Eesti Post ei suuda kriisiajal tagada Lihula postkontori tööd

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Virtsu Kajaka poe omanik Sirje Tamme peab kaupluses ka postipunkti. 30. märtsist on see Lääneranna valla ainuke postiasutus. Andres Hion

Kuigi Eesti Post teatas kaks päeva tagasi, et eriolukorras toimib postiteenus kogu Eestis täies mahus, jääb 1400 km² suurusesse Lääneranna valda 30. märtsist ainult üks postiasutus – väikeses erapoes tegutsev Virtsu postipunkt.

Lihula postkontor on 30. märtsist suletud. Varbla postipunkt on kinni juba praegu, sest tegutseb Varbla raamatukogus, mis eriolukorras on Lääneranna vallavalitsuse korraldusel suletud nagu kõik teisedki valla raamatukogud.

Lihula postkontori töötaja Piret Elismäe viimane töönädal Lihula postkontoris on järgmine nädal. 30. märtsist Elismäe lahkub, sest Eesti Post otsustas postkontori lahtiolekuaega poole jagu vähendada. Elismäe pole nõus poole kohaga töötama.

Sel nädalal teatas Eesti Posti jaevõrgu Lõuna piirkonna juht Annely Noobel Lääneranna vallavalitsusele, et 30. märtsist on postkontor ajutiselt suletud ja eriolukorras ei saa Lihulasse asendust organiseerida – uut töötajat ei ole võimalik välja koolitada. Nii jäävadki 1400 km² suurusesse valda 30. märtsist vaid üks postipunkt ja pakiautomaat Lihulas.

„Töövestluse kandidaadiga saame teostada Skype’i teel, kuid väljaõpe pole võimalik. Saan selle teemaga edasi minna pärast kriisi möödumist,” kirjutas Noobel Lääneranna vallavalitsusele.

Ettepanekule, kas senine töötaja võiks vähemalt eriolukorra lõpuni postkontoris täiskohaga jätkata, vastust ei tulnud.

„Väga kahju, et riigifirma niimoodi käitub – ei suuda oma tööd korraldada ja toob ettekäändeks kriisi,” ütles Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets Lääne Elule.

Eesti Posti pressiesindaja Mattias Kaiv ütles Lääne Elule, et on kandidaate, kes sooviksid Lihula postkontoris töötada. „Lihula postkontorisse loodame uue töötaja siiski leida,” ütles Kaiv.

Kaiv märkis, et nad saaksid kandidaatidega vestelda ja sõlmida elektrooniliselt ka töölepingu. „Ent praeguses olukorras ei saa me nõuda inimest tulema väljaõppele, mis eeldab füüsilist kohalolekut ja üldjuhul ka lähikontakti väljaõpetava töötajaga,” ütles Kaiv.

Kaiv ütles, et Lihula postkontori töös muudatusi kavandades ei arvestanud Eesti Post eriolukorraga. „Tegutsesime tavalise olukorra eeldusel – et leiame töötaja, õpetame ta välja ning postkontori töö jätkub. Selle protsessi alguses ei olnud võimalik praegust eriolukorda ette näha,” ütles Kaiv. „Mis puutub eelmisse töötajasse, siis tema kahjuks ei soovinud osakoormusega tööd jätkata.”

Kaiv lisas, et postiteenus ei sõltu ainult postkontorist – Lihulas on olemas pakiautomaat ja vajadusel osutab teenust kirjakandja. „Nii palju, kui praeguses eriolukorras üldse teenusekasutuse soovi või vajadust on,” ütles Kaiv.

Suur hulk postipunkte tegutseb raamatukogudes, mis on eriolukorras suletud. Kaiv ütles eile Lääne Elule, et kui asutus, mis peab postipunkti, on kinni, siis on kinni ka postipunkt. Eestis on praegu ajutiselt suletud üle 30 postipunkti, Läänemaal Ridala, Kullamaa, Risti ja Taebla, kuigi Lääne-Nigula valla raamatukogud, kus Risti ja Taebla postipunkt asuvad, on avatud. Raamatukogude uksed on küll lukus ja ette teatamata tulla ei tohi, aga töö on korraldatud teisiti. „Tuleb ette helistada. Raamatukogu töötaja ütleb, mis ajal ja kuidas asjad aetud saavad,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Postipunktide ajutisest sulgemisest ei teadnud Lõhmus eile midagi.

Postiseaduse järgi peaks Lääneranna vallas olema kaks postiasutust. Seadus nõuab igas kohalikus omavalitsuses postiasutust iga 2500 elaniku kohta. Eesti Post hakkas postiasutusi sulgema pärast haldusreformi, kui vallad muutusid suuremaks. Eriti suure löögi alla sattusid hajaasustusega vallad, kus on vähe elanikke ja suur territoorium.

 

Lääneranna valla postiasutused

  • Varbla postipunkt, mida peab raamatukogu. Eriolukorra tõttu suletud.
  • Virtsu postipunkt, mida peab erapood. Avatud.
  • Lihula postkontor, mida peab Eesti Post. Suletakse 30. märtsist.
  • 1400 km² vallas elab 5400 inimest, neist 1200 elanikku Lihulas.
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Klient
2 aastat tagasi

Kui endine töötaja pole nõus osakoormusega töötama, kas uus koolitatakse siis osakoormusega töötajaks.

Tore
2 aastat tagasi

oleks kuulda Eesti Posti pressiesindaja Mattias Kaiv`ult Lääne Elule, et Eesti Posti juht lasti lahti ja juhatus astus tagasi. Ja ei mingeid rahasi. No suutmatuse ja saamatuse tipp. Ja millise kuupalga eest.

Tolmu Ahv
2 aastat tagasi

See on seatemp ja otsitud põhjus. Aga eks valimised tulevad jälle.

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Tolmu Ahv

Looda sa, et paremaks läheb