Suure-Lähtrus tuleb aabitsanäitus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8
Anita Kuusemaa ühe oma lapsepõlve lemmikraamatuga. Foto: Urmas Lauri

Suure-Lähtrus Tammejuure talus on laupäeval, emakeelepäeval, aabitsanäitus.

Tammejuure perenaine Anita Kuusemaa on aabitsate kogumisega tõsisemalt tegelenud viimased paar aastat. „Aga nii enda oma kui ka lastest jäänud aabitsad on mul kogu aeg riiulis olnud,” ütles Kuusemaa.

Aabitsakogumishuvi tekkinud perenaisel Muhu ja Saaremaa tuuril olles. „Sattusin Muhumaal Liivale, sealt sain vana lugemiku,” meenutas Kuusemaa. Sama reisiga käidi ka Sõrve militaarmuuseumis, kus on sisse seatud vana klassiruum. „Siis tekkiski mõte, et ka mul on seda vanavaranodi, miks mitte ka oma talus selline nurk sisse seada.”

Muhul ja Saaremaal tehtud tuuri järel hakkaski Kuusemaa nii Tartus kui ka Tallinnas antikvariaatides ja antiigipoodides käima, aabitsaid ja muid vanemaid õpperaamatuid otsima.

„Minu enda aabits on mul kogus olemas,” ütles Kuusemaa. „Kukega aabits, Ülle Meistri diplomitöö 1974. aastast. Siis ma läksingi esimese klassi.”

Hiidlaste „Hiiu keele raamand”, „Sörulase aabits”, „Kihnu aabits”, „Mulgi aabits”, Sibulatee äärses murdes „Kodavere uavits”, „Seto aabits”, lisaks veel kõiksugu karu-, kuke- ja pokuaabitsad.

„Mul on olemas Haapsalu aabits, samuti Vene ja Läti oma ning ka India aabits,” loetles Kuusemaa.

Oma kogu armsaimaks aabitsaks peab Kuusemaa oma esimest aabitsat. „Kõige ilusam oli see kollane aabits. Soe,” nentis perenaine. „Mul õnnestus Ülle Meistri juures suvekodus käia, ta kirjutas minu aabitsasse ka pühenduse.” Meister elab Suure-Lähtru naaberkülas Kokres.

Aabitsate kõrval paneb perenaine näitusele välja ka muid põnevaid raamatuid: „Toon välja ka kalingur- ehk riidest köites „Kalevipoja”, ühe mu lapsepõlvelemmiku, samuti meieaegsed muinasjuturaamatud ja ka araabiakeelse Juhan Kunderi „Imeliku peegli”.”

Aabitsanäitus on emakeelepäeval, laupäeval, 14. märtsil Tammejuure talus avatud kell 14-17. „Muljetame, sööme kooki ja joome kanepiteed,” lausus perenaine. Kaasa saab osta Tammejuure mahetooteid.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments