Saaremaa koerte seas levib ohtlik leptospiroos

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

See Haapsalus elav Jaapani spanjel saab regulaarselt vaktsiine. Foto: Arvo Tarmula
See Haapsalus elav Jaapani spanjel saab regulaarselt vaktsiine. Foto: Arvo Tarmula

Kuna Saaremaa koerte seas levib ohtlik leptospiroos ja Tallinnas on diagnoositud koertekatku, kutsuvad loomaarstid koeraomanikke oma lemmikuid usinamalt vaktsineerima, kirjutas Saaremaa päevaleht Saarte Hääl.

Salmel tegutseva loomaarsti Gaili Tiitma sõnul on ta aasta jooksul leptospiroosi diagnoosinud kahel koeral. Mõlemad juhtumid jäid eelmisesse aastasse. “Viimastel kuudel pole uusi juhtumeid õnneks lisandunud,” ütles Tiitma. “Hirm leptospiroosi ees ja Tallinnas diagnoositud koertekatku juhtumid on paljud koeraomanikud ärevaks ajanud ning oma lemmikuid käiakse väga tublilt vaktsineerimas.”

Tiitma hinnangul on leptospiroos väga ohtlik haigus. “Kui sellele haigusele kohe jaole ei saa, on tüsistused suured ja loom võib hukkuda,” ütles veterinaar.

“Kuna marutaudi ja koertekatku vastu tagab vaktsiin kaitse kaheks aastaks, ent leptospiroosi vastu vaid aastaks, tuleks täiskompleksvaktsiin koerale teha igal aastal,” soovitab Tiitma.

xKuressaare lähedal elava Andruse 13-aastane koer haigestus leptospiroosi mullu paar nädalat enne jõule. “Täielik isupuudus, oksendamine, kõhulahtisus ja päris kõrge temperatuur,” kirjeldas Andrus sümptomeid.

Antibiootikumiravi abiga sai koer haigusest siiski võitu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments