14

Juhtkiri: vihakõnega tuleb tegeleda

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eestit ähvardab vihakõne kriminaliseerimata jätmise eest trahv. Mida see tähendab? 2008. aasta novembris leppis Euroopa Liit kokku, et avalik vihakõne on kriminaalkorras karistatav. Eesti pole aga seniajani oma seadusi muutnud.

ERRi teisipäevases uudises avaldasid selle kohta arvamust kaks ministrit – justiitsminister Raivo Aeg ja siseminister Mart Helme. Mõlemad leidsid, et tegemist on Euroopa Liidu ahistava painega – võõraste väljastpoolt peale pandud reeglitega, mille puhul tuleks väga hoolega järele mõelda, kas neid tasub järgida või mitte.

Mõlemad ministrid seostasid vihakõne kriminaliseerimise otsemaid sõnavabadusega, väites, et vihakõne vastu võitlemine ohustab seda. Aeg tõi näiteks moorapea, mida ei tohiks enam moorapeaks nimetada, Helme väitel tooks vihakõne kriminaliseerimine kaasa keelu piiblit tsiteerida – Euroopa Liidu reegleid täitvas Soomes olevat nii juba läinud.

Helme viitas Soome parlamendisaadikule Päivi Räsänenile, kes sattus vaenu õhutamises kahtlustatavana uurimise alla oma homovastase kirjutise pärast, mida ta ilmestas piiblitsitaatidega.

Kas me tõesti tahame, et moorapead müügilt ära korjataks või ümber nimetataks? Või et ei tohiks enam piiblit tsiteerida? Mille üle siin arutada, muidugi me ei taha. Poliitikutel on õigus.

Aga ainult näiliselt. Moorapeal ja piiblil pole paraku vihakõne ja sõnavabadusega mingit pistmist. Moorapea on lihtsalt moorapea – magus kook. Räsänen aga ei sattunud uurimise alla mitte lihtsalt piibli tsiteerimise, vaid kirjutise eest, kus ta väidetavalt õhutab vägivalda homoseksuaalide vastu.

Jättes pool tõde enda teada ja avaldades teise poole moonutatult, Helme lihtsalt valetab. Mõlemad ministrid lihtsustavad ja juhivad sellega tähelepanu kõrvale vihakõne tõeliselt olemuselt – hirmutada, alandada ja sundida vaikima.

Sõnavabadust ja demokraatiat ohustab vihakõne, mitte selle kriminaliseerimine. Eesti peaks hakkama vihakõnega tõsiselt tegelema.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Punane sudu
Punane sudu

Päivi Räsänen lihtsalt postitas sotsiaalmeediasse pildi piiblitekstist ning küsis järgneva küsimuse: „Kirik, mille liige ma olen avalikustas end Helsinki Pride 2019 ametliku partnerina. Kuidas sobitub Piibel kiriku õpetusliku alusena kokku ideoloogiaga, kus häbi ja patt on ülendatud uhkuseks?“
Viide tema FB postitusele:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2792185087474799&set=p.2792185087474799&type=3

Igaüks saab aru, et siin ei ole mingit vihakõne või viha õhutamist. Sellest sai aru ka LE, kui tundis vajadust mitu minu eelnevat kommentaari eemaldada. Viha õhutavad selles loos ainult need, kes valetavad Päivi Räsäneni kohta alatul oportunistlikul moel.

Sakunne
Sakunne

Toimetus las tegeleb omaenda vihakõnega, midagi nii tobedat kirjutada on ikka eriline tase.

Pensionär
Pensionär

Kas toimetusel on kavatsus midagi ette võtta sellise vihakõnelise artikli suhtes?

püütakse
püütakse

äratada ellu keskaegset nõiajahti veekatse abil

äkki
äkki

tegeleks parem majandusprobleemidega…….

Kaabuvaba
Kaabuvaba

See teie “Vihakõne” pole muud kui lartsakas kajakasitta merelainetel. Ei Euroopa liidu juhtideoloogid, asja maaletoojad, ega rohujuure tasemel asja ajudesse tagujad tsinovnikud nagu antud artikli autor ei suudaks isegi defineerida, mis see täpselt on, kui keegi võtaks kätte ja küsiks. Ammugi ei saa asjast aru lihtinimene.

moorapea
moorapea

Nüüdsest alates võiks siis kaabusid sõimata igal pool, avalikult ja kogu hingest. Vängemad sõnad võiks seejuures võtta nende endi repertuaarist.

60 plus
60 plus

Tuleb meelde juhtkirjas kirjutaja räige suhtumine eakaisse inimestesse.Tuleb meelde Ivo Linna ja Arne Mikk jne.

Kodanik
Kodanik

Helme tõesti valetab, piibli tsiteerimisel ei ole mingit seost vihakõnega aga kui Helme ütleb mustad ahju, siis on küll kuna ta õhutab sellega kurjust ja vihkamist mustanahaliste suhtes

Nujah
Nujah

Piir selle “võitluse” ja tsensuuri vahel on imeõhuke.

Postimees
Postimees

Eesti mehe meel pole mitte kadunud veel

wpDiscuz