Keskkonnaminister tahab lubada Matsalus linnujahti

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Matsalu linnuriik meelitab igal aastal tuhandeid inimesi ja palju rohkem rändlinde, sest pakub neile rahulikku peatuspaika. Arvo Tarmula

Matsalu linnuriik meelitab igal aastal tuhandeid inimesi ja palju rohkem rändlinde, sest pakub neile rahulikku peatuspaika. Eduard Laur

Keskkonnaminister Rene Kokk algatas eelnõu Matsalu rahvuspargi kaitse-eeskirja muutmiseks, millega lubataks küttida vareseid, ronki ja kormorane, kes võivad hävitada seal pesitsevate lindude mune.

Eile toimus keskkonnaameti Penijõe kontoris uue kaitse-eeskirja arutelu, mille fookus oli just jahipidamisel. Amet kutsus arutelule omavalitsuste ametnikud ja jahiseltsid, aga linnuteadlasi või looduskaitsjaid kutsutute hulgas polnud.

„Kui soovitakse piirata laidudel näiteks vareste või kormoranide arvukust, kes linnupesi rüüstavad, ja linnujaht on täielikult keelatud, ei saa teha erisust ühe laiu pealt kormoranide koloonia likvideerimiseks,” selgitas Lääneranna volikogu esimees ja Massu jahiseltsi juht Arno Peksar. „Lähtudes kaitse-eeskirja eesmärkidest, milleks on linnustiku kaitsmine, siis mingit vabajahipidamist teistele lindudele kindlasti ei tule.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kulno Rehkalt
4 aastat tagasi

Olin antud arutelul. Sellest, et keskkonnaminister tahab Matsalus lubada linnujahti polnud poolt sõna ka mitte. Keskkonnaminister on allkirjastanud kaitse-eeskirja muutmise, antud eelnõu dokumendid on ette valmistanud määratud ametnikud oma teadmiste ja arusaamise piirides. Nüüd toimuvad arutelud huvigruppidega, arvestatakse mõistlikke ettepanekuid ja koostatakse eelnõu terviktekst mis saadetakse avalikule arutelule. Jahipidamise regulatsiooni esmane ettepanek annaks kaiseala valitsejale rahvuspargis absoluutse täiuse, miskit monarhi sarnast, kuid kuna iga monarh ei pruugi olla valgustatud, siis loodetavasti avaldatud eelnõus on see oluliselt kitsenenud. Artikli autor oleks võinud enne kirjatööle asumist oodata ära KKA seisukoha ja lugeda läbi esmase seletuskirja. Eile oli üldse Läänemaal telefonides halb kuuldavus… Loe rohkem »

Aleksei Lotman
4 aastat tagasi

Mulle on siin küll väga huvitavaid väiteid omistatud. Ilmselt oli telefonis halb kuuldavus?