Täna on riigikogus Martin Helme umbusaldamine

Lääne Elu

info@le.ee

Martin Helme
Martin Helme

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon liitub täna avaldusega, milles umbusaldatakse rahandusminister Marin Helmet. Kogu fraktsiooniga ollakse ühtsel seisukohal, et Martin Helme ei saa jätkata ministrina, sest ta on korduvalt valetanud, käitunud ebalugupidavalt, kahjustanud tugevalt Eesti huve ja seadnud ohtu riigi julgeoleku.

„Minister Martin Helme valetamised  ja teod näitavad, et omade eelistamine ja läbipaistva riigijuhtimise eiramine on tema korduv muster. Selline teenel ja  vastuteenetel rajanev juhtimisstiil ei ole Eestis mitte mingil juhul lubatud ega seaduspärane. Nüüd on peaminister Jüri Ratase kord võtta seisukoht, kas Eesti ikkagi on jätkuvalt õigusriik või võib iga valitsuse liige käituda ainuisikuliselt täpselt nii nagu ta heaks arvab ning kas Martin Helme väärib ikkagi kohta valitsuses,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees ja Riigikogu liige Indrek Saar.

Ajaleheveergudelt on ilmsiks tulnud ka täiendavaid teadmisi Freeh Sporkin & Sullivan LLPga sõlmitud lepingu küsimuses. Nimelt, riigihanget korraldades ja kolmele büroole dokumente laiali saates, teadis Martin Helme juba ette, et kaks bürood ennast taandavad ja võita saab üksnes Freeh advokaadibüroo.

„Jah, veelkord on kinnitust saanud tõsiasi, et kolm miljonit maksumaksja raha mängiti kätte ühele advokaadibüroole. Hankekonkurss korraldati vaid formaalselt ja selleks, et juba varem kokkulepitud tehing saaks allkirjastatud. Kui vaadata rahandusministri tegevust aga näiteks kaitseväe hangete suunamisel, siis saab selgeks käekiri: raha tuleb suunata omadele ja tuttavate tuttavatele. Ära tuleb hoida sada korda suurema hankemenetluse rikkumine,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees ja riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juht Katri Raik. “Minister Helmel on kombeks sekkuda jõuliselt teiste ministrite asjaajamisse, olgu see siis Aidu tuulepark, sotsiaalministri haldusala või hoopis Eesti kaitsevõime arendamine. On oluline, et kõik osapooled mõistaksid kohustust selgitada, mis on Martin Helme tegelik huvi sellise käitumismustri puhul,” lisas Katri Raik.

Lepingu sõlmimine Freeh, Sporkin  & Sullivan LLP ja selle juhi Louis Freeh`ga on vaid üks põhjus, miks Martin Helme ei vääri sotisaaldemokraatide meelest Eesti valitsuse ministrikohta ja miks teda täna koos Reformierakonnaga umbusaldatakse. Rahandusministri eksimiste loetelu on palju pikem.

Rahandusminister Martin Helme umbusaldamisavaldus antakse sisse täna riigikogu üldistungi eel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vesi
3 aastat tagasi

on ahjus teatud paharettidel. Ajame aga Martinit taga. Jöudu Ekrele.

kuri
3 aastat tagasi

kahjuks meie, maksumaksjad, peame selle palagani kinni maksma. Kas tõesti ei ole riigis probleeme,millele otsida lahendusi…Lihtsalt kedagi ei huvita. Riigikogust võiks pooled ära jätta ja midagi ei juhtuks.Natuke raha jääks riigile alles…..

60 plus
3 aastat tagasi
Reply to  kuri

Kaastunne sm.Karnaule umbusalduse läbikukkumise pärast.

Kaie
3 aastat tagasi
Reply to  kuri

Sotsid ja REFID välja ja kõik läheb paremaks. Väga peas põlevat müts, eks see ligi ja raik tossab, saaks juba rutem asi klaaritud ja süüdlased karistatud. Martin Helmest ei ole õiglasemat riigikogulast.

khm..
3 aastat tagasi

See umbusaldamine pole ju muud, kui muiduleivasööjate tühi palagan!

Enriko
3 aastat tagasi

Mitte Martin Helme umbusaldamine vaid sotside järjekordne kambakas. Libaliberaalidele pole üldse oluline, mis ettekääne umbusaldamiseks valida. Peaasi, et tüütu aborigeen pumba juurest eemale saaks.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Mäletan nagu oleksin siia mitu tundi tagasi ka Uute Uudiste lingi pannud, millega tutvudes peaks tekkima vägagi suur küsimus, et kes tegelikult vassib ja kes tegelikult vääriks umbusaldamist. Võib olla kellelegi link ei meeldinud. Seepärast huvilised guugeldagu ise pealkirja “Opositsioon lubab Martin Helmet umbusaldama hakata – minister on rahapesu paljastamises ilmselt liiga kaugele jõudnud”. Isegi Helme ideoloogiline vastane Oudekki Loone leiab Ligi (opositsiooni) süüdistused absurdsed olevat ja peab Freeh vastuseid parlamendiliikmete küsimustele ammendavaiks.

Kohalik
3 aastat tagasi

Ilmselgelt on noore Helme tegevuses väga palju varjamist ja vassimist. MIKS? Kui kõik OK ei oleks vaja ju nii käituda. Ilmselt hoiab koalitsioon kokku ja midagi ei muutu, sest see koalitsioon on tõestanud, et nad on kõigeks valmis.

Mhmh
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Teil, Kohalik, on ilmselgelt väga pikk tee tõeni veel minna, kui sedavõrd pealiskaudselt asju näete. Olete ilmselt ka seda meelt, et “kus suitsu, seal tuld”?
Pean Teid reaalsusesse tagasi tooma ja ütlema, et olete kõvasti eksinud ja petta saanud selle “suitsuga”.

Jaan
3 aastat tagasi

Mingu oma umbusaldamisega kas või metsa kuuse taha.Häbi peaks neil olema oma tegemisi, susserdamisi ei mäletata enam.

Õige,
3 aastat tagasi
Reply to  Jaan

kehtib ka Helmedele.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Õige,

mida Helmed siis susserdavad?