Kapo kahtlustab Korbi ja Helme nõunikku korruptsioonikuriteos

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Mihhail Korb. Foto: Urmas Lauri

Teisipäeval pidasid kaitsepolitseiameti töötajad Porto Franco kinnisvaraarendusega seotud võimalikes korruptsioonikuritegudes kahtlustatavatena teiste seas kinni ettevõtja Hillar Tederi ja rahandusministri nõuniku Kersti Krachti ning kahtlustus esitati Keskerakonna peasekretärile Mihhail Korbile.

Tederit ja Korbi kahtlustustakse mõjuvõimuga kauplemises. Kahtlustuse järgi lepiti kokku, et Teder annetab Keskerakonnale enne kohalike omavalitsuse valimisi kokku kuni miljon eurot. Vastutasuks pidi Korb korraldama Porto Franco arenduse kasuks õiguse rajada parkla väljasõidutee Tallinna linna maadele. Kahtlustuse mõjuvõimuga kauplemises on juriidilise isikuna saanud ka Keskerakond.

Teder on kahtlustuse järgi leppinud kokku altkäemaksu andmise Kersti Krachtile selle eest, et viimane kasutab ära oma positsiooni rahandusministri Martin Helme nõunikuna, et kindlustada Porto Francole soodsad otsused Kredexi kriisiabimeetmete kasutamisel. Altkäemaksu üleandmine jäi toimumata kuivõrd Tedre ning Krachti pidasid kaitsepolitseiameti töötajad kinni.

Samuti kahtlustatakse Tederit ja Krachti rahapesu kokkuleppes, et varjata Krachtile altkäemaksu andmist. Mitme kuriteo toimepanemise kahtlustus on esitatud veel kahele ettevõtjale.

Esmaspäeval otsisid kapo ametnikud läbi kahtlustuse saanute elu ja töökohad ning riikliku agentuuri Kredex.

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern selgitas, et kui prokuratuurile saab teatavaks info, mis viitab sellele, et endale soodsaid otsuseid võib olla võimalik poliitikaga seotud inimestelt osta, on kohustus info kontrollimiseks alustada kriminaalmenetlust. „Möödunud aasta jaanuari keskpaigast kuni praeguseni kogutud tõendid viitavadki erinevatele kuritegudele, mille alusel alustati kuriteokahtlusega inimeste suhtes avalike menetlustoimingute läbiviimist,” ütles Pern.

„Ausat konkurentsi kahjustavad tegevused avaldavad alati laiemat mõju tervele ühiskonnale ning ühest tehingust saab alguse lumepalliefekt, mis mõjub laastavalt nii majanduskeskkonnale kui ka kohalike omavalitsuste otsuste usaldusväärsusele,“ lisas riigiprokurör.

Kaitsepolitsei büroojuht Harrys Puusepa sõnul on seadusandja pannud kõrgete ametiisikutega seotud korruptsiooni uurimise kaitsepolitsei kohustuseks, et ennetada ja tõkestada võimalikku ohtu riigi julgeolekule.

Kriminaalmenetlust viib läbi kaitsepolitseiamet ja juhib riigiprokuratuur.

Esmaspäeva õhtul arutas olukorda Keskerakonna juhatus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Muri
2 aastat tagasi

Kas Korbil ja Helmel oli ühine nõunik?
Ma saan aru, et Karnau tahab ka seekord oma EKRE viha pealkirja sisse pookida, aga tehke Lääne Elus siiski korrektset ajakirjandust ja rääkige selles kontekstis Korbist ja Krachtist.

Pealkiri
3 aastat tagasi

Pealkiri on tüüpnäide kallutatusest. Korbi ja Helme nõunik? Krachti ei tea keegi? Korbi teavad kõik? Helme peab olema pealkirja pandud?

no jah
3 aastat tagasi

ammu uuriti aga inimene töötas rahulikult ikka edasi rahandusministri nõunikuna ? Kahtlane on see kõik….

kodanik
3 aastat tagasi

Saata Korb sellist diili tegema? On ikka mõistust neil kesikutel.

novot
3 aastat tagasi

Tuleb EKRE ainuvalitsus ja opositsioon saadetakse laiali! Noh see on ainult minu unistus, tean, et see nii ei saa olema.

jamps
3 aastat tagasi

irw, ju läheb nüüd mtü keskerakond likvideerimisele ja liikmed lähevad üle uude parteisse … Lavly tegi ära … ajas isamaa pedropoisid liikvele ja tegi kadrioru mooriga tellimustööd.
Mul isiklikult on suva, mida siin lolliriigis edasi tehakse …

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Piir on lahti ja Narva taga on sinusugused oodatud!

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Te saite valesti aru. Lugege kommenteerija postitus uuesti läbi. Minuarust ta mainis just, et nüüd tuleb Narvatagune võim meile.

Lääne Elu
3 aastat tagasi

Kahtlaselt tellitud asi tundub olema .See prokurörionu ajab ka mulli, et oh uurisime ammu ja õige hetka asi avalikuks teha.

jamps
3 aastat tagasi

ma tänan miinuste eest, uskusin ka et eesti vabariigis tehakse midagi üks kordki ära ja pannakse hääletusel jõuga asjad paika .. aga ei , izamaal oli vaja see põhja lasta … Nende pensionireform on ju käes ja nüüd on paslik refide kintsu minna kraapima … õigemini tingimusi esitama ….

jamps
3 aastat tagasi

Saab vähemalt karnau rahulikult magada, lastakse homomajandus kraavi. Lõbus .. izamaalitzid jälle skoorimas … nagu omal ajal kooseluseaduse maale tõid ja siiali lehvitavad hääletusprotokolli. Täna siis lasid jõustruktuurid käiku ja teevad tähtsat nägu … kõik need Aegid ja Reinsalud ning suur punt veel presidendi kantseleis. Ja see mäng oma “parempoolsetega” on osutunud lihtsalt suureks tsirkuseks enda stsenaristide mahitamisel. Lisaks minna veel Tederit tampima ja võtta temalt 2 nädalat varem annetus vastu!!!
Irw .. isamaa peaks ise minema kaposse enda sigaduste eest tunnistusi andma … ja mingi Reinsalu kipub veel presidendiks …

kadriorgu
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

sokutatakse juulilepete tsenaristi ja allakirjutajat

diiler
3 aastat tagasi

praegu on näha kuidas imbi üritab riigikokutajaid ära osta, et oma armastust kõigile jagada, 51-ga pidid kaubad koos olema kuulutas täna lehes,vaatame kas käpud reageerivad

Covid
3 aastat tagasi
Reply to  diiler

Imbit ei olnud aasta tagasi kui uurimine alustati:)