Lääneranna vald hakkab koole kinni panema

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Metsküla kooli direktor Pille Kaisel on ühe korra kooli sulgemisest juba päästnud. 2011. aastal võttis toonane Lihula vallavalitsus sulgemise eelnõu tagasi. Urmas Lauri

Metsküla kooli direktor Pille Kaisel on ühe korra kooli sulgemisest juba päästnud. 2011. aastal võttis toonane Lihula vallavalitsus
sulgemise eelnõu tagasi. Urmas Lauri

Lääneranna vallavalitsus tellis haridusvõrgu arengukava konsultatsioonifirmalt Cumulus, kes pakkus välja kaks võimalust koolivõrku koomale tõmmata. Metsküla ja Virtsu kool läheksid kinni mõlemal juhul.

Koolijuhid on radikaalsest plaanist šokis. Virtsu kooli direktor Stanislav Nemeržitski ütles Lääne Elule, et oskas karta kava muuta põhikool algkooliks. „Aga et päris kinni – seda ma küll ei osanud oodata,” ütles Nemeržitski. „Sulgeda toimiv ja tugevate õpetajatega kool, mis võiks tõusta Lihula kõrval piirkonna teiseks kooliks – ma ei saa sellest aru.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
53 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mait
3 aastat tagasi

Minul on küsimus, et miks kajastab Lääne Elu Lääneranna valla ehk siis teise maakonna inimeste sündmusi siin lehes?

Kohalik
4 aastat tagasi

Tuli Virtsu mõni aasta tagasi uus noor direktor, kes selle asemel, et hakata tegelema väikse maakooli arendamise ja nö oma identiteedi kujundamisega, hakkas hoopiski tegelema töökiusu praktiseerimisega ja töötajate väljasöömisega. Nii on aja jooksul lahkunud mitmed kvalifitseeritud töötajad. Ja nüüd on seesinane mees üllatunud, et kool tahetakse kinni panna! Aga mida siis seal ikka oodata oli, kui kooli maine on nii kohalike, lastevanemate kui oma töötajate silmis olematuks muutunud ja pigem viiakse oma laps esimesse klassi Kõmsile kui Virtsu? Nagu külvad, nõnda lõikad.

kohustulik
4 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Selliste väidete puhul oleks vaja konkreetseid näiteid. Muidu lõhnab asi lihtsalt laimu järele. Milles töökius väljendus siis?

Siis
4 aastat tagasi

on nii, et alles jäävade koolide õpetajad ei saa ka rahulikud olla, kuna seaduse järgi peab omavalitsus tegema konkurssi, kinni mineva kooli õpetajal on õigus kogueerida oma ametikohale valla allesjääva koolis. Näideks Virtsu või Metsküla õpetaja kongueerimas kas Lihula või Kõmsi kooli. Võib juhtuda nii, et mõnesse kooli ei jää üldse endisi õpetajad.

KOV-i juhtimine
4 aastat tagasi

… käib moodsal ajal niimoodi: 1. Lõikad maha kõik kulud, inimesed, teede korrashoiu, koolitranspordi jms. 2. Sellega ajad KOV-i sissetulekud maksimumi, kuna kaotad väljaminekud. 3. Alustad megaprojektiga, soovitavalt sellisega, mis maksab täpselt nii palju, et sissetulevad suurenenud rahavood tasuvad täpselt ära pangalaenu. Näiteks mõni uus ja suur koolimaja valla südames, kultuurihall, ujula, liumägi vms. 4. Kuulutad välja hanke tööde teostamiseks. Hanke võitjalt eeldatakse kilekotiga seda va krabisevat. Või siis, targema KOV-i juhi käe all, ülekannet mõnesse välisriigi panka. Sel juhul oleks eelistused Caymani saartel, Šveitsis, Küprosel jms. 5. Järgmistel KOV-i valimistel kandideerid kusagil mujal KOV-is, kus sellised trikitajad veel üle… Loe rohkem »

Pii
4 aastat tagasi

Keegi juba tundis suurt ja selget kahjurõõmu siin. Kes kellele käkki keerab ja ära teha tahab??? Nonii, nonii … Meie lastega ei maksaks teisi inimesi siiski loopida. Liiga tõsine ja valus on see teema selleks.

Tähelepanek
4 aastat tagasi

Metskülas vähemalt koolijuht võitleb oma laste eest, Nõval teeb koolijuht kõik selleks, et kool manduks.
Peaks välja selgitama kõige lastevaenulikumad vallad loosungi taga: “Maale elama, päriselt” !!!

Tasub tähele panna
4 aastat tagasi
Reply to  Tähelepanek

Virtsu koolijuht pakub kohalikele noortele võimalust Koonga minna pikemat aega. Väga huvitav, et nüüd üllatunud äkki on.

????
4 aastat tagasi

Just. Noored pidid vallas kaebamas käima. Ei lubanud kohalikke noori spordisaali.

to ????
4 aastat tagasi
Reply to  ????

Kas need noored, (jalgpallurid) kes spordisaali lõhkusid. Ja õige otsus, neid noori spordisaali ei lubaks… remont oli peale seda suht kallis

To to ?????
4 aastat tagasi
Reply to  to ????

Palun infot, mis seal ära lõhkutud on? Jalgpallurid pole midagi seal ära lõhkunud, milleks sellist rumalat juttu siia kirjutada, millel tõepõhja all pole..?!

vastus
4 aastat tagasi
Reply to  To to ?????

huvitav kuidas peale teie nii õelta trenni sanfits seinad mõlkis on

To vastus
4 aastat tagasi
Reply to  vastus

Aastaid on seal saalis jalgpalli mängitud, koolipoiste kehaline jne.. naljakas nüüd ühtesid süüdistama hakata saali lõhkumises ja eriti veider on rääkida mingist meeletult kallist remondist, mida ei ole ju tegelikult tehtud. Kindlasti ei tasuks seda konflikti siin selle loo kommentaariumis arutada. Kooli võimaliku sulgemisega ei ole see teema seotud.

Postimees
4 aastat tagasi
Reply to  vastus

Jahhh.. Selle kommentaari peale nähtub, et vähemalt 1 kauplus on Virtsus avatud…

Huvitav
4 aastat tagasi
Reply to  to ????

Millisest remondist käib jutt? Kui see teema on sinu jaoks võõras, siis ära võta sõna

Bbb
4 aastat tagasi
Reply to  to ????

Noori ei lastud sportima puhtalt tänu kooliisade laiskusele, ei viitsita uksi avada ja siis vaja mõelda olematuid asju välja, et oleks põhjust.

to Tasub tähele panna
4 aastat tagasi

kuule ära aja sellist jama…et minna Koonga… haige jutt… Kas oled Kõmsilt

to
4 aastat tagasi

Huvitav, miks siis siiani pole kedagi Virtsust Koonga tulnud

Pii
4 aastat tagasi

Mis on selle repliigi eesmärk? Kas nii põhjendatakse kooli sulgemise vajadust? Ajuhiiglaslik mõtlemine, aga isiklikke vastuolusid võiks siiski omavahel klaarida.

nokkur
4 aastat tagasi

Tegin kiire varahommikuse uurimise. Valla leht andis kätte valdade ühinemislepingu. Loen lepingut ja näen järgnevat: “7.1.3. Olemasolev koolivõrk säilitatakse. Gümnaasiumihariduse omandamise jätkamiseks vallas on oluline Lihula Gümnaasiumi säilitamine ja atraktiivsuse suurendamine. Gümnaasiumiõpilastele tagatakse vajadusel koht õpilaskodus. Selgitatakse Lihula Gümnaasiumile riigigümnaasiumi või riigigümnaasiumi filiaali staatuse võimalust läbirääkimistega Haridus- ja Teadusministeeriumiga. ” Praeguse seisuga on kommentaariumis välja toodud juba kaks dokumenti mis ütlevad selgesõnaliselt, et koolivõrk säilib. Kes maksab kinni Cumulusele raisatud raha? Cumuluse töö läheb vstuollu valdade ühinemislepinguga. “Riik” lubas ju, et peale ühinemist läheb paremaks. Hetkel liigub asi vastupidises suunas. Antud professionaalne firma oleks võinud esmalt uurida, et kas välja… Loe rohkem »

poksur
4 aastat tagasi
Reply to  nokkur

ongi ühinemislepingus nii kirjas. Aga ära unusta, et juba 2021 on see leping läbi ja nüüd käib vallavalitsusel kibekiire töö läbi surumaks uut kava. Ja see uus kava näebki ette enamiku kooli sulgemise. Eks ikka “optimeerimise” eesmärgil.

käib
4 aastat tagasi

maaelu väljasuretamine

Pai
4 aastat tagasi

Selles vallas on piisavalt ajusid, kes oleksid suutelised oma valla huvidest lähtudes OMA valla arengukava koostama. Aga on ju hirmus peen tellida arengukava kusagilt kõrgelt ja kaugelt, seltsimeestelt, kellele mingi ääremaa vald absoluutselt korda ei lähe. Kui raha on, siis ise ju ajusid vaevama ei pea. Eks ju? Kõik kinni: plärtsti, ikka suure pauguga ja võimsalt. Ja ongi asi lahendatud. Kas ikka on? Lihtsalt see muidugi juhtuma ei hakka, inimestel on silmad peas ja ajud kõrvade vahel, kõik teavad, et Virtsu ja Metsküla koolid on väga head koolid, sel teemal võiks seltsimehi pikalt valgustada, kui nad seda ise märganud pole.… Loe rohkem »

Tuuli
4 aastat tagasi
Reply to  Pai

Super kommentaar!

Mis me
4 aastat tagasi
Reply to  Pai

siin keerutame… Kõmsi koolis töötab volikogu esimehe naine ja Koonga Lõpe on vallavanema valimis piirkonnas… nii lihtne ongi. Ja kas see on nüüd siis juhus. Aga jah tunda on siin küll, et eksperthinnang on kohandatud. Nagu korruptsiooni poole kiskumas.

Jah,
4 aastat tagasi
Reply to  Pai

milleks neil körgepalgalised töökohad sellisel juhul,kui töö tegelikult väljast tellitakse. Näiteks koolis on kokk, aga söögi tellin mujalt.

asdf
4 aastat tagasi
Reply to  Pai

Sellist sulgemiskava võib nimetada pigem taandarengukavaks. Arenguga pole seal midagi pistmiset, kui ei suudeta isegi olemasolevat säilitada. See on puhas manipulatsioon sõnavaraga.

Lihula kodanik
4 aastat tagasi

Ärgu lootku ka , et Cumuluse teadustöö tulemusi volikogu enamus heaks kiidab Unistagu edasi.
Varsti valimised ja tuuled hakkavad teisest kandist kindlasti puhuma.