20 000 inimest tõdema, et nad ei ole enam inimesed ees- ja perekonnanimega, neile kuuluva omandiga ja väärikusega? Põhjus oli õiglusetuse muutmine vallutajate uueks õiguseks nii 25. märtsil 1949 kui 14. juunil 1941. Kes laseb vihal ja kuritegevusel valitseda, muutub sarnasteks nendega, kes viisid läbi massilised küüditamised.

Olgem hoitud! Olgu meie rahva kannatuste meenutamine meile ikka oluline jaühendagu meid ka siis kui me täna ei saa füüsiliselt kokku tulla.

 

Piiskop Tiit Salumäe kõne tänasel märtsiküüditamise mälestusel

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hipi
3 aastat tagasi

Enamus maailma küüditmisi on selle sama ristiusu toel läbi viidud. Nüüd peab juudapoega armuandmise palvet ja kutusb kaastundele. On ikka silmakirjateener.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Hipi

Hea kui kahetsevad, see on tee paranemisele ja parema tuleviku poole

tubliid poisid
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

ja uusküüditamist viiakse selle tüübi valve all nüüd endiselt edasi

Tom naabermajast.
3 aastat tagasi

Kõik on ilus ja tore,kuid vaatame mõned sajad aastad tagasi ka. Kuidas toodi see kõikvõimas ja halastav ristiusk meile??? Tule ja mõõgaga. Millal on kiriku nimel hukatute mälestuspäev?

Agu
3 aastat tagasi

Samas on see ristiusk andnud paljudele lootust. Kui poleks ristiusku sulle mõõgaga pähe taotud, siis oleks islamiusk kindlasti kohal. Ajaloost teame, et peale kõige halva oli ristiusk vastuseisuks islami levimisele. Mõtle inimene, kumb on parem? Puutumata me poleks jäänud nagunii, eestlasel polnud sel ajal aimugi veel, et ta eestlane on. Esimene ärkamise aeg oli alles mitme sajandi kaugusel. Tundkem oma ajalugu ja ärgem häbenegem oma rahvast!!!

kes
3 aastat tagasi

nende 100000 lugu jutustab, kes on sunnitud siit vaesuse ja euroopalike nn. väärtuste eest põgenema

Majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  kes

Tule ja mõõgaga-ajupestud propakanda ohver.