Eesti Energia vaidlustab volikogu otsuse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Risti lähedal asuva Kuke küla elanik Urmas Sepp tuli tuulepargi vastu protestima sinimustvalge lipuga, teda püüavad ümber veenda kaks roheliste mütsidega Eesti Energia töötajat. Foto: Urmas Lauri

Risti lähedal asuva Kuke küla elanik Urmas Sepp tuli tuulepargi vastu protestima sinimustvalge lipuga, teda püüavad ümber veenda kaks roheliste mütsidega Eesti Energia töötajat. Foto: Urmas Lauri

Eesti Energia vaidlustab Lääne-Nigula volikogu neljapäeval sündinud otsuse, mis lõpetas Risti tuulepargi ettevalmistustööd.

Risti tuulepargi eriplaneeringu koostamise lõpetamise poolt hääletas neljapäeval 13, vastu viis volikogu liiget. Volikogu korraldas nimelise hääletuse. Mitu tuulepargi vastast ei saanud Palivere koolimajja istungile tulla, sest olid olnud ühel koosolekul koos koroonahaigega lähikontaktis olnud inimesega.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kalle
3 aastat tagasi

Huvitav kui tulevad esile mingid tööstuslikud projektid, siis tahetakse kõik individuaalsest egoismist lähtuvalt argumente kalkuleerimata kohe minema sokutada, näiteks Ida-Virumaale.
Nagu seal oleks tööstust veel vähe ja nagu sealsed inimesed vääriksidki palju enam, tööstuslikke projekte, et polekski nagu inimesed.

Oma ukse alla ei taheta, aga valitsus võiks lihtsalt raha anda ja tööstuse mujale viia.
Vaesus tuleb nõndamoodi valda, selle vaesuse te pärandate oma lastele!

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Tuulikud teevad valla inimesed rikkaks?

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  Veebe

Mitte rikkaks aga võimaldavad ise oma vallas arukalt majandada. Kus on tuleb juurde, kui on vallas arukaid investeeringuid, pakutakse neid ka juurde. Kui aga koostööd ei soovita, siis seda märgatakse ja järgmist pakkuma ei tulda. Võimalik et siis tuleb juba riigilt raha kerjata.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Aa minuarust ei tuldud pakkuma, vaid nõudma ehituslubasid. Vaevalt selline pakkumine oli, et kuulge, meil siin mitu kohta välja vaadatud, aga tulime just teie juurde seda head pakkumist tooma. Muinasjutuvestja olete, muud midagi!

Urmas
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Kui see tuulepark loob meeletus koguses töökohti,siis on Ida-Virumaal probleem lahendatud,kuna lähi aastatel jääb Ida-Virus töötuks ca 6000 inimest,kes töötavad otseselt põlevkiviga seotud sektorites. Rääkides siin töökohtade loomises,kuna muidu nagu voolu ei oleks on veidi naiivne või pigem päris idioodi mõtteviisiga!

Maakas
3 aastat tagasi

Mida siis täpselt vaidlustatakse? Kas selle üle on võimalik vaielda, et inimesed on vastu oma kodukoha looduse hävitamisele? Miks nad poolt peaks olema? Kerige põrgu, enefit green! Nad ise polnud sellestki teadlikud, et suurem osa lindude rändest läheb üle läänemaa. Loomade kohta öeldi nipsakalt, et küll nad lähevad mujale. Kuhu need loomad siis lõpuks lähevad, kui ümberringi metsad maha raiutakse? Otsigu oma tuulikutele koht, kus ei kahjustata keskkonda nii suurel määral. Küllap meil leidub ka lagedat maad, kus niikuinii midagi pole. Võivad ka Viimsi poolsaare mereäärt kasutada, see väga hea koht, saab kohe kodu lähedal tuulikutel silma peal hoida.

tuleb välja
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

et on, seda näeme kuidas meile kooseluseadus peale sunniti ja nüüd referendum nurjati

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Alati on kõik piirkonnad elanikele tähtsad, ka puhta looduse poolest. Igaühel on kodukohaga eriline side. Läänemaa Risti pole teistest kohtadest tähtsam.

Sõitke natuke ringi ja vaadake kui palju on ka Individuaalomanike metsi maha võetud. Veider moraal. Las ehitavad, aga mujale, eks.

Aga riigilt raha kerjates on käsi õieli ees. Nõuka aeg on ammu läbi, tuleb harjuda uute arengutega. Keegi pole teistest tähtsam ja tulu tuleb ise teenida, mitte riigilt kerjata!

Misasja
3 aastat tagasi

Suurem enamus oli vastu ja siis hakkavad veel vaidlustama!? Milleks siis üleüldse peab hääletama ja koosolekuid pidama, kui otsus ei tähenda mitte kui midagi? Arusaamatu. Kolige oma krdi tuulikutega kaugele merre, ära tüüdanud juba, laske inimestel elada!

kesasja
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Jälle misasja oma joruga kohal, “tehke mujale, meie ei taha” jne. Aga teised peavad tahtma? Lihtsalt Risti ja Lääne-Nigula vald mängivad vana hea ETKVL-i (noorematele selgituseks – Elame Teiste Kulul Väga Lõbusalt). Kui tuulikud ei sobi, tehke siis tselluloositehas Ristile? Või ei taha kohe üldse panustada?

To kesasja
3 aastat tagasi
Reply to  kesasja

Nii rumal on vist ikka väga raske olla. Kahju sust lausa.

kesasja
3 aastat tagasi
Reply to  To kesasja

Lausa kahju? Et mitte rumal näida, esita mõni vastuväide, ära sildista 🙂 Mina arvasin, et Risti rahvas ka muu Eestiga arvestab, nii rumal minust.

To kesasja
3 aastat tagasi
Reply to  kesasja

Tervet Eestit ei toida need tuulikud mitte kunagi ära, selleks peaks igal majal oma tuulik olema. Prsegu on seis 4% kogu energiast on tuuleenergia. Ja kas sa kujutad üldse ette, mis saab 25 aasta pärast, kui need tuulikud amortiseeruvad? Kuhu ser prügi kõik pannakse? Suure hurraaga paneme aga püsti ja las järgmine põlvkond koristab. Nii või? Iga riik peab lähtuma oma võimalustest ja meil on ainus efektiivne vahend selleks põlevkivi. Järgmisena tuleb tuumsjaam, sest tuulikute kasutegur on vaid 50-56% ja kas tuuletute või tormiste ilmadega istume pimedas või? Karu, põtra või kitse ei tahaks samuti punasesse raamatusse kantuna näha, aga… Loe rohkem »

jaaaa
3 aastat tagasi
Reply to  To kesasja

Kui Ristil mõeldakse hoopis suuremalt ja lausa tuumajaama poole mõte liigub, siis on arusaadav, miks tuulikud ei sobi. Kõlab uhkelt “Suure Tuuma Jaam”

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  jaaaa

Teile näib see võimatu ettevõtmisena või?

seda
3 aastat tagasi
Reply to  kesasja

jelektrit hakataks kalli raha eest meile pühe määrima, see kamp , kes seda korraldab tegutseb ainult raha lõhna nimel

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  kesasja

Ei pea teised ju tahtma, kes nii kirjutas? Lugeda ei mõista, siis põõan selgitada. Keegi siin pakkus välja, et karjääridesse ja idu virumaa tühermaale oleks variant kui niisugune need tuulikud paigutada. Mahajäetud karjäärides ei ela minuteada teisi!? Pole vaja mingi üksteist mõnitada, vaid leida lahendus mis kõigile sobiks. See, et Risti inimesed ei taha oma hoovi neid, siis on nad halvad inimesed või? Ei ole ju. Ma ei tea mis inimene te olete, saate raha selle projekti eest ja nüüd olete kibestunud, ei tea, aga tekstist jääb küll selline mulje.

hehh
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Jah, pange tuulikud merre, pange mujale, peaasi, et mitte meie õue peale …
Ka mujal ja mere ääres elavad inimesed, aga mis meil neist … Võin kihla vedada, et kui tuuleparki tahetaks mõnda teise valla piirkonda, siis Risti elanikud vaataksid, itsitaksid, hääletaks volikogus käte ja jalgadega poolt ….

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  hehh

Kindlasti on lahendusi olemas, mis kõigile sobiks. See võib olla kallima, kuid siiski olemas.

Peter
3 aastat tagasi

Ega polegi muud teha. Kui mril kohus otsustab mida seal sugude juures tehakse otstutagu seda ka ning veel parem kui euroopa liidu kohta ka midagi otsustama hakkab. Muidu käib siin kino , isegi krim asjad lûkatakse käiku peaasi, et valitsust saaks vahetada.