Reformierakond soovib kõigile 500eurost tulumaksuvabastust

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Reformierakonna fraktsioon annab täna parlamendi menetlusse eelnõu, millega antakse kõigile Eesti inimestele iga kuu kasutada 500 eurot maksuvaba tulu.

„Jüri Ratase esimese valitsuse loodud maksusüsteem karistab üle 1200 eurose palgaga inimesi nagu meditsiiniõed, õpetajad, päästjad ja politseinikud tulumaksuvaba miinimumi vähenemise tõttu kõrgema maksumääraga. Meie eesmärk on see maksuküür kaotada ning muuta maksusüsteem lihtsaks ja õiglaseks,” ütles Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

Kallas märkis, et Eestis on 68 500 inimest, kes saavad koos tuludeklaratsiooniga teate, et neil tuleb riigile raha juurde maksta, sest nad on teinud rohkem tööd, kui aasta alguses ennustada oskasid. „Samas on meil 530 000 inimest, kes maksid tulumaksu liiga palju ehk andsid oma raha riigile intressita laenuks,” ütles Kallas ja lisas, et ühetaoline tulumaks teeks maksusüsteemi lihtsamaks ja rohkem etteennustatavaks.

Reformierakonna eelnõu järgi toimuks üleminek ühetaolisele maksusüsteemile kahes etapis, selgitas varasem rahandusminister Aivar Sõerd. Esimeses etapis nihkuks tänane maksuküür edasi ehk kuusissetuleku vahemik, mille jooksul tulumaksuvaba miinimum väheneb 500lt eurolt 0ni, oleks 1700-2600 eurot (täna on see 1200-2100 eurot). Teisel aastal kaoks maksuküür täielikult ja kõigil inimestel oleks kasutada 500 eurot tulumaksuvabalt.

„Valitsuse maksueksperiment on ebaõnnestunud. See ei sobi Eesti oludesse, kus inimeste palk ja sissetulek kiiresti kasvab. Meie hinnangul oleks ühetaolisele tulumaksule ülemineku maksumus 250 miljonit eurot, mis oleks vastutustundlik jaotada kahe aasta peale,” ütles Aivar Sõerd.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Röövpartei
3 aastat tagasi

Rehvormierakond

Postimees
3 aastat tagasi

Kuradi puusabadega oravad…

Jura
3 aastat tagasi

Kodanikupalka tuleks maksta ja igasugune jura ära lõpetada.

Kodanik
3 aastat tagasi

Väga õige, praegune tulumaksu vabastuse süsteem on täiesti jabur.

selge
3 aastat tagasi

see ju eluaeg rikaste partei olnud…..

Tiit
3 aastat tagasi

Vaene ei võida sellest midagi, rikkad saavad rikkamaks. Reffidele mokka mööda.

pudrujakapsad
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Vaene hoopiski kaotab! Ülemineku hind 250 milj tuleb ju teiste maksutõusude läbi riigikassasse tagasi teenida ning loomulikult jaotub lisakoormus kõigi maksumaksjate vahel (sh. vaesed).

Kellel on see maksab .
3 aastat tagasi

Kallas ei taha maksu maksta ..

tegelinski
3 aastat tagasi

tule siis seletama kui ise ka üle 1200€ palka saad.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  tegelinski

Saan 1400 kätte ja ei kurda, vabalt elan ära!

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Shalaaga.. 1400 seemnerakku saad kätte… See on ka kõik…

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Aga ma olen ka TPI lõpetanud ja oma erialal on siin Haapsalus piisavalt tööd, kuna vargaid-muidusööjaid ja postimehi jätkub veel kauaks! Ja inimesed tahavad ka lihtsalt üle võrgu vaadata, kes kodus on või külas käib ja nii mõnelgi on nn “tark kodu”.