Martin Helme umbusaldamine kukkus läbi

Lääne Elu

info@le.ee

Martin Helme
Martin Helme

Riigikogus ei leidnud täna toetust rahandusminister Martin Helmele esitatud umbusaldusavaldus.

45 Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni saadiku nimel esitatud umbusalduse poolt oli 45 Riigikogu liiget ja vastu hääletas 53 saadikut. Umbusalduse avaldamiseks oli vaja vähemalt 51 saadiku toetust.

Umbusalduse üle andnud Reformierakonna fraktsiooni liige Andres Sutt ütles, et rahandusminister Martin Helme on valetades ja salates, Riigikogu, presidenti ja põhiseaduslikke institutsioone halvustades ning ühiskonna eri gruppe solvates tekitanud teadlikult ja süsteemselt kahju Eesti riigile ja kaotanud usalduse Eesti vabariigi ministrina.
Sutt ütles, et lepingu sõlmimine Ameerika advokaadibürooga on vaid üks põhjus, miks rahandusminister ei vääri Eesti valitsuse ministri kohta ning ministri eksimuste loetelu on palju pikem.

Suti sõnul on rahandusminister näidanud pealiskaudsust ja ebakompetentsust riigi rahaasjade korraldamisel. Samuti on rahandusminister Suti sõnul sekkunud riigikaitse planeerimisse kaitseministrit ja pikaajalist kaitseplaneerimist eirates, alavääristanud põllumehi, solvanud naisi, arste, ettevõtjaid, erinevaid ühiskonnagruppe, lõhestades sihikindlalt ja teadlikult Eesti ühiskonda.

„Rahandusminister on korduvalt eksinud, kuid ei julge võtta vastutust. Tema sõnad ja teod näitavad, et omade eelistamine ja läbipaistva riigijuhtimise eiramine on tema jaoks tava ja loomupärane. Teenel ja vastuteenel rajanev juhtimine ei ole aga Eestis lubatav ega seaduspärane, ei tohi selleks ka kunagi saada,“ rääkis Sutt. „Rahandusminister ei tohi jätkata valitsuse liikmena, sest ta on ministriametis tugevalt kahjustanud Eesti huve.“
Rahandusminister Martin Helme ütles, et umbusaldusavaldus on opositsiooni katse takistada tänase valitsuse tegevust, muu hulgas rahapesuvastases võitluses ja juhtunud rahapesuasjade selgitamisel.

„Kogu lugu on ju katse juhtida tähelepanu kõrvale sellelt, et Eestis olid võimul sel ajal, kui toimus maailmas üks suuremaid rahapesemisi, tänased kaks opositsioonierakonda: Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond, pidades rahandusministri ametit, justiitsministri ametit, siseministri ametit, vastutades selle eest, et Eesti rahvusvaheline maine oleks kaitstud, vastutades selle eest, et Eestis ei toimuks kuritegusid, kaasa arvatud finantskuritegusid, vastutades selle eest, et meie rahandussüsteem oleks korras. Nad ei saanud selle vastutusega absoluutselt hakkama,“ ütles Helme oma sõnavõtus.

Helme on enda sõnul alati võidelnud õigluse eest. „Ma olen alati seisnud selle eest, et Eesti maksuraha oleks kasutatud mõistlikult ja hästi. Nii et need süüdistused on puhas poliitiline retoorika,“ ütles ta

Helme vastas seejärel saadikute küsimustele. Esitatud küsimused ja antud vastused on avaldatud allpooltoodud istungi stenogrammi lingi kaudu.

Läbirääkimistel võtsid sõna Kaja Kallas (RE), Katri Raik (SDE) ja Urmas Reitelmann (EKRE).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nii on
3 aastat tagasi

Nagu vanasõnagi ütleb, et teise silmas pindu näeb aga oma p….s palki ei näe. Opositsioon on kibestunud ja nüüd on vaja targutada iga asja kallal. Rahvale rohkem tsirkust, et juhtida tähelepanu mujale. Selle asemel võiksid koostööd teha, mis oleks meile kõigile kasulikum. Pole need opositsionäärid teistest targemad midagi- lihtsalt viinamarjad on hapud.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Nii on

pole nad nii targad ja motiveeritud midagi, et siin mingit tähelepanu hakata kõrvale juhtima jms. Mina arvan, et lihtsalt labane võimuiha ja muud ei midagi. Tahavad valitseda ja omi skeeme punuda edasi, aga praegu natuke jamasti neil.

aivar
3 aastat tagasi

mida on teinud eesti kallutatud prokuratuur rahapesu vastu võitlemises.

juss
3 aastat tagasi

Kaheksa enamhäält on ikkagi vähe, et tõsiselt seda hääletust võtta.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  juss

sellest piisas ju! Rohkem polegi vaja.Te vist ei mõista miks on valitsuse kolm erakonda, kui võiks ainult üks olla?

RE iseloomustus
3 aastat tagasi

Urmas Reitelmann Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni nimel, palun! 18:37 Urmas Reitelmann Suur tänu, härra Riigikogu esimees! Head kolleegid ja ennekõike head inimesed, kes kodudes ühel või teisel kombel seda istungit jälgivad või siis pärast protokolli loevad. Kirjanik J. K. Rowling on väljendanud mõtet, et tõde on sedavõrd habras ja õrn, et seda tuleb hoida väga hoolikalt. Selles saalis on täna tõde jõhkralt, metslase kombel vägistatud. Umbusaldusfarss võib pealtnäha tunduda tavalise poliitilise mudamaadlusena ja Riigikogu kodukord annab meile ikka perioodiliselt võimaluse seda aeg-ajalt teha. Aga tänane on siiski midagi rohkemat. Viimased pool aastat on Reformierakond üritanud takistada valitsusel uurimast maailma ühte… Loe rohkem »

Eile uskusime veel suusatajaid,
3 aastat tagasi

täna usume veel poliitikuid, homme…

Postimees
3 aastat tagasi

Opositsioon on riigikukutajad punaste isikuses

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Täpselt! Ja valitsusevastase tegevuse eest peaks karistada saama!Mis see olgu siis, valitsus on moodustatud kõikide demokraatide tavadega kooskõlas, aga nüüd üritatakse pidevalt šaboteerida ja laiali kangutada seda, selmet alternatiivi pakkuda, mingeid ideid mis palgamaksjatele ka kasulik oleks!

Mari
3 aastat tagasi

Martin Helme on ausam ja parem kui kõik need refsotsid kokku.

Kas tõesti?
3 aastat tagasi
Reply to  Mari

Stringi-Martin ja aus?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Kas tõesti?

nii ägeda killu üritasid kirjutada? Oma Vabariigi ministrit, kes sinu elu proovib paremaks teha mats, sa üritad oma lameda irooniaga halvustada või!? Millise riigi kodanik sa tegelikult tahad olla ah? Kahtlane tundud

Agu
3 aastat tagasi

Läks nii nagu pidigi minema, aga see opositsioon on küll läbi aegade üks suur naljanumber jutumärkides. Mis kasulikku tööd nad seni on teinud? Tohutu aeg ja energia kulutatakse ära koos maksumaksja rahaga ainult mingite umbusaldamiste ja valitsuse töö takistamisega.

N60
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

ja mida kasulikku tegi EKRE opositsioonis peale räuskamise?. Kahjuks on ta oma räuskamise ja kasvatamatud suhtlusmaneerid toonud nüüd valitsusse. Nagu Eesti rahvas olekski selline räuskav riik. Eesti riigi kodanikuna on mul häbi sellise valitsuse pärast ja ei jõua ära oodata, millal Eestist saab uuesti kultuurne riik

Kaie
3 aastat tagasi
Reply to  N60

Kõigepealt hari end kultuurseks, siis näed ka teiste häid külgi. EKRE mehed on tegijad, mitte nagu REFID – lammutajad.

Tegegijad???
3 aastat tagasi
Reply to  Kaie

Kas tõesti? Nn “tegijad” on lühikese ajaga teinud Eestile hiiglasliku riigivõla.

kle kle
3 aastat tagasi
Reply to  Tegegijad???

õpi ennem rahandust natukenegi, siis ei pane sind sõna võlg hirmust värisema. raha laenamisel on olemas kas hea ja halb laen…siit jätka ise edasi, et mis neil vahet on! Edu enda harimisel!

Lihtne
3 aastat tagasi
Reply to  Tegegijad???

Kui võla intress on väiksem, kui investeeringu tootlus, siis tulebki võlgu võtta.

Igatahes targem tegevus, kui ise kõrge tootlusega välisinvesteeringut teenindada (nt Rootsi pangad) või ise intressita võlgu anda (nt Kreekale) – mõlemad “üllad” tegevused viivad ainult Eestist raha välja.

Lubajad, mitte tegijad!
3 aastat tagasi
Reply to  Kaie

EKRE valimislubadus oli pensionäridele 1000€ kuus pensioni. Eestile riigikaitseks pidid nad USA-lt saama miljardi. Millal kaabude erakond oma valimislubadused täidab?

Agu
3 aastat tagasi

Reformi erakonna 2007 aasta valimislubadus oli ka samasuguste killast. Ei pea siin ühte erakonda ainult süüdistama, süvenege natukenegi parteide valimisprogrammidesse, siis saate erinevusest aru!

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  N60

jälle üks häbeneja. Minge häbenege kuskil mujal siis oma maad ja rahvast. Pole vaja seda kuulutada siin. Eestil läheb väga hästi arvestades üleüldist seisu hetkel maailmas

papist poiss
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

No ikka peab proovima kui tugeva vastasega tegu on. Eks ta muidugi ole energia-ja ajakulu, aga sõiduautosid ju ka testitakse,et nõrgad kohad välja tuleks. Mine sa tea äkki valin minagi järgmine kord Martini, teades et pole mõni papist poiss ning kõik testid läbinud edukalt.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  papist poiss

tehke nii! Ja väga hea võrdlus, ainult, et neil proovijatel nii head mõtted vist polnud seda tehes 🙂