Linnavolinik jälgib salaja naabreid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

USSi piirkonnajuht Tiit Moor kattis oma kodumaja ümbruse valvekaameratega, millest saab naabrite tegemistel silma peal hoida. Foto: Arvo Tarmula

USSi piirkonnajuht Tiit Moor kattis oma kodumaja ümbruse valvekaameratega, millest saab naabrite tegemistel silma peal hoida. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu liige, turvafirma USS piirkonnajuht Tiit Moor on paigaldanud oma kodu ümber hulgaliselt valvekaameraid, mis võivad rikkuda naabrite ja kaaslinlaste eraelu saladust.

Moori kodu juurde Räägu tänaval viib väike tupiktänav, mida valvab linnavalitsuse laternaposti otsa kinnitatud 360kraadine valvekaamera. Sellest näeb nii tänaval liikujaid kui ka mitut naaberkinnistut. Moori hoovil oleva kuuri küljes on veel paar kaamerat, mis valvavad nii linnatänavat kui ka naaberkinnistut.

Läinud laupäeval esitas Moori naaber Viivi Kaustel politseile kuriteoteate, milles süüdistab Moori eraviisilises jälitustegevuses. See on karistusseadustikus kirjeldatud rikkumine, mille eest võib kohus karistada trahvi või kuni kolmeaastase vangistusega. Kaustel viitas oma avalduses Euroopa Kohtu otsusele, mis ütleb, et isikliku vara kaitseks pandud kaamera ei tohi filmida tänavat ega naabri aeda. Moori kaameraist saab praegu jälgida mitte ainult Kausteli aeda, vaid ka maja välisukse ees toimuvat, samuti piiluda sisse hoonete akendeist.

Reedel saatsid Viivi Kausteli lähedased, kes palusid anonüümsust, avalduse ka Moori tööandjale turvafirma USSi juhatusele, Haapsalu linnavalitsusele ja andmekaitseinspektsioonile. Oma kirjas nõuavad nad, et lõpeks ebaseaduslik jälgimistegevus. Kausteli lähedased soovivad, et turvakaamerad eemaldataks, kuni on selge, kas nende paigaldamine on seaduspärane. „Kuna Räägu tänava kinnistute ümbruses on äärmiselt kitsas, ei ole Räägu tänaval võimalik liigelda jalgsi ega sõidukiga nii, et kaamera vaatevälja sattumist saaks vältida,” seisab kirjas.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
139 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valge Daam
3 aastat tagasi

Keegi ei keela kaameraid, kui on läheduses kirjas, et KAAMERAVALVE!
Analoog teavitusega “Siin valvan mina!” “Ettevaatust, aias koer!” jne
Salaja ei tohi!

karl
3 aastat tagasi

Punkt 1 – Inimene käis loomaarsti juures oma haige kassiga, sest too oli juba vana ja ei söönud, seega.. Loomulikult, oleks pidanud seal laskma süsti ära teha ja asi oleks olnud korras ja poliitiliselt korrektne. Mürgisüstiga loom kõrvaldada on ju suurtele loomakaitsjatele siin täiesti OK. Vanem inimene tegi vea ja eks see vastutus on see, mis tuleb. Punkt 2 – Miks kolm kuud hiljem avalikustas, kui süda valutas? Lihtne: kõik teavad, et tüübi naine saatis mehe perse, aga sai väga hästi läbi naabritega, kellel külas käis. Seega, tüüp tahtis naabritele selle eest kätte maksta, et nood tema endisega hästi läbi… Loe rohkem »

...
3 aastat tagasi
Reply to  karl

no muidugi kui kassile roti mürki sisse sööta siis pole mingi ime miks ta süüa ei taha, see lägeb ilusti kaameraomaniku tegevusmurtiga kokku. Huvitav on see kuidas Räägutänava loomavihkajast nüüd üle öö looma armastaja on saanud

väike vihje
3 aastat tagasi
Reply to  ...

kas keegi on uurinud äkki sai kass tina mürgituse. minu käest küsis ka looma arts huvitav kuts see see nii palju tina ikka sinna kassis sisse ikka teie kandis saab 🙂

Telis
3 aastat tagasi
Reply to  karl

Kui see kõik nii on nagu kirjas on siis polegi sõnu. Lapsi ja naabreid saunatamas ei tohiks küll filmida. Kuskilt maalt jooksevad piirid.

maiu
3 aastat tagasi
Reply to  karl

Karl, kus neid teisi salvestisi näidati, oled sa ise neid näinud.
Kas kelmitar oli ka kaadris!

anne
3 aastat tagasi

minul oleks küll häbi selline rahvaesindja olla kes piilukaameraid paigaldab.

Ladva
3 aastat tagasi
Reply to  anne

pole ta mingi esindaja ju , enamusele ikka teada , kellega tegu

Valdo
3 aastat tagasi

Lugupeetud inimesed. Minu mäletamist mööda loodi kommenteerimis keskonnad normaalseteks aruteludeks, mitte oma solvangute ja emotsioonide külvamiseks.
Palun oma isiklik vihkamine välja elada jalutades, läheb kergemaks.
T. Valdo

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Solvujad ka lõpuks sõna võtmas. Ega s jh, mitte midagi ei tohi ju kommenteerida, solvab rsk.

Nimi
3 aastat tagasi

kas keegi saab väita, et kõik kaamerad üldse töötavad. vaevalt.

Eks
3 aastat tagasi
Reply to  Nimi

See peaks vast uurimise käigus selguma.

100
3 aastat tagasi

pluss kommi. Tavaliselt saab niipalju vastukaja vaid Nõva kant, TM oma looga on uus tegija! )

Stella
3 aastat tagasi
Reply to  100

ju siis on asjapukt kohalikul kogukonnal korralikult kopsu üle maksa ajanud. Aga tal pole kõrgelt kukkuda. Aga nagu see on näidanud siis ega see sellisel vennal ajusid ilmselt paika ei lokusta. Raputab nagu koer peale ujumas käimist karva kuivaks, lakub natuke haavu ja leiab endale uue peremehe kelle ees saba liputada. Seejärel urisetakse ja haugutakse möödaminejate peale et enda eksistensti õigustada ja leitakse posti kellepeale pissida. Sellega on poliitiku eesmärgid juba täidetud

Triibik
3 aastat tagasi

Kas peremees läheb koera nägu või vastupidi ? See mõte hakkas mind piinama,nähes Tiitu koeraga jalutamas. 🙄

Ahtu
3 aastat tagasi
Reply to  Triibik

….pole vaja sellega pead üldse vaevata , las see tont jalutab ……..

Karma
3 aastat tagasi
Reply to  Ahtu

Seal mendis pidid Tiidul igasugu muid süüdistusi ka kuulujärgi olema. Ei tea kas vastab tõele aga kui vastab siis oehhh küll.

maiu
3 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Oh seda õelust
Koer on inimese truu sõber, nagu kass.
Ilusal mehel on ka ilus koer.
Siis on õige peremees, kui koeraga palju jalutab.
See on jah kole lugu teie meelest, et kaamerad, muidu oleks julm kassitapp saladusse jäänud, see teile meeldiks.
Kui kass poleks nii meeletut kisa teinud, et naabrid välja jooksid ja seda pealt vaatasid, poleks keegi ka salvestisi vaadanud.
Salvestisi oli vaja tõenduseks, kullakesed. Ja jumal tänatud et avalikuks tehti, siis ehk jääb selliseid tegusid vähemaks.
Suure suuga inimesed järavad meelsasti ka kahejalgseid, süües kasvab isu.
Aga jätame ikka midagi erapooletule kohtule ka otsustada, kes on kes.

sahiib
3 aastat tagasi

Kes mäletab, see teab, et Haapsalu oli suht turvaline linn nii 80-ndate lõpus, kui ka 90-ndatel. Selle sajandi alguses aga tõusis nn kulturistide jõuk koos nendega peksmised, väljapressimised jne. Lõpp tuli neile ainult siis, kui siia suunati politsenikud mujalt Eestist. Järeldused võite ise teha.

Prillikivi
3 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Minu meelest mõni tegelane neist tänaseni puhas kui prillikivi

Aadu
3 aastat tagasi
Reply to  Prillikivi

Eksid , nad väga ringi ei liigu ……

päässte inegel
3 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Mina mäletan väga hästi seda eaga kui tiit moor samal ajal KAPOs tööl oli ja nende kriminaalidega koos trenni tegi. Nagu Mina aru saan sii sellepärast ta kapost lahti lastigi ja hiljem võttis turvafirma ta avasüli vastu. Nüüd mängib sela pääste inglit ja erudeeritud poliitikut :)))) naljanumber.

Aruklus
3 aastat tagasi

Looda, et oma väljaütlemisega hiljem kohtukutset ja sunniraha nõuet ei saa. Praegu julge kui lõvi aga pärast ära pilli. Kui vähegi kursis linnaeluga oled siis tead kes juba vabandamas käivad ärahoidmaks sunniraha nõuet.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Aruklus

President käis isegi dressipluusiga riigikogu saalis ametlikul istungil. Mitte mingit sunniraha ei nõutud, sõna pidi üldse vaba olema oli pluusil kirjas.

Ladva
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

pole see roolijoodik kellegi president , ja sona on vaba , …..

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Aruklus

Kas teadsite, et valepaanika tekitamine on ka karistatav. Nüüd küll kahetsete, et üldse julgesite kirjutada midagi.

Aadu
3 aastat tagasi

Haapsallased on inimesed nagu kõik teised, pole nad mürgisemad midagi. Lihtsalt 30 aastat tagasi ei saanud igaüks olla uudisteagentuur ja postitada 5 sekundiga 8 miljardile. Loomade julma kohtlemist on minu arvates kindlasti vähemaks jäänud, aga selle kadumiseks peab inimkond jõudma uuele mõistuse ja hingestatuse tasandile. See ei saa juhtuda paari aastaga, pigem põlvkonna vahetumisega. Alati on neid, kes saavad asjadest omamoodi aru ja oma äranägemise järgi teha. Tiit oli õige asja eest väljas, aga lõngakera ei tasu valest otsast jooksma panna. Kindlasti ei tahaks ka seda, et kassi hukanud vanainimesest kriminaal nüüd tehtaks või ulmetrahv määrataks. Saate ju isegi aru,… Loe rohkem »

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Aadu

Mis kaheksast miljardist jutt on? Enamusel maailma elanikkonnast puudub ligipääs internetile!

Tohoh
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Internetti saab vajadusel kasutada iga inimene.

õps
3 aastat tagasi
Reply to  Tohoh

oi see oleks väärt mõte. siis saaks ku kõiks asjad tasuliseks muuta. Näe jukul on võimalus internetii kasutada olenemata sellest kas tal avuti või telefoin olemas on, las maksab rasiks selle võimaluse eest. Kui selle kõige kõrval veel hingata ja ujumas käia saab siis maksab topelt. Muidu käib siin veel kommimas ja kapo onu saab veel infarkti kui seda kõike siin lugema peaks juhtuma.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  õps

Ongi ju võimalus, milleks imestada. Minuteada pole internet keelatud, ainult teatud lehed erinevates riikides. Ma ei mõista, mida siin imestada on.

erks
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh

Probleem ongi selles et meil aetakse võimsused ja reaalen kättesaadavus omavahel segi. Riik on põhiseaduslikud õigused kehtestanud aga sinul on võimalus neid vaid nõuda ja riika ei peagi neid tagama. Aga kui riik ennnast arusaadavalt ei väljenda ja kontrolli , siis seejärel hakkavadki sellised jõmmid sinu taluvuspiiridega kannelt mängima

Ei tea
3 aastat tagasi

Mis teil, Haapsalu inimesed viga on? Nii palju kurjust?!?! Inimesel oli julgust looma julm kohtlemine avalikustada ja kohe ollakse tal nagu hagijad kallal.Kahjuks on liiga palju viimasel ajal julmust ja ükskõiksust loomade vastu. Tubli, et julgesite asja üles võtta hr. Moor!
Naabrid peaksid õnnelikud olema, kodu turvalisus naabri poolt kindlustatud, ei pea ise kaamerate ostmiseks kulutusi tegema. Ja ei pea oma looma ju julmalt kohtlema!

Ahtu
3 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

No käsi püsti , kes tahab kitse naaber olla …….

Aser
3 aastat tagasi
Reply to  Ahtu

Mina!

Ahtu
3 aastat tagasi
Reply to  Aser

……no seda me teame , no milleks raiskad neti ruumi ……..

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Te ei saa üldse aru, et milles inimeste mure on. Keegi pole õigustanud loomade piinamist. Püüdke palun kaasa mõelda!!!!

Rukkirääk
3 aastat tagasi
Reply to  Oijah

Ma saan aru, et papi on tunnistanud süüd, kriminaalmenetlus käib ja kindlasti saab ta oma karistuse. Teine teema on eraelu puutumatus, mis on demokraatliku ühiskonna üks alustalasid ja seda tuleb austada ka teiste ühiskonnaliikmete poolt.