President Kersti Kaljulaid: Helmete rünnak Bideni vastu on rünnak Eesti julgeolekule

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kersti Kaljulaid. Foto: presidendi kantselei
President Kersti Kaljulaid. Foto: Mattias Tammet/Presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid tegi täna avalduse seoses siseminister Mart Helme (EKRE) ja rahandusminister Martin Helme (EKRE) tänaste väljaütlemistega, märkides, et tegemist on rünnakuga Eesti demokraatia ja julgeoleku vastu.

Lääne Elu avaldab avalduse täismahus.

Eesti Vabariigi siseministri ja rahandusministri tänane rünnak Ameerika äsjavalitud presidendi ja Eesti valimiste suhtes on rünnak Eesti demokraatia ja julgeoleku vastu.

Poliitiku sõnal on kaal ning täna on kaks Eesti Vabariigi ministrit otsustanud oma sõnade kaalu kasutada meie peamise liitlase ründamiseks. Eesti julgeolek põhineb meie enda kaitsevõimel ning liitlassuhetel. Mõlemaid neid oleme loonud, hoidnud ja arendanud pikki aastaid ja erinevate valitsustega, aga täna nägime, et neid saab ka lõhkuda ja lammutada. Ameerika rahvas valib endale presidendi meie ministrite abita, aga Eesti valitsus peab seisma meie liitlassuhete ja julgeoleku eest. Kahjuks on kaks vabariigi valitsuse liiget saatnud täna välja selge sõnumi, et see liitlassuhe pole nende jaoks väärtus.

Niisamuti on täiesti vastuvõetamatu Eesti valimissüsteemi argumentideta kahtluse alla seadmine. Selle eesmärk saab olla vaid üks – õõnestada meie enda inimeste usaldust meie enda riigi vastu. Selline käitumine on ohuks meie demokraatiale.

Olen oma seisukoha edastanud peaministrile ning arutan seda lähiajal ka välisministri ja kaitseministriga. Arvestades, et siseministri ja rahandusministri tänased teod on kahjustanud meie liitlassuhteid ning seadnud kahtluse alla Eesti demokraatlikud valimised, kutsun lähipäevil kokku riigikaitse nõukogu, kus kujundada neis küsimustes selge seisukoht.

Inimlikult on mul aga kurb ja piinlik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
2 aastat tagasi

rünnakud trumpi vastu oli toetus vene agressioonile

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Julgeoleku olukorrale mõjub positiivselt ennastunustavalt pugemine ja igasuguste väärnähtuste takka kiitmine,kahepalgelisus ja topeltmoraal.
Bideni sõna on meil nagu jumasõna kirikus !
Kui see mis toimub tänapäeval USA`s nimetavad meie juhid demokraatiaks siis sellise demokraatia tingimustes vaevalt tahab vaba eestlane elada ?

Valdur
3 aastat tagasi

Kaljulaid meenutagu, kuidas enamik Eesti toonaseid Reformierakonna ja Sotside juhtpoliitikuid tulevast USA president Trumpi naeruvääristasid ja idioodiks pidasid. Kas see polnud Eesti julgeolekule kahjulik tegevus??

See
3 aastat tagasi

on lihtsalt töeliselt arusaamatu, et inimene, keda eesti rahvas pole volitanud ega valinud vötab endale sellised volitused ja mandaadi. Aidaku meid Jumal.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  See

Ära tee ennast lolliks!
§ 1. Valimissüsteemi alused
(1) Vabariigi Presidendi valib Riigikogu. Kui Vabariigi President jääb Riigikogus valimata, valib presidendi valimiskogu.
Edasi mõtle ise kui mõtlemisvõimet on!

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Ja kelle vahel valiti? Konkreetsed kandidaadid? Kuna valikut polnudki, toimus sisuliselt pealesunnitud poolthääletus. Vastasel korral oleks Eesti riik end kogu maailma ees naerualuseks teinud – lõplikult läbikukkunud presidendivalimistega juriidilisse tupikusse sattudes. Mina mäletan igatahes, et varem pikalt debateerinud teised presidendikandidaadid finaalis ei osalenud.

nagu
3 aastat tagasi

kogeks poliitilist orgasmi

jamps
3 aastat tagasi

Las kurvastab ja piinleb, me kõik oleme pidand taluma 10 aastat Ilvese ja Ansipi häbi, Nestori häbi ja kõike muud häbi pikki aastaid. Enne seda tõi meile demokraatia häbi respublica looja, kes õpetas “õigeid” arusaamu … ning nüüd on asjad sealmaal, et see masinavärk läheb katki. Gruusias juba möll käib , ei ole seal ka üht ja õiget teed. Ainult , et need seal ei häbita vaid teevad pauku varsti.

Khm..
3 aastat tagasi

Aitäh, jõudu läheb ikka vaja! Ja kes on Teie iidolid?!

Arvos
3 aastat tagasi

Huvitav kuulda kuidas üks naisterahvas peab end Eestiks.

õnnetu
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Huvitav kuulda pidevalt et EKRE peab ennast terveks Eestiks kuigi teid ainult marginaalne 10%

eem
3 aastat tagasi
Reply to  õnnetu

EKRE peab ennast terveks Eestiks? Niisama lahmite või? Mart räägib minuarust koguaeg, et meie valijad, aga mitte, et eestimaalased vajavad seda ja toda ja peavad elama nii. Ärge palun laimake siin!

Arvamus
3 aastat tagasi

Eesti poliitikuid ja ajakirjanikke võib iseloomustada kahe sõnaga, silmakirjalikkus ja kahepalgelisus.

hoopis
3 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

äraostetavus

Fakt
3 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

…Lauristini – bolševistlike revolutsionääride järeltulijana, õpilased….

Postimees
3 aastat tagasi

Donald Trump valitakse USA Presidendiks tagasi!!!
Pange mu sõnu tähele!!!
Tõde tõuseb vale kaob!!!

Annaks
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Jumal.