LOETUIMAD LOOD 2020: Linnavolinik jälgib salaja naabreid

Lääne Elu

info@le.ee

USSi piirkonnajuht Tiit Moor kattis oma kodumaja ümbruse valvekaameratega, millest saab naabrite tegemistel silma peal hoida. Foto: Arvo Tarmula
USSi piirkonnajuht Tiit Moor kattis oma kodumaja ümbruse valvekaameratega, millest saab naabrite tegemistel silma peal hoida. Foto: Arvo Tarmula

Lääne Elu avaldab 2020. aastal veebis enim loetud lood.

1. augustil kirjutas Lääne Elu, et Haapsalu linnavolikogu liige, turvafirma USS piirkonnajuht Tiit Moor on paigaldanud oma kodu ümber hulgaliselt valvekaameraid, mis võivad rikkuda naabrite ja kaaslinlaste eraelu saladust.

Moori kodu juurde Räägu tänaval viib väike tupiktänav, mida valvab linnavalitsuse laternaposti otsa kinnitatud 360kraadine valvekaamera. Sellest näeb nii tänaval liikujaid kui ka mitut naaberkinnistut. Moori hoovil oleva kuuri küljes on veel paar kaamerat, mis valvavad nii linnatänavat kui ka naaberkinnistut.

Läinud laupäeval esitas Moori naaber Viivi Kaustel politseile kuriteoteate, milles süüdistab Moori eraviisilises jälitustegevuses. See on karistusseadustikus kirjeldatud rikkumine, mille eest võib kohus karistada trahvi või kuni kolmeaastase vangistusega. Kaustel viitas oma avalduses Euroopa Kohtu otsusele, mis ütleb, et isikliku vara kaitseks pandud kaamera ei tohi filmida tänavat ega naabri aeda. Moori kaameraist saab praegu jälgida mitte ainult Kausteli aeda, vaid ka maja välisukse ees toimuvat, samuti piiluda sisse hoonete akendeist.

Reedel saatsid Viivi Kausteli lähedased, kes palusid anonüümsust, avalduse ka Moori tööandjale turvafirma USSi juhatusele, Haapsalu linnavalitsusele ja andmekaitseinspektsioonile. Oma kirjas nõuavad nad, et lõpeks ebaseaduslik jälgimistegevus. Kausteli lähedased soovivad, et turvakaamerad eemaldataks, kuni on selge, kas nende paigaldamine on seaduspärane. „Kuna Räägu tänava kinnistute ümbruses on äärmiselt kitsas, ei ole Räägu tänaval võimalik liigelda jalgsi ega sõidukiga nii, et kaamera vaatevälja sattumist saaks vältida,” seisab kirjas.

Toimetus jätab kinnistute numbrid avaldamata, need on meile teada, kuid tõenäoliselt teavad paljud haapsallased Räägu tänava puuskulptuuride pargi asukohta, mille vahetus läheduses kaamerad asuvad.

Kausteli lähedased kirjutavad, et Moor ei ole neile teatanud, et näeb valvekaameraist nende koduõue, sealhulgas sauna ukseesist. „Oleme tihti liikunud alasti sauna uksest sisse ja välja ning riideid vahetanud lahtise saunaukse juures. Euroopa Inimõiguste Kohus on leidnud, et alasti inimese varjatud filmimine riivab kõige intiimsemaid aspekte inimese eraelust, see riivab inimese moraalset puutumatust ja selline filmimine on õigustatud üksnes väga erandlikel juhtudel, väga kõrge riski korral,” kirjutavad Kausteli lähedased.

„Palun tuua välja, milline risk võiks realiseeruda Räägu tänava kinnistu saunast?” nõuavad nad selgitusi andmekaitselt ja Haapsalu linnavalitsuselt.

Andmekaitsereeglid ütlevad, et tänavat või muud avalikku kohta filmival kaameral peab olema juures märge, kellele see kuulub. Räägu tänava hoonetele kinnitatud kaamerate puhul on selge, et need kuuluvad Moorile kui kinnistu omanikule. Tänavavalgustuspostile kinnitatud kaameral sellist silti pole. Viivi Kausteli sõnul on need paigaldatud USSi töömeeste poolt Moori tellimusel. Samuti peavad hoiatussildid olema paigaldatud selliselt, et inimesel on võimalik kaamerapilti sattumist vältida. Räägu tänaval liikudes seda võimalust aga pole.

Andmekaitsereeglid ütlevad, et linnatänavat filmiva kaamera omanik peab pildile jäänud inimese nõudmisel salvestatud pildi ette näitama. Seega võib iga inimene, kes käinud Räägu tänaval, pöörduda Moori poole, et näha salvestist.

Andmekaitsereeglid ütlevad, et kaamera omanik ei tohi pilti, millel on kujutatud kolmandad isikud, jagada mõjuva põhjuseta. Viivi Kaustel ja tema lähedased said teada, et Moor jälgib nende koduõue, loomakaitsja Heiki Valneri blogist. Viivi Kausteli abikaasa uputas aprillis koduõues veetünnis oma kassi. Moor oli saatnud videopildi sellest, kuidas Valdek Kaustel kassi hukkab, loomakaitsjatele, kes selle blogis avalikustasid.

Heiki Valneri blogis on veel teine video, kus on näha, kuidas Valdek Kaustel matab kassi oma kinnistul kuuri taha. See pilt on salvestatud teise kaameraga, mida on võimalik ka juhtida. Viivi Kaustel ütles Lääne Elule, et tema abikaasa käitus valesti, kui kassi kodus hukkas, aga see ei tähenda, et naabrimees võib tema kodu valvekaameratega ööpäev ringi jälgida. Sel põhjusel tegi ta ka politseile kuriteoteate.

„Kuna kaamerad on paigaldatud juba aastaid tagasi, siis võib arvata, et Tiit Moori poolt toimetatud jälitustegevus oli aastatepikkune ja süstemaatiline,” kirjutas Viivi Kaustel oma avalduses politseile.

Politsei on hakanud asja uurima koos kriminaalmenetlusega, milles hinnatakse Valdek Kausteli tegu kassitapjana.

„Meil on kahtlus, et kassi hukkamislooga avalikustatud salvestised ei ole ainsad, mis sisaldavad Räägu tänava kinnistutel ning avalikul linnatänaval toimuvat,” seisab Viivi Kausteli lähedaste saadetud avalduses andmekaitseinspektsioonile. Lähedased kirjutavad, et kui valvekaamera pilti on jäänud õigusrikkumine, siis tohib selle edastada ainult süütegusid menetlevale asutusele – politseile või loomatapu korral keskkonnainspektsioonile. Moor saatis selle aga Heiki Valnerile, kes selle avalikustas.

Andmekaitseinspektsiooni pressiesindaja Signe Heiberg ütles, et inspektsioon hakkab uurima nii Haapsalu Räägu tänava valvekaamerate paigaldamise seaduslikkust kui ka seda, kas Heiki Valneril oli õigus videod avalikustada. Heiberg ütles, et inspektsioonil ei sobi asja enne uurimise lõppu kommenteerida. Turvafirma USS pressiesindaja Lääne Elu päringule ei vastanud.

Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus ütles, et linnavalitsus hakkab infot kontrollima. „Kui selgub, et on toime pandud midagi seadusvastast, siis tuleb õigusvastane tegevus lõpetada,” ütles Parbus.

Moori lähedane inimene teatas Lääne Elule, et Tiit Moor taastub haigusest ega soovi kommentaare anda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
karma
3 aastat tagasi

karma on liikvel siristas linnuke oksal.

Erks
3 aastat tagasi

Huvitav kas see linnavalitsus selle volikogu liikme vastutusele ka võttis või patsutas Parbus sõbralikult sõber Tiit Moorile õlale ja ütles et ära enam nii tee ja sigastsemine käib rahulikult edasi.

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Erks

Parbuse tööandja on ikka vast volikogu, kes ta ametisse kinnitas ja volikogu liige on ka T:Moor.

nojah
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

see kommentaar millele vastasite, on jällegi kustutatud, kuigi mäletan seda lugedes, et polnud mitte ühtegi roppust, ega vägivallale kutsumist. Pärsi huvitavad mainekujundajad on sopalehte tööle võetud

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Erks

avaliku huvi puudumise tõttu vaikiti maha lõpuks. Kuigi minuarust avalik huvi ikka päris suur oli…. vähemalt ühe nädala, kui vaadata artikli all kommentaare

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Erks

Inimesed jätavad teemad unarusse päris ruttu ja siis mõni avastab poole aasta pärast, et ou ou mis sellest sai. Aa miks sa rsk ei käinud pinda politseile või kohtutele, et kuidas uurimine edeneb ah? Tunned ju huvi, miks sa seda siin küsid, politseimaja uurija käest saad kõige täpsema vastuse.