Kärdla vallaametnik tappis haamriga rebasekutsika

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Rebasekutsikad. Foto: Jan Siimson
Rebasekutsikad. Foto: Jan Siimson

Kristi Metsa Eesti loomakaitse liidust teatas eile sotsiaalmeedia vahendusel, et Hiiumaa valla haldusjuht Toomas Vannas tappis haamrilöökidega noore rebasekutsika, tapatöö tunnistajaks oli teiste seas viieaastane laps.

Eesti loomakaitse liiduga ühendust võtnud mehe teatel istus rebasekutsikas Kärdlas Sadama 15 asuva Kerttu spordipoe ees trepi kõrval.

Kärdlas on kohalike sõnul palju noori rebaseid, kes on linnamelu ja inimestega harjunud.
„Kuna spordipoe uks oli lahti, jooksis rebasekutsitas poeuksest sisse ja tema kannul ka Hiiumaa valla haldusjuht Toomas Vannas. Mehel oli seljas lühikeste varrukatega T-särk, käes mingid töökindad ja kaasas ämbri taoline anum. Enda sõnul tuli ta rebast püüdma,“ kirjeldas sündmusi oma Facebooki lehel Eesti loomakaitse liidu Tartumaa piirkonnajuht Kristi Metsa.

Rebasekutsikas lipsas jalgrataste remondiruumi, Vannas järgnes talle ja sulges ukse. Mees viibis koos rebasega kinnises ruumis umbes viis minutit, ruumist kostus rebasekutsika haledat niuksumist.

„Poes viibinud viieaastane laps päris täiskasvanutelt, et miks rebane sellist häält teeb. Kinnises ruumis toimunu oli suur šokk kõigile poes viibijatele. Umbes 10 minuti pärast avanes uks ja verine rebasekutsika laip kastis, väljus Toomas Vannas ruumist. Temast jäid maha verine haamer ja vererada. Tapatöö tagajärjed tuli naistel koristada. Verepritsmeid oli igal pool. Toimunu kohta küsimise peale vastas loomatapja, et rebane olla kujutanud inimestele ohtu,“ selgitas Metsa.

Vannas tunnistas Eesti loomakaitse liidule, et tappis tõesti haamriga rebasekutsika, kuna metsloom olla ettearvamatu.

Juhtumist väga häiritud poetöötaja abikaasa helistas Hiiumaa valla keskkonnaspetsialistile Kadri Aljasele, kes oli teost kuuldes küll šokis, kuid hiljem ütles ka tema, et rebane olla olnud inimestele ohtlik.

Metsa sõnul esitas Eestimaa loomakaitse liit toimunu kohta politseile avalduse.

Kärdla osavalla vanem Lauri Preimann avaldas täna keskpäeval Hiiumaa valla Facebooki lehel vabanduse, nimetades toimunut kahetsusväärseks

„Vabandame südamest ja tunnistame viga! See on väga kahetsusväärne juhtum, millele ei ole õigustust. Iga loom on elu väärt,“ ütles Preimann.
Hiiumaa vallavalitsus ja osavallavalitsus selgitavad asjaolusid, mille põhjal langetavad otsused töötaja osas, samuti vaadatakse üle tööprotseduurid, lisas Preimann.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
3 aastat tagasi

Oeh, milline täissöönud elukas.

Arvos
3 aastat tagasi

Lahti tuleb lasta selline tapja antud ametikohalt! Selline ei kõlba vallavalitsusse!

Manna Liisa
3 aastat tagasi

See, et rebased metsast linna tulevad, lausa õue ja tuppa, ei ole kindlasti normaalne,vallaametniku eesmärk oli ehk õige, kuid teostamise viis kindlasti mõtlematu. Kindlasti oli see kogemus õpetlik ja järeldused tehakse.

Agu
3 aastat tagasi

Läänemaal on kombeks loomi haamriga peksta tuleb nii välja. Väga halb komme! Vihkate loomi või?

K.S
3 aastat tagasi

Masendavad uudised Hiiumaalt, alles see oli kui lastepiinaja teenis riigilt veerand milli, nüüd järgmine õudus…Aga mis teha, suletud piirkondade eripära, sugulased sigivad omavahel…

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  K.S

mõtlesite ka ennem mida kirjutasite või?

Majaomanik
3 aastat tagasi

Mis arengus kohaliku kassimõrtsuka asi?

südamest kahju!
3 aastat tagasi

on suur vahe kas sa tõmbad seal kõri läbi terava noaga ja siis grillid või lähed ja torgid ta surnuks! Südamest kahju, et selliseid tegelasi pole ühiskonnast ära peidetud, looma piinamine on looma piinamine kui haige mõtlemisega peab olema inimene, et ta naudib haamriga elusa olendi pea sodiks tagumist ja siis südamerahus nagu teeks seda iga päev jalutab minema!!! Vabandan kuna selline uudis ajas ikka väga rööpast välja

midagi sama
3 aastat tagasi

toimub kui aborti tehakse , aga kasutatakse teisi instrumente ja kõik on azuuris

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  midagi sama

laps jookseb ringi ja lüüakse haamriga maha või!? Loll jutt ju. Selline võrdlus küll veidi imelik teil

kõik
3 aastat tagasi

olid sellest jokkis, nii tehakse sääsest elevanti

Kodu loom
3 aastat tagasi

Aga rebased ja muudki metsaelukad ongi tihti inimestele ja koduloomadele ohtlikud,sest võivad olla marutaudis ning levitada muidki ohtlikke haigusi. Näiteks kärntõbe. See ilus rebasepilt ei tõesta vastupidist.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Kodu loom

Kes loomade keskel elab, see nii rumalat teksti välja ei kirjutaks!

Merle Rallmann
3 aastat tagasi
Reply to  Kodu loom

VTA: Viimane marutaudijuhtum, mis oli põhjustatud nakkuse levimisest Eesti loomapopulatsioonis, esines 2008. aasta kevadel Harjumaal. Sealt edasi on haigust leitud vaid üksikjuhtumitena ning põhjustatuna nakkuse levikust naaberriigis: 2009. aasta suvekuudel kolm marutaudis rebast ning 2011. aasta jaanuaris üks nakatunud kährik Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni maismaapiiri vahetus läheduses. 3. aprill 2013 kuulutati Eesti Vabariik ametlikult marutaudivabaks riigiks.