Koerte katk on Eestis tagasi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu loomakliiniku arsti Marika Malmet. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu loomakliiniku arsti Marika Malmeti sõnul on korrapärane vaktsineerimine ainuke kaitsevahend surmava koerte katku vastu. Foto: Arvo Tarmula

Pärast paarikümneaastast pausi on Eestis tagasi surmav koerte katku viirus, veterinaaride sõnul on põhjuseks loomaomanike kasvav vaktsineerimisvastasus.

Lemmi Kann
lemmi.kann@le.ee

Praegu on kõik haigestunud loomad pärit Tallinnast ja Harjumaalt, kuid administratiivsed piirid katku levikut ei takista.

„Ütleme nii, et pahandus on meil juba õue peal ja tuleb tegeleda selle leviku takistamisega,” ütles veterinaar- ja toiduameti (VTA) loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Hele-Mai Sammel.

Haapsalu loomakliiniku arsti Marika Malmeti sõnul võib koerte katku puhul paralleeli tõmmata leetritega.

„Neid meil ka pikka aega ei olnud, nüüd on juhtumeid juba päris palju,” nentis ta. „Kui juba lemmikloom on võetud, siis tuleb kindlasti teda ka vaktsineerida, sest kui ei taha oma kallist sõbrast ilma jääda, on see ainuke võimalus neid kaitsta.”

Surmav viirus

Paar päeva enne aastavahetust teatas Eesti väikeloomaarstide selts oma Facebooki lehel, et kolmel koeral on hiljuti diagnoositud koerte katk. Kõik kolm surid.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments