Riigikohus jättis EKRE valimiskaebuse läbi vaatamata

Lääne Elu

info@le.ee

EKRE juht Martin Helme. Foto: Malle-Liisa Raigla

Riigikohus jättis täna läbi vaatamata Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kaebuse elektroonilise hääletamise tulemuste peale Riigikogu valimistel, sest Vabariigi Valimiskomisjon (VVK) ei olnud vaidlusalust küsimust veel lahendanud.

Riigikohtusse laekus 9. märtsil EKRE kaebus, milles vaidlustati Riigikogu valimiste tulemuste kindlakstegemist VVK poolt 5. märtsil ja lisaks sooviti elektroonilise hääletamise tulemuste kehtetuks tunnistamist.

VVK selgitas Riigikohtule, et nad ei ole veel Riigikogu valimiste tulemusi kindlaks teinud. Küll aga tegi 5. märtsil elektroonilise hääletamise tulemused kindlaks riigi valimisteenistus, kes korraldab otseselt elektroonilist hääletamist.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium selgitas, et kaebus valimisteenistuse toimingu peale tuleb kõigepealt esitada VVK-le, mida EKRE ei ole VVK andmeil teinud. Riigikohtule saab kaebuse esitada alles pärast asja lahendamist VVK-s. Seega ei kuulunud kaebuse lahendamine Riigikohtu pädevusse ja see jäeti läbi vaatamata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
60 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see
1 aasta tagasi

valimine on e- valimisega sellepärast lihtsaks tehtud, et inimest valima meelitada oma mesilubadustega, tegelikult toimib kõik sel juhul nagu püramiidi skeem, said mugavalt rahulduse eesoleva rikkaliku peo ootuses, aga tegelikult püüti sind lõksu, sest muinasjutt ja tegelikkus ei lähe kokku, nagu ka püramiidi skeemides osalejatel, kelle lihtsameelsust ja usaldust labasel moel ära kasutatakse ja nagu ikka , süüdlasi pole, ise olete lollid öeldakse

hmm
1 aasta tagasi

Kas nüüd tuleb jälle päikesetõusu valitsus või? :)))) Päike peab nüüd igal juhul tõusma, muidu elame pimeduses kui rohelist energiat ei saa. Maakohad tuleb inimestest vabastada, et ka lisada tuuleparke ja harjutusväljakuid, siis alles oleme kõige tublimad eu s ja vonalier kiidab meid.

Hahaaa
1 aasta tagasi

Muidugi võib palli veeretada, selle jaoks on aastakümneid tehtud see süsteem, et igaüks ei saaks kohe õigust nõuda. See selge ja lõppkokkuvõttes ei tule mingit tühistamise lahendit, ka see on selge. Kõik üks suur tsirkus, aga ilma kaebamata oleks ka kuidagi nadi neil ju loobuda. Natuke kahju on muidugi, mis saama hakkab, isegi Isamaad ei ole tasakaalustamas seal loodavas valitsuses. Huvitav, kas eestlane tuleb ka lõpuks tänavale, kui eesti200 saab oma eesmärgi täidetud, et eesti vene segakoolid luua? Ega vist, kannatame ära on meie moto! Peaasi, et ikka arukad oleme ja silmaringiga :)))) lollideloll

einojahnoh
1 aasta tagasi

Valimiste võltsimist kahtlustaks ainult EKRE võidu korral. Valdav enamus eestlastes, nii 80+ protsenti, on siiski suhteliselt hea hariduse ja silmaringiga, ratsionaalsed ja tublid inimesed, kes saavad oma eluga suurepäraselt hakkama. Sellised inimesed ei vali hädapasunaid.
EKRE on ju konkreetselt kibestunud ja puuduliku haridusega kontingendile suunatud partei.

kahjuks
1 aasta tagasi
Reply to  einojahnoh

jutt heast haridusest ja laiast silmaringist ei vasta tõele ja ka seda suurepäraselt eluga hakkama saamist ei väljenda see tohutu toetuste süsteem, mis peaks meid kuidagi elus hoidma ning silmaringi laiendamine tv sopakanalitega

Valija
1 aasta tagasi
Reply to  kahjuks

Kõik algab haridusestMis toetustest sa aina leierdad, tööd tuleb teha! Toetused peaksid olema vajaduspõhised, mitte neid külvata taevast alla kõigile.

Ullikesele arusaamiseks
1 aasta tagasi
Reply to  Valija

Haridus Eestis on devalveerunud, küsimus on pigem harituses ehk väikesele rahvale on rumal vastandumine üksteisele hukatuslik. Mõista tuleb ka seda, et teatud puhkudel on vajaduspõhise toetussüsteemi ülalpidamine kordades rahamahukam, kui üldine!!! E-valimiste probleem on põhimõtteline demokraatia väärtuse küsimus ehk võimude lahusus. Ei ole normaalne, et üks institutsioon loob valimise reeglid ehk seadusandluse, korraldab need ehk viib täide ja pärast kontrollib ja lahendab ise vaidlused ehk võtab kohtu rolli. E-valimiste korraldus peab olema detailselt kirjeldatud seaduses, läbiviimine läbipaistev ja järelevalve eraldi. Ja seda kõike on ka Riigikohus oma eelnevates otsustes välja toonud ehk millest aru ei saada?:)

Lonni
1 aasta tagasi

Aga kas mitte EKREIKE`l ei olnud peale 2019.aastal valimiste kaaperdamist(kus võitis RE)võimalus teha seadusesse parandus,millest antud juhul jutt on? Reforminud valimisseadust,aga ei-oli vaja ruttu ruttu riigikassast raha igasugustele miljonite kaupa jagama hakata nt. ühele ameeriklasele lubasid ju lausa 3miljonit!
Aga nüüd on vesi ahjus ja mokk mossis,et enamik rahvast nad maha hääletasid! Tõesti on väga halvad kaotajad!Riigikogus hakkavad kindlasti taas valitsusele kaikaid kodaraisse loopima!
Häbi on neid seal vaadata ja kuulata,niisugused matsiohtu tegelased nad minu arvates on!

Imeline Eesti
1 aasta tagasi
Reply to  Lonni

Lonni, kas sa oled natuke metsapoole? Kusjuures ma ei ole EKRE valija. Alusta nii lihtsast asjast nagu faktipõhisus, siis proovi mõista ka poliittehnoloogia toimimist, eriti meediasuunalist. Eesti ühiskonna ja ka meedia suurim viga on emotsiooni- ja õhinapõhisus (loe inimlik rumalus), aga mitte fakti- ja teaduspõhisus. Riigihange e-valimiste ja süsteemi auditeerimiseks (loe Riigikohtu soovitusel) on teatud erakonna eestvedamisel tühistatud või mahtu oluliselt vähendatud, vt riigihangete registrist järgi, kui nutti niipalju on. Riigikogu valimisseaduse põhistatud muutmiseks on vaja väga detailset ja kvaliteetse auditi tulemusi, mida kahjuks ei taheta teatud erakondade tõttu teha. Veel sedagi, et nii mõnigi EL riik on saanud rahapesu… Loe rohkem »

Jah, aga
1 aasta tagasi
Reply to  Imeline Eesti

Lonni on jah omamoodi, aga seda ei või pahaks panna niikaua kuni ta ühiskonnale ohtlikuks ei muutu. Aga lihtsad tavaliselt ei aktiveeru

3senti
1 aasta tagasi

No ja mida see pere siis peesitas seal valitsuses ja hakanud seadust muutma, nüüd pill lahti

*.:.*
1 aasta tagasi
Reply to  3senti

Tegelikult kui mäletada, siis ikka ei peesitanud küll. Teie tekstist jääb mulje, et kõik seal toompeal tehakse sõrmenipsu kiirusel. Tegelikult ja õnneks need asjad ju nii ei käi.

Nii on,
1 aasta tagasi
Reply to  kahjuks

Inimesed on nagu aru kaotanud. Ühed ekreiketavad, teised aina kakatavad jne jne. Laia silmaringi ja haritust ei paista kummalgi pool olevat! Tähtis on ainult võim ja raha, muu ei lähe kellelegi korda!

et siis
1 aasta tagasi
Reply to  einojahnoh

E-hääletamist, kus 300 000 häält liiguvad sisuliselt musta kasti ja oravate valitud seltskond teatab, kes valituks osutus. Kontrollida pole võimalik ja selle pimesi uskujaid nimetate hea haridusega ratsionaalseteks inimesteks?

Huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  et siis

Kuidas sa kontrollid paberhääli -käid võtad kõigilt sõrmejäljed ?😯

*.:.*
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav

Isikukoodid ju klapivad ja allkirjad. Inimene on isiklikult käinud kohal, tuvastanud enda ja andnud allkirja. See on kontrollitav hiljem ka läbi digisalvestuse. E hääletuse tõttu nurisetakse ja heidetakse ette, et kasutatakse kellegi kaarti ära koos paroolidega, et massiliselt hääletavad hooldekodu vanurid reformierakonna poolt, seda ju heidetakse ette üks, teiseks heidetakse ette, et puudub otsene läbinähtavus, miski must kast on murekohaks ja sinna kedagi ei lasta vaatlema. Saate aru? Ei? Alati tekitab küsimusi see kui sa ei saa vaadelda seda protsessi algusest lõpuni. EKRE ülekaaluka võidu korral oleks võib olla vastaspool teinud samasuguseid avaldusi, me seda ei tea ju.

XYW
1 aasta tagasi
Reply to  *.:.*

No need tädid seal laua taga ei tõsta tihtipeale oma nägugi arvuti tagant et vaadata kes selle kaardi neile andis ( tihti häääletaja mütsiga ja prillid ees – kas on seesama või mitte , ei saa tihtipeale arugi )
Ja kastis sees oleva paberi vahetamine on ….no lihtsamast lihtsam

*.:.*
1 aasta tagasi
Reply to  XYW

See on ka päris karm süüdistus, kui olete sellist tegevust kõrvalt näinud, siis teie kui ausa kodaniku kohus on viivitamatult teatada rikkumisest. Kas olete seda teinud? Või milline oli teie kommentaari mõte, et pole vahet kuidas hääletad, tulemus on juba ette teada, nii või?

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  XYW

Enamus rahvusvaheliste ekspertide arvamus on, et sedelhääletus on oluliselt turvalisem kui e- hääletus, lisaks ei soovita nad e- hääletus kasutada just selle manipuleeritavuse pärast (selle vältimist on keeruline tagada ja selle mõju oleks suur- erinevalt “tädist sedelipakiga”). Saksamaa Ülemkohus lausa keelas selle, tõsi nende puhul oli tegemist e- hääletuse masinaga.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  XYW

Avalikult? No mine tõesta, seda väidet valimiskomisjonile, et need saaks turvalisust tõsta )))

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav

Valimiskast on kõigi silme all. Avalikult fikseeritud olekus,pitseeritud ja füüsiliselt suletud. Sedeli saad isikut tõendava dokumendi esitamisel, see tähendab on fikseeritud reaalne inimene ja tema valimisõigus ning lõpus avalikul lugemisel peavad klappima väljastatud sedelid ja valimiskasti laekunud hääled. Sedelite “tekitamist” on suhteliselt lihtne tuvasta, samuti teostada järelkontrolli.
Sama jälgitavust ja kontrolli iga valimisprotsessi osa üle ei saa tagada kahjuks e- hääletamisel.

*.:.*
1 aasta tagasi
Reply to  einojahnoh

einojah jah, aga ma pakun, et ei valiks ka ainult ühte suunda. See oleks ikka väga ohtlik. Haritud ja laia silmaringiga peaks sellest aru saama, aga noh need on lihtsalt sõnad, sest rumal ei pidavat ju ise aru saamagi, et on rumal. Kes ennast targaks ja silmaringiga peab, see on lihtsalt ego ja hirm.

kaja
1 aasta tagasi

Minu riik,minu valitsus,minu kapo,minu kohtud…närige nänni 70% debiilikuid nagu ütles minu issi Simon.

Mängija.
1 aasta tagasi

Ekre valijad ja ausad-huumor kuubis.

Maali maalt
1 aasta tagasi

Noh, nüüd ongi siis selge! Kes see oli kes ükspäev telekas Martinilt küsis et kas ta tõesti loodab et kohus seaduste järgi otsuse julgeb teha? Ja kohus ei julgenudki… Mõnel on vesi ikka päris ahjus ja veeretavad nüüd seda kuuma kartulit edasi-tagasi ühelt teisele.
EKRE valijad on ausad inimesed ja lootsid et tõde selgub, kuid meil on ju praegu kõik kindlates kätes, kahjuks!

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Maali maalt

Selle artikli sisu mõistmine käib sul vist veidike üle jõu? Kui muidugi üldse pealkirjast kaugemale jõudsid.

Maali maalt
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Ehh, ja sinul käib kogu asjast arusaamine kõvasti üle jõu! Asjad käivad oma toimingute järgi ja ei ole mõtet siin targutada.

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Maali maalt

No just, asjad käivad oma toimingute järgi, küll vajadusel ka Riigikohtuni jõuab.
Ja ära tühjast erutu – kõik saavad ju aru, et Perekond peab praegu iga hinna eest oma sponsoritele ja valijatele midagi vabanduseks ette söötma, selle asemel et enda vigu tunnistada. Pakuks välja, et nende mõne päeva jooksul on EKRE valijate arv veelgi vähenenud.

*.:.*
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Noo kõik õige, kuid siiski ka minule ei meeldi see e hääletuse teema. Nii palju kära selle ümber ja isegi asjaosalised it mehed laiutavad käsi, et jah suht kontrollimatu teema. No ma ei tea, milleks seda vaja siis on, kui läbinähtavust pole? Olenemata, kes selle abil võidu saab peaks see olema siiski paremini kontrollitav. Kurjategijad on vägagi kavalad, nagu te peaksite isegi teadma. Kas korra nelja aasta jooksul ei ole inimestel aega käia kohal ja vanamoodsalt sedelike kasti lasta? Ma ei usu, et elu nii kiire on. Kui on, siis infarkt koos sõbra insuldiga koputab ukse taga.

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  *.:.*

Justkui paberhäältega ei ole võimalik manipuleerida? Ei tea, kuidas need igasugused paariariikide diktaatorid pukis püsivad. No hea küll, meil asi nii hull pole. Aga mis e-hääletamisse puutub, siis esmajoones loeb siin mugavus. Minul isiklikult pole ka paberhääletuse vastu midagi, kui asi jätkub samamoodi nagi seekord – eelhääletus toimub nädal aega ning valimispunkte on ka piisavalt. Kui need valimised oleks ainult paberil toimunud? Valimisaktiivsus oleks kindlasti olnud väiksem, mõnevõrra oleks hääli kaotanud Ref ja E200 (samas nende arvelt poleks teised juurde saanud, need hääled oleks kaotsi läinud) – kokkuvõttes Refi võit poleks nii suur olnud, aga siiski võit läinuks neile, jõujooned… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Ikka on, aga sellest jääb maha palju jälgi, mida on kontrollimisel võimalik tuvastada, lisaks on mõju oluliselt väiksem (mida suuremaks asi paisub , seda suuremaks läheb tõenäosus pettuse avalikuks tulemiseks). Diktaatorite puhul käib asi palju resoluutsemalt- valimised on farss (näitemäng), “kandideerijad” võimule vastuvõetavad (teisi kandideerida ei lasta- seadustega või repressioonidega), “õigete” päralt on kogu riigimeedia, valimiskomisjon “kontrollitud” liikmetest, kes “õiget” tulemust saavutada segab leiab end vanglast või kukub aknast alla…. E- hääletusele mugavuses vastast ei ole…. aga vaevalt et mugavus on valimiste põhieesmärk? Ka see “pikk hääletus” on iseenesest turvarisk ja kui ma õieti aru saan, siis mitte päris Põhiseadusele… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Unustasin…. “oleksite” puhul räägime me toetumisest küsitlustele aga need ei ole valimised, ega saa seda kunagi asendada. Võib minna nii- võib mitte minna. Tulemusest olulisem on protsessi õiguslik vastavus. Muidu jõuame varsti ka sinna kus valimised ongi näitemäng.

...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Misasi on imelik?

...
1 aasta tagasi
Reply to  Maali maalt

Kui peaks selguma, et e- valmistega annab kasvõi kuidagigi manipuleerida, siis on eestit 5 valitsemisaja jooksul valitsetud illegitiimselt. Kujutate seda ette?

Huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Paberhäälte võltsimise võimalused on ammu tõestatud ja neid on ka laialdaselt tehtud , jätame nüüd valimised ära või

3senti
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Just ja ekre sitsis rahulikult seal vahepeal sees

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Küsimus ei ole manipuleerimises , vaid läbipaistvuses. Kummaline, et inimesed ei saa aru millest jutt käib.

3senti
1 aasta tagasi
Reply to  Maali maalt

Krt, nende kõrgelt hinnatud ja koolitatud esindaja siis ei teadnudki kuhu kõigepealt avaldusega jooksma peab. Kui on kord , siis on kord kôigi jaoks. Naerma ajab see ekrevärk

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  3senti

Tegelikult ajab naerma selline keskmine lehelugeja, kes kõike kohe tõepähe võtab ja ekret siunama hakkab. Kas te pole kordagi mõelnud, et nii kaugele ja nii suure ja pikaajalise kogemusega erakond teeb tõepoolest selliseid lihtsaid vigu? EI ole mõelnud? Muidugi mitte, milleks. Õllekork lahti ja irvitama, muud midagi. Tase ikka

abc
1 aasta tagasi
Reply to  hmm

Õige, pole nad nii rumalad midagi. Advokaat ja Helme teadsid täpselt protseduuri, seda teadis igaüks kes valimistsirkust jälgis – kõigepealt avaldus komisjonile ja kui nemad tagasi lükkavad, siis riigikohtule. see ka põhjus miks Martin poiss telekas pühalikult ka lubas, et kui riigikohus nende avalduse peale valimised õigeks kuulutab, siis nemad austavad seda otsust – sest ta juba teadis, et niikaugele see asi ei jõua (muidu ikka nende jutt, et kohtud on kallutatud, aga seekord oli kuidagi vait selle koha pealt). Ilmselt teavad Martin ja Keres ka seda, et see asi riigikohtusse jõuges läbi ei läheks, seda e-valimist on aastaid kangutatud… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi

“Turvalistest valimistest” Eesti moodi saate aimu, lüües otsingusse – Security Analysis of Estonia’s Internet Voting System.
Otseviite korral kustutab “Lääne Elu” postituse. Loodan et sel korral mitte.

peter
1 aasta tagasi

eeh, mis te kommarid tõmblete …. riigikohus lükkas lihtsalt endast asjad kaugemale … las valimiskomisjon vastutab ning võidetakse aega … keegi ei tea selle hirmu suurust kui tulebki tühistada …
vaid naiiv sai uskuda, et kohe mureneb …. mäng algas alles … valimiskomisjon nipitab nüüd seda kuidas enda nahka päästa … tüüpiline juriidika nagin. EKRE on viimane kel kiire on ….. kui koalitsioonirääkijad lolliks lähevad ei tulegi riigikogu üldse kokku. Kaabu vaid muigab põske ….
Kuulake mida diviisikindral ja kantsler täna ukrainast rääkisid …. pole kuskil enam seda kloppimist , mis algul ….

võrdlus
1 aasta tagasi
Reply to  peter

Aga kujutage ette olukorda kui politseisse teatataks kaklusest, kus kellegi elu on ohus ja politsei vastab, et meie ei tule appi, sest te oleksite pidanud enne hoopis teise jaoskonda halistama….

Võrrand
1 aasta tagasi
Reply to  võrdlus

No kui loll peab olema, et ei tea millega pole politseimajja asja

Ehh
1 aasta tagasi
Reply to  Võrrand

… sinna majja polegi asja inimestele paraku
Eo viitsi need tööd teha.

Kübe
1 aasta tagasi

Ekre käitumist saab üle kanda ka sporti. Kui arvestada Belgia-Eesti 2016.a novembris toimunud valikmänguna vaid seda mis toimus mängu 29. minutil ehk siis kui Henri Anier lõi Eesti eest värava, võitis mängu selgelt Eesti. Belgia võitis mängu vaid sellele eelnenud ning järgnenud 8 värvava tulemusel. Sama ka nende valimiste ja ekrega.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Kübe

Selle mängu ajal tõmmati vahepeal must riie ette ja selle avanedes teatati, et mängu seis on oluliselt muutunud?