Haapsalus avatakse Ülle Meistri mälestusnäitus

BNS

Ülle Meister viis aastat tagasi Haapsalu lasteraamatukogus. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus avatakse kolmapäeval kell 12 kunstikooli galeriis näitus Ülle Meister 75.

Mitmekülgselt andeka kunstniku 75. sünniaastapäevale pühendatud näitus püüab anda ülevaate kunstniku rikkalikust loomingust ja tutvustab ka seni vähem eksponeeritud töid.

Lisaks viimase loominguperioodi õrnadele ja õhulistele akvarellidele ning maalilistele pastellidele tutvustatakse näitusel Ülle Meistri jõulisi söejoonistusi, erinevates graafilistes tehnikates teostatud tähelepanu väärivaid töid, aga ka kunstniku poolt loodud ilmekaid portreid.

Näitusel eksponeeritud piltidel on kujutatud peale koduse ja tuttava maastiku Kaukaasiat, Tjan-Šani mägesid, Karjala kaljusid ja Taimõri põliselanikke. Ülle Meister on üks väheseid eesti kunstnikke, kelle loomingus on nii suur osa mägedel, mida kunstnik on kujutanud värvirõõmsate ja muinsajutulistena, aga ka võimsate ja salapärastena.

Esmapilgul lihtsad maastikud on laiahaardelised ja mitmeplaanilised nii ruumis kui ka ajas. Viimaste aastakümnete akvarellidel kohtab aina sagedamini Läänemaa maastike, kus asus kunstniku kodu ja ateljee.

Siiditrükis, pehmelakis ja mezzotintos graafilistel lehtedel näeb sügavat looduse mõistmist ja inimese tunnetust.

Kunstniku loomingut hoidva ja tutvustava MTÜ Ülle Meistri Seltsi juhatuse liige Liisi Taimre tõi välja, et Ülle Meistril oli loodusega haruldaselt lähedane suhe. Ülle Meistri jaoks polnud kodu mitte ainult vana talumaja lävepakk õunapuuga, tuttavad rabad ja mererand, vaid ka pilved-luiged, vihitaja jõe kohal ja öine aken öökullidega.

Portreede hulk Ülle Meistri töödes pole suur, aga nad peegeldavad üht osa kunstnikku ümbritsenust ja kogetust.

Liisi Taimre sõnul on näitusel eksponeeritud tööd vaid väike osa Ülle Meistri töödest, kelle meisterlik ja rikkalik loomepärand väärib kindlasti ka edaspidist tutvustamist.

1944. aastal sündinud Ülle Meister lõpetas 1973. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi graafika eriala raamatukujundaja-illustraatorina ning oli Eesti Kunstnike Liidu Liige alates aastast 1983.

Tema rohkem kui 2000 pildist koosnev kunstikogu sisaldab graafikat, pastelle, söejoonistusi ja akvarelle. Ülle Meistri töid on hoiul rahvusraamatukogu ja lastekirjanduse keskuse kunstikogudes, erakogudes Eestis, Soomes, Austraalias, Prantsusmaal, Saksamaal ja mujalgi.

Näitus jääb avatuks kuni 9. septembrini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mari
3 kuud tagasi

Oli tore,sõbralik naine,aga kahjuks elu jäi lühikeseks.