Galerii: Haapsalu Vene laat oma tavapärases headuses

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jõuluvanad andsid teatepulga Ded Morozile ehk Külmavanale üle. Vana lasi laadalistel temast ja Snegurotškast ehk Lumehelbekesest koos pilti teha. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 35
Jõuluvanad andsid teatepulga Ded Morozile ehk Külmavanale üle. Vana lasi laadalistel temast ja Snegurotškast ehk Lumehelbekesest koos pilti teha. Foto: Urmas Lauri

Täna korraldatakse Haapsalus juba kaheksandat korda Vene laata. Jõuluvanad andsid teatepulga üle Ded Morozile ning soovisid, et ehk õnnestub temal kui Külmavanal talviste ilmade maaletoomine paremini kui neil, punakuubedel.

Vene laata peetakse Haapsalus juba kahekdsandat korda ning aastate jooksul on kõik nii paika loksunud, et seda võib juba stagneerunuks nimetada. Heas mõttes stagnatsiooniks, sest kõik tundub olevat nii, nagu see oli ka eelmisel korral.

“Vildimüüjat pole paaril viimasel aastal olnud,” nentis foto- ja videomees Eduard Laur, kelle ülesandeks oli laadaliste hulgast välja sõeluda need ehtsad, Venemaalt kohale tulnud venelased. Pika õngitsemise peale Lauril näkkas. Aga siiski mitte päris see, keda ta teleuudistesse tahtnuks saada. “Maksim, 27 aastat tagasi läks koos perega Sankt Peterburgi elama, seega siin sündinud mees, vahepeal pole Haapsalus käinud, aga praegu on küll vaimustuses.” võttis Laur vene mehega tehtud jutu kokku.

Laadamelu sai hoo sisse, kui kamp jõuluvanasid koos Ded Moroziga lavale trügisid ning kuulutasid, et nemad Haapsallu talvekülma tuua ei suutnud, ehk toob pakase tema, Külmavana.

Traditsioonilise, kahelauselise tervituskõne pidas ka linnapea Urmas Sukles ning pidu saigi alata.

Traditsiooniliselt oli üks peaesinejaisdt folklooriansambel Bõliina. Tantsu lõi ka mustlasansambel Lehte Kostabi juhendamisel. Külalisesinejaid oli ka kaugemalt, nimelt rahvatantsuansambel Suveniir Sillamäelt ja loomingukeskus Meloodia ja loominguline ühendus Dea Tallinnast.

Kuigi vilte polnud, pakuti nii hõõgveini, pelmeene, vorsti-sinki kui ka sibulaid ning käpikuid-sokke-mütse ka muidugi.

Lions klubi Valge Daam teatas, et nemad toetavad oma müügituluga Läänemaa suurperede lapsi. Müüsid nad aga kapsasuppi ja mitut sorti pirukaid.

Fotograaf Laur oli laadaväravas kätte saanud järjekordse seltskonna. Mees ei jäänud ka selgi korral saavutatuga täitsa rahule. “Nad on Haapsalus ka varem käinud,” lausus Laur pettunult. Positiivsena tõi ta välja aga selle, et ükski venelane, kellega ta jutule sai, polnud Haapsalu ja haapsallaste kohta ühtki paha sõna öelnud.

Vene laada reklaamtahvli tagaküljel ilutses igati päevakohane, see tähendab vene laada kohane kinoafišš – laadalt lahkujad said teada, et kultuurikeskuses jookseb täna kella kolmest Vene film “Rubljovka võmm”.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
4 aastat tagasi

Vene siis vene, aga mis seos on sel Haapsaluga?

Käisin
4 aastat tagasi

Mis vene see nii väga on? Saab osta suitsuvorsti, mett ja villaseid sokke nagu igal pool. Ei midagi erilist, aga muidu – miks mitte?Kui rahvale meeldib siis kohtumiseni taas.

Karvik
4 aastat tagasi

Väga tore üritus- tänud tegijatele ! 🍻

Leenu
4 aastat tagasi

Kommenteerija ÜKS on vist ekre tuline fanaatik.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Leenu

Mida see ekre jälle siia puutub!? Ei saa kohe mitte ilma selle lühendita hakkama ve?

Üks
4 aastat tagasi

suur vene promomine käib eesti ajakirjanduses.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Üks

Oh sa vaeseke! Kas sul perearsti pole?

Aleks
4 aastat tagasi

Pole ka ime. Lääne Elu paberleht kuulutab, et algas taas 2019.Nüüd ongi kahe aasta rahvas samal ajal laadal…

Pook
4 aastat tagasi

Mudarahvas pole vist venelasi ennem näinudki et nii elevil.

Herbert Ving
4 aastat tagasi

Kohutavalt kitsaks aetud, tulin väga kiiresti ära!

113
4 aastat tagasi
Reply to  Herbert Ving

Mina käisin kella 13 ajal ja ruumi küllaga .Väga norm üritus nagu alati.