Lääne-Nigula volikogu otsustas, et Risti tuuleparki ei tule

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lääne-Nigula volikogu otsustas neljapäeval lõpetada Risti tuulepargi eriplaneeringu, mis tähendab Eesti Energia projekti tagasilükkamist.

Eriplaneeringu koostamise lõpetamise poolt hääletas 13, vastu viis volikogu liiget. Volikogu korraldas nimelise hääletuse.

Risti, Piirsalu, Kuijõe ja Seljaküla elanikud kogusid tuulepargi ehituse vastu 1100 häält, millest 670 olid Lääne-Nigula elanikud.

Risti tuulepargi ehitamise vastu olid ka Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ja volikogu esimees Neeme Suur. Lõhmus ja Suur leidsid, et tuulepark kahjustab valla elukeskkonda, samuti leidsid nad, et eriplaneeringu koostamine on juriidiliselt ebaõnnestunud.

Enefit Green kaebab volikogu otsuse kohtusse.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
48 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enn Põlluäär
3 aastat tagasi

Täna uluvad ja manguvad kõige rohkem,kes oma ,,tooljast,, hakkavad ilma jääma!

Kalle
3 aastat tagasi

Lääne elu Kirjutas oma juhtkirjas täpselt, et vallaavalisuse töö on nõrk.

Suur osa valla funktsionääre, nimesid ei nimeta, ei taha oma populaarsust kaotada ja tahavad ju hiljem igale poole valitud saata.

Kohalikud naisaktivistid, kes reaalsetsest, uuringutele põhinevastest tööstuslikest mõjudest, teada ei taha. Teevad hoopis kampaanjat ja kihutustööd, nagu jaksavad.

Mõistmata et see on valla vaesus, ega riik valda edaspidi üle kuldama ei tule.
Kohalike projektide rahastused, on hiljem küsimärgi all.

Alati tuleb kõik argumendid ära kuulata.

Kohalik
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Ehk siis, kui ei soovi tuuleparki METSA, mis ilmselgelt kahjustab loomi, linde, putukaid, taimi, siis riik jätab kohaliku omavalitsuse nüüd ilma rahata?? 😀
Kui muidu ei saa, siis ähvardades ikka!!

Kalle
3 aastat tagasi

Huvitav kui tulevad esile mingid tööstuslikud projektid, siis tahetakse kõik individuaalsest egoismist lähtuvalt argumente kalkuleerimata kohe minema sokutada, näiteks Ida-Virumaale.
Nagu seal oleks tööstust veel vähe ja nagu sealsed inimesed vääriksidki palju enam, tööstuslikke projekte, et polekski nagu inimesed.

Oma ukse alla ei taheta, aga valitsus võiks lihtsalt raha anda ja tööstuse mujale viia.
Vaesus tuleb nõndamoodi valda, selle vaesuse te pärandate oma lastele!

Maakas
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Ehitada tuleb sinna, kus on selleks parimad tingimused. Ja seda mitte ärilise vaid keskkonna poole pealt. Pole õige nende tuulikute pärast hävitada 250ha metsa, sest erosiooni ja deflatsiooni tõkestajaina ning õhu puhastajaina on metsad olulised ka keskkonnakaitseliselt. Mina pole öelnud, et see just Ida-Virumaa peab olema, aga ilma metsata maa-ala peaks olema küll.

Ants
3 aastat tagasi

Muide soomes tuli just pikaaegne uuring.Kus infraheli ei kahjusta inimese tervist. 8 km😀.
Sama heli teevad ka näiteks elevandid.

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Meil pole ju elevante!? Tallinna loomaaias on vist kaks tükki.

Energiline
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Lisaks siiski tõlke soome keelest:
Mürauuringuid tuleks teha hoolikalt. Nad võtavad maksimaalselt arvesse müra häirivaid tegureid. Kuna müra helirõhutasemest sõltub vaid viiendik müra häirimisest, tuleks ka teisi tegureid kaardistada praegusest palju täpsemalt. Pelgalt mürarvestuse valemite orjaliku rakendamise asemel tuleks arvestada ka projektipõhiste tingimustega, vastasel juhul võib müra tegelikkus pärast tuuleparkide käivitamist üllatama hakata. Müra tuleb üldse tõsiselt võtta ja üleolevust ei tohiks lubada. Oleks oma jalga tulistamine suhtuda üleolevalt müra uurimisse ja lähielanike hirmude vähendamisse.

Ants
3 aastat tagasi

Mina ei saa aru mis ärimeeste raha jutte siin räägitakse .See on Riigi ettevõte! See näitab et enamus eestlasele kohaselt paugub niisama midagi teadmata või loeb Dr Googli mingit endale sobivat arvamust. Miitingul mis oli uudistes ka näha et selliste matsidega ei saagi diskusiooni astuda kes iga su sõnapeale mingit lambi juttu ajavad a’la keegi kusagil rääkis või dr google kirjutas teadmata ise midagi.

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Riik on rahvas ja kui enamus rahvast oli vastu, siis riigifirmana peab seda otsust austama,mitte maksumaksja raha eest veel edasi kaebama. Kas see on normaalne teiearust või, kui rahvas ütleb ei, aga see pole piisav!?

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  Veebe

Mis rahvas.1 inimene või terve eesti?
Ei saa nii et keegi ütleb ja ongi nii.Sama kehtib energia firma kohta.Ma ei saa aru poleemikast selles suhtes et ei tulda ju kellegi aeda kõik jääb kilomeetrite kaugusele .Üritan lihtsalt mõista .Vastased on hetkel väga palju valet tootnud.

Maakas
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Esimesed majad jäävad vähem kui km kaugusele ja terve Risti alev 2,5km kaugusele. Aga tuulikute kõrgus on 300m (sama mis teletorn) ja tegemist on võimsaimate tuulikutega maailmas ning ei maksa arvata, et need mõju ei avalda. 30 sellist tuulikut, seda ei ole võimalik isegi ette kujutada, mida see tähendab. Niisugused monstrumid peaks tiheasustusest vähemalt 10km kaugusel olema.

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Räägite jälle äärmusest.Just lugesin et jutt oli 17 – 30 tuulikust ja maksimaalne kõgus 290m .Võib- olla tulevad ka 120m ja 17tk.See ongi ju mingi äärmuslik hirmu jutt.Ja mitte kusagil pole tuulikud kahjulikud olnud .Kui Risti jääb 2.5 km kaugusele siis ma ei saa üldse aru milles teema .Kui ei räägitaks siis ükski Risti inimene ei teaks,tunnetaks ega hoomaks et tuulikud kusagil on.Sama hästi äkki mõjutavad Risti inimest või Pärnu inimest Hollandi tuulikud.Võib ju olla mingi võnge.

Uno
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Enefiti puhul ei ole mingit võib-ollat! Enefit on äri ettevõte kes on orjenteeritud kasumile ja nod on ka öelnud,et planeerivad 7mw generaatoreid. 7 mw generaatorite kõrgused algavad alles 200m+
Seega kui arvad,et siia tuleks 120m kõrgused,mis oleks 3 mw siis nende huvi puudud
Keda te siin lollitate?

Maakas
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Mis imeloom see eesti energia siis on, et enda arvates omab õigust ehitada mida iganes ja kuhu tahes? Kas nad on kogu riigi ainuomanikud? Kas tavakodaniku arvamus ei oma enam üldse tähtsust? Kui nii, siis on vaja küll nii valitsuses kui kõigis riigiametites korralik suurpuhastus teha. Kas tõesti tuleb rahvaülestõus korraldada, et mõni ametnik aru hakkaks saama, et ta ei ela siin üksi? Rahvas ei ole siin riigis ainult selleks, et valimas käia. Siis on küll igal üksikisiku häälel määrav tähtsus, aga need 1000 häält, mis tuulikute rajamise vastu koguti, need ei maksa midagi või? Halloo!

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Natuke labane paistis see protest.Kui teha siis võiks ikka asjad selgeks teha mitte lolli mõminat ajada.Ei ole imeloom ega või kuhu iganes.Aga mõlema poole argumendid olgu korrektsed.Praegu pole kumbki pool olnud seda.1000 häält saadi hirmu külvates ja asjasse mitte puutuvatelt inimeatekt kes andsid hääle süvenemata asja ja tegelikult on neil ükskõik.

Maakas
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Vabandust, aga mind pole keegi hirmutanud. Ja ole kena ning ütle, mis suur kasu tuulikutest siis on? Mida me võidame? Kuidas saab seda projekti roheliseks nimetada, kui sellepärast hektarite kaupa metsa hävitatakse ja uusi karjääre avatakse? Puhast õhku tahad? Kust see tulema peaks, kui metsi piisavalt pole? Mets ju suurim õhupuhastaja. Oskad sa vastata?

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Eestlane on maailma suurim vinguviiul.Ja mõtleb ainult oma p peale.

To Ants
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Aga kelle p peale siis veel, kui mitte enda oma? Mul ükskõik, mida teeb venelane või sakslane või inglane oma kodus, mind huvitab eelkõige see, mis toimub minu enda kodus ehk Eestis.

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  To Ants

Üks tuttav soomlane ütles ükskord mulle ,et eestlase kodud on väga ilusad aga majad ja trepikojad on väga koledad.

Enn Põlluäär
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Ants kas sa oled loll või mängid lolli! Kohalik ettevõtja Sven Köster muidu Enefit Greeni tagumikku ei pühiks kui tal omad kasud maade rentimises ei oleks, teiseks ei pea planeerima 290 meetri kõrguseid asulasse. Pane oma galavaa tööle või kui ei suuda mõedla ära mögise niisama, idioot!

Ants
3 aastat tagasi

Selline ongi sinu argumentide tase.Peale räuskamise ei midagi adekvaatset.Minul on täitsa ükskõik kas need tulevad sinna või ei aga just häirib selline matslikus.Ja mis on sinu jutu sisu?Oled lihtsalt kade? Et ise ei saa rentida.Muidugi see rendi jutt taas hülge mõla.

Ott
3 aastat tagasi

Mind küll ei sega kui kodust vähemalt 500m kaugusel tuulik oleks.

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Ott

kui OLEKS, küll siis segaks. Praegu ei ole, siis ei tea ka, kas segab või mitte.

Vallaelanik
3 aastat tagasi
Reply to  Ott

Enne ,kui suu lahti teed ,mine telgi üks öö Aulepa tuulepargis 500m tuulikutest.

Huvitav rahvas, see Eesti rahvas?
3 aastat tagasi

Midagi teha ei tohi, ei kanalat kuskile Lõuna – Eestisse, tuulikud segavad kuhu iganes neid püstitada soovitakse on see siis maale või merele jne.
Hakkame Aafrikast kotiga päikeseelektrit ning salakaubana tagataskus musti ja tahmaseid siia tassima – elu nagu lill ja raha saame seinast.

Veebe
3 aastat tagasi

Aga selles suhtes on teil täiesti õigus. Tuulikud segavadki ju normaalset harjumuspärast elamist. Ega muidu vastu ei olda. Räägitakse, et pidavat tervist ka veel kahjustama, seda ma kindlalt väita ei tea, aga loodust kahjustavad üldiselt ju küll, see on selgemast selgem.

Maakas to veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Veebe

Tuulegeneraatori sündroom, mis on põhjustatud tuulikute infrahelist ja mis avaldub paljudel inimestel, kui tuulikud asuvad kodule liiga lähedal. Ühes uuringus (2009) oli selleks kauguseks 3km.

Minu arvamus
3 aastat tagasi

Huvitav kuidas ikka see meie Lääne Elu kõiki neid asju nii kindlalt teab?! Selgeltnägijad on või? Samal ajal ütleb Kärmas ärilehele mille kopeerin: “Eesti Energia ütles esialgses kommentaaris Ärilehele, et ettevõte pole veel otsustanud, kas vaidlustab Lääne-Nigula volikogu otsuse kohtus või esitab selle osas vallale vaide” Ühel päeval on LE see keda kohtu kaevatakse lihtsalt külajutu levitamise ja laimamise eest!

tegemist
3 aastat tagasi
Reply to  Minu arvamus

on ärimeeste suuvoodriga

Rähn
3 aastat tagasi

Väga tore,et volikogu valijate arvamust kuulda võttis.Rääkimata sellest,et säilisid tuhandete lindude-loomade elupaigad.Muidugi oleks hea teada tuulikute pooldajate nimesid volikogus.Muidu võib eksikombel mõni järgmistel valimistel uuesti volikogusse saada.

Hardi Rehkalt
3 aastat tagasi
Reply to  Rähn

Volikogus toimus nimeline hääletamine ja protokollist on võimalik hiljem lugeda, kes kuidas hääletas ja kes mida arvas. Minu ja teiste EKRE saadikute siiras soov oli, et isiklikud rünnakud ja emotsioon peale eilset hääletust saaks lõpetatud. Tuulepargil on nii pooldajaid, kui vastaseid ja nad on ka sügisel valijad. Kuid kogu aur ei tohi kuluda ainult tuulepargi temaatikale, sest on ka muid valdkondi. Näiteks kasvõi seegi, et Palivere ootab endiselt elektrivarustuse parandamist ja jalgpalliväljakut. Lääne Elus välja kuulutatud sõjaseisukord ei too neid lahendusi kuidagi lähemale. Rahulikku meelt ja koostööd soovides! 🙂

hmm
3 aastat tagasi

Hea uudis!!! Seekord saadi jagu sellest jubedusest. Kui kohtusse lähevad, siis tekib kahtlus, et mispärast see tuulikute asukoht just siinmaal nii krdima tähtis on? Eesti tuulekaartide järgi pole see ju mingi eriliselt tuuline koht!? Aga võtke vabatahtlikult tselluloositehas enda lähedusse. Praeguse uue valitsuse ajal hakatakse sellist kohta taas otsima, kus puitu saaks väärindada. Lööb külale elu sisse, tekib töökohti, ei pea muretsema kaugustes töölkäimise pärast ja pealegi kaasaegne tehas ei haise ega riku loodust ka niipalju, kui need nõuka aegsed olid.