Juhtkiri: kasutu arengukava

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Lääneranna valla hariduse arengukava tõotab tulla radikaalne. Sest milleks muuks kui äärmuslikuks saab nimetada üht pakutavat võimalust kahest – panna kinni kõik valla alg- ja põhikoolid? Praegu on Lääneranna vallas seitse kooli, jääks kaks – Lihula põhikool ja üks (veel teadmata asukohaga) algkool.

Teine konsultatsioonifirma Cumulus välja pakutud variant pole nii äärmuslik, aga tekitab küsimusi. Miks just Koonga ja Lõpe kool jäävad alles, Virtsu ja Metsküla aga pannakse kinni? Miks jääks Koonga piirkonda kaks kooli, Hanila piirkonda aga üks? Miks see üks on just Kõmsi, mitte Virtsu või Metsküla?

Jah, hariduse arengukava annab neile küsimustele vastused. Cumulus lähtub elanike (sh laste) arvust ja sellest, kuidas hariduskulud oleksid väiksemad. Valmivas arengukavas ei ole sõnagi juttu sellest, kui rahul on oma koolidega lapsed ja emad-isad; mida tähendab üks või teine kool oma piirkonnale; kes selle või tolle kooli piirkonnas elavad; kui elujõuline on piirkond; missugune on elanike haridustase.

See kõik on vähemalt sama tähtis kui prognoosid ja raha, eriti siis, kui on plaanis koolivõrku nii drastiliselt koomale tõmmata.

Tegelikult – nagu ütles haridusfilosoof ja Matsalu küla elanik Tõnu Ots – ei ole Lääneranna valla hariduse arengukaval haridusega mingit pistmist. Otsal on tuline õigus. Arengukava aluseks on võetud inimgeograafiline uuring – kus midagi peaks paiknema. Haridusest saab selles arengukavas inimgeograafia teenus, koolist teenusepakkuja, õpilasest klient ja õpetajast klienditeenindaja, kellele kulude optimeerimisel saab kõrgemat palka maksta. Hariduse kvaliteediga pole sel mingit pistmist.

Kui sama teed edasi minna, siis oleks kohaliku omavalitsuse eelarvele kõige kasulikum, kui vallas lapsi (ja nendega seotud kulutusi) üldse polekski.  Eelarvega oleks siis kõik korras. Aga kellele ja milleks?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kiibitseja
4 aastat tagasi

pärast seda , kui Asuküla kool kinni pandi, leidub raha selle putitamiseks ja ülalpidamiseks lademes mingil seltsingul

Tähelepanek
4 aastat tagasi

Väga hea mõtlemapanev juhtkiri. Sama lugu on ka Lääne-Nigula või mõnes teises vallas. Nii kaua , kui haridus on kohalike omavalitsuste käes, läheb elu maal allamäge. Igal pool on kõlavad hüüdlaused: “Maale elama, päriselt”jm. Milline noor pere tuleb maale, kus on hingitsev 4 klassi ja noored, kellel vähegi võimalus, on ära läinud.
Siinkohal peaks riik koheselt sekkuma, regionaal- ja haridusminister, kus te olete?
Vallaisad,jätke koolid rahule ja saage lõpuks aru, millest tegelikult sõltub paikade tulevik ja mida noored pered tegelikult vajavad.

vastupidi
4 aastat tagasi
Reply to  Tähelepanek

Oot, oot, riigile koole allutades pannakse väikekoolid KOHE kinni. Kui omavalitsus neid ei suuda ülal pidada, loeb riik veel täpsemalt raha.

Rein
4 aastat tagasi

Koolid kinni, kuna raha põle. Arvutage valla transpordikulu välja, mis selle üüratu ja hõreda valla ülalpidamiseks kulub. Selle arvelt saaks senist koolivõrku arendada.

khm
4 aastat tagasi

Muud suurt nagu lugeda polegi kui ainult Lääneranna ja Lääneranna..

Läänlane
4 aastat tagasi
Reply to  khm

Lääneranna ongi põline Läänemaa!

möödas
4 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

siis peaks ju ka Märjamaa igapäevased jutud kajastatud saama. Põline? Oli, mis oli, lännu,mis lännu.

Nõvast
4 aastat tagasi
Reply to  khm

poleks üldse mõtet rääkida – vana Harjumaa.