Galerii: Haapsalu Vene laat oma tavapärases headuses

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jõuluvanad andsid teatepulga Ded Morozile ehk Külmavanale üle. Vana lasi laadalistel temast ja Snegurotškast ehk Lumehelbekesest koos pilti teha. Foto: Urmas Lauri
Jõuluvanad andsid teatepulga Ded Morozile ehk Külmavanale üle. Vana lasi laadalistel temast ja Snegurotškast ehk Lumehelbekesest koos pilti teha. Foto: Urmas Lauri

Täna korraldatakse Haapsalus juba kaheksandat korda Vene laata. Jõuluvanad andsid teatepulga üle Ded Morozile ning soovisid, et ehk õnnestub temal kui Külmavanal talviste ilmade maaletoomine paremini kui neil, punakuubedel.

Vene laata peetakse Haapsalus juba kahekdsandat korda ning aastate jooksul on kõik nii paika loksunud, et seda võib juba stagneerunuks nimetada. Heas mõttes stagnatsiooniks, sest kõik tundub olevat nii, nagu see oli ka eelmisel korral.

“Vildimüüjat pole paaril viimasel aastal olnud,” nentis foto- ja videomees Eduard Laur, kelle ülesandeks oli laadaliste hulgast välja sõeluda need ehtsad, Venemaalt kohale tulnud venelased. Pika õngitsemise peale Lauril näkkas. Aga siiski mitte päris see, keda ta teleuudistesse tahtnuks saada. “Maksim, 27 aastat tagasi läks koos perega Sankt Peterburgi elama, seega siin sündinud mees, vahepeal pole Haapsalus käinud, aga praegu on küll vaimustuses.” võttis Laur vene mehega tehtud jutu kokku.

Laadamelu sai hoo sisse, kui kamp jõuluvanasid koos Ded Moroziga lavale trügisid ning kuulutasid, et nemad Haapsallu talvekülma tuua ei suutnud, ehk toob pakase tema, Külmavana.

Traditsioonilise, kahelauselise tervituskõne pidas ka linnapea Urmas Sukles ning pidu saigi alata.

Traditsiooniliselt oli üks peaesinejaisdt folklooriansambel Bõliina. Tantsu lõi ka mustlasansambel Lehte Kostabi juhendamisel. Külalisesinejaid oli ka kaugemalt, nimelt rahvatantsuansambel Suveniir Sillamäelt ja loomingukeskus Meloodia ja loominguline ühendus Dea Tallinnast.

Kuigi vilte polnud, pakuti nii hõõgveini, pelmeene, vorsti-sinki kui ka sibulaid ning käpikuid-sokke-mütse ka muidugi.

Lions klubi Valge Daam teatas, et nemad toetavad oma müügituluga Läänemaa suurperede lapsi. Müüsid nad aga kapsasuppi ja mitut sorti pirukaid.

Fotograaf Laur oli laadaväravas kätte saanud järjekordse seltskonna. Mees ei jäänud ka selgi korral saavutatuga täitsa rahule. “Nad on Haapsalus ka varem käinud,” lausus Laur pettunult. Positiivsena tõi ta välja aga selle, et ükski venelane, kellega ta jutule sai, polnud Haapsalu ja haapsallaste kohta ühtki paha sõna öelnud.

Vene laada reklaamtahvli tagaküljel ilutses igati päevakohane, see tähendab vene laada kohane kinoafišš – laadalt lahkujad said teada, et kultuurikeskuses jookseb täna kella kolmest Vene film “Rubljovka võmm”.

Fotod: Urmas Lauri

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Imelik
Imelik

Vene siis vene, aga mis seos on sel Haapsaluga?

Käisin
Käisin

Mis vene see nii väga on? Saab osta suitsuvorsti, mett ja villaseid sokke nagu igal pool. Ei midagi erilist, aga muidu – miks mitte?Kui rahvale meeldib siis kohtumiseni taas.

Karvik
Karvik

Väga tore üritus- tänud tegijatele ! 🍻

Leenu
Leenu

Kommenteerija ÜKS on vist ekre tuline fanaatik.

Agu
Agu

Mida see ekre jälle siia puutub!? Ei saa kohe mitte ilma selle lühendita hakkama ve?

Üks
Üks

suur vene promomine käib eesti ajakirjanduses.

juss
juss

Oh sa vaeseke! Kas sul perearsti pole?

Aleks
Aleks

Pole ka ime. Lääne Elu paberleht kuulutab, et algas taas 2019.Nüüd ongi kahe aasta rahvas samal ajal laadal…

Pook
Pook

Mudarahvas pole vist venelasi ennem näinudki et nii elevil.

Herbert Ving
Herbert Ving

Kohutavalt kitsaks aetud, tulin väga kiiresti ära!

113
113

Mina käisin kella 13 ajal ja ruumi küllaga .Väga norm üritus nagu alati.

wpDiscuz