Juhtkiri: enesehävituslik Eesti

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.


Paar päeva enne aastavahetust andis BBC uudisteportaal teada tragöödiast Samoa saartel, kus ägedakujulise vaktsiinivastasuse tõttu nakatus kaks protsenti riigi rahvastikust ehk iga 50. inimene leetritesse. 5612 haigestunud inimesest suri 81, kellest peaaegu kõik olid alla viieaastased lapsed ehk suure tõenäosusega vaktsineerimata. Leetripuhangu põhjuseks oli vaktsineerimise drastiline vähenemine. Enne epideemia puhkemist oli imikute vaktsineerimise määr vaid 31 protsenti. 

Eelmisel paaril aastal levis leetrite laine ka üle Eesti. Leetrid on ohtlik haigus, mille tüsistused võivad lõppeda surmaga. Teateid igaviku hõlma vajunud viirushaiguste tagasitulekust kostab üle kogu maailma. Ei pea pikalt kukalt kratsima ja põhjusi otsima – selleks on agressiivsed vaktsiinivastaste kogukonnad, kes tegutsevad mugavalt ja tõhusalt Facebooki gruppides. Vaktsiinivastasuse tuules müüvad nad enda usku pööratud klientidele tihti ka kõikvõimalikke ebaravimeid: MMSi, homöopaatiapille, TRSi.



Neis gruppides toimuvat on kurb ja hirmutav jälgida. Tundub, nagu oleksime tagasi pimedas keskajas, mil teadusel ei olnud isegi veel lapsekingi. Ühekorraga on arstid muutunud ebausaldusväärseteks ja oma elu usaldatakse igasuguse meditsiinihariduseta võõrale, kes korraldab Facebookis massvastuvõtte.



Vaktsiinivastasus ja ehk ka hooletus tõi mullu Eestisse uue ohu – koerte katku, mida samuti aastakümneid siin nähtud pole. Vanemad koeraomanikud mäletavad veel, kuidas see taud Nõukogude ajal nagu vikatiga koeri niitis. Nooremad ei ole seda näinud, kuid kooliharidus ja ligipääs infole peaks Eesti vabariigis küll nii heal tasemel olema, et inimene on võimeline looma seoseid põhjuste ja tagajärgede vahel. Kui mitte, tuleb OECD-le kiiremas korras teada anda, et PISA testi metoodika ei tööta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments