Ülle Meistri pärijad kinkisid tema illustratsioonikogu lastekirjanduse keskusele

Lääne Elu

info@le.ee

Ülle Meister. Arvo Tarmula foto

Ülle Meistri pärijad andsid Eesti lastekirjanduse keskusele kunstniku 75. sünniaastapäeva eel üle temast maha jäänud mahuka illustratsioonikogu.

“Meil on suur rõõm ja au võtta oma hoole ja armastuse alla Eesti ühe enim armastatud tippillustraatori looming. Ülle Meistri helged ja rõõmsad pildid on puudutanud mitut põlve lugejaid,” ütles Eesti lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone.

“Mul on väga hea meel, et Ülle pildid on nüüd kindlates kätes Eesti lastekirjanduse keskuses ja hästi hoitud. Sel viisil rõõmustavad need kindlasti edaspidi nii lapsi kui ka täiskasvanuid,“ ütles Ülle Meistri seltsi juhatuse liige ja kogu keskusele kinkija Liisi Taimre.

Taimre märkis, et teoseid lisandub keskuse kogusse tulevikus ilmselt veelgi.

Taimre andis üle 1248 originaalillustratsiooni. Seal leidub Leelo Tungla, Heljo Männi, Kuulo Kutsari ja paljude teiste eesti lastekirjanike ja luuletajatega koostöös sündinud raamatute ja kogumike illustratsioone, aga ka pilte, mis pole raamatukaante vahele jõudnudki.

“Öeldakse, et kõik kunstnikud joonistavad iseennast. Mulle tundub selles ütlemises üksjagu tõde olevat, sest kunstnik kujutab ju seda, mis tema sees on,” ütles lastekirjanduse keskuse kunstiekspert Viive Noor.  “Olgu need karumõmmid või vanapaganad, kõik nad on Ülle piltidel soojad ja muhedad. Ümarad, naeratavad ja heade silmadega. Kurjust Ülle piltides ei ole, kurjamidki on Üllel tema pingutustest hoolimata kukkunud välja heatahtlikud. Kuis teisiti, kui kunstnikus endas see kurjusesoolikas täiesti puudus. Oli vaid soojus ja mõnus huumorimeel. Küllap on just see põhjuseks, miks Ülle pildid on nii armastatud vanusest hoolimata. Hea on teada, et kogu see soojus on hoitud ja kaitstud, et seda säilitatakse ja võimalusel näidatakse ja et ka tulevastel põlvedel on võimalik kunstniku loomingust osa saada.”

Ülle Meister (1948–2021) lõpetas 1973. aastal kunstiinstituudi raamatukujundaja-illustraatorina ning oli alates 1983. aastast kunstnike Liidu liige. Tehnikatest eelistas ta akvarelli, milles saavutas erakordse meisterlikkuse. Ülle Meistri illustreeritud ja kujundatud raamatud on saanud hulganisti auhindu, mille hulgas on Jaan Jenseni nimeline preemia (1986), 25 kaunima raamatu (1979, 1986, 1987, 1994), viie kaunima lasteraamatu (1999, 2008, 2009) ja Balti riikide raamatukunsti konkursi (1987) diplomid. Ta on pälvinud Tallinna illustratsioonitriennaalil (2006) Eesti lastekirjanduse keskuse audiplomi parimale Eesti illustraatorile ja teise koha Nukitsa konkursil (1994, 1998).

Ülle Meistri 75. sünniaastapäeva 27. augustil tähistavad Haapsalu kunstikooli galeriis 9. septembrini avatud maali- ja graafikanäitus ning Haapsalu lasteraamatukogus avatud väljapanek Meistri tušijoonistustest, mille ta lõi pärandkultuuriväljaannete sarja jaoks.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments