0

Vene laat pani Haapsalu vanalinna sumisema

Käsitöö pelmeenidele lookles pikk järjekord. Urmas Lauri

Laupäeval peeti Haapsalu vanalinnas juba seitsmendat korda Vene laata, mis pani talvise vanalinna sumisema.

Laada korraldaja, Haapsalu kultuurikeskuse juhi Gülnar Murumäe sõnul on nad selle laadaga alati ilmas kinni ja sel aastal ilmaga vedas. „Ilm oli parajalt leebe – ei olnud väga külm ega väga märg,” ütles Murumägi.

Müüjaid oli laadal kokku 26. Enamasti oli müüjateks erinevad toidupakkujad – sai osta pirukaid, Peipsi sibulat, kuivatatud kala, pannkooke ja vareenikuid. Pikemad järjekorrad looklesid käsitöö pelmeene valmistavate õdede juures ja krõbekala tegija juures.  „Nemad on ikka tõmbenumber,” ütles Murumägi.

Ka kohvikud olid slaavi meeleoluga kaasa läinud ja näiteks Müüriääre kohvik pakkus sel päeval borši. Söögipoolisele lisaks oli laadal ka rätikute ja mütside müüjad.

Keskpäeval avas laada Haapsalu linnapea Urmas Sukles koos näärivanaga. Pärast seda esines kohalik slaaviansambel Bõlina. Pärast neid esinesid laadal Sakala laululapsed Tallinnast, Odessast pärit pereansambel Zotovitši, kes esitas erinevate maade laule ja tantse. Samuti Rootsist tulnud vene solistid: Jesenia Pantšenko, Aram Sarkisjans, Vjatšeslav Tihhonov ja 10aastane Rada Sömer.

Murumäe sõnul on laada kaalukas osa ka esinejatel. „Nad loovad meeleolu – sedalaadi esinejaid ei käi meil väga palju esinemas,” ütles Murumägi.

Kolmetunnine laat oli terve aja rahvast täis. Murumägi ütleb, et seda, palju külastajaid laadal käis, on isegi hinnanguliselt raske öelda. „Sumises see asi seal küll kogu aeg,” ütles Murumägi.

Murumäe sõnul jätkavad nad kindlasti ka järgmisel aastal vene laadaga. „Toob kohaliku muukeelse rahva välja, aga ka eesti inimesi on palju,” ütles Murumägi.

Ka laupäevaõhtune teatrietendus oli kultuurimajas venekeelne. Seal etendus komöödia „Armastus ja tuvid”, kus esinesid Peterburi muusikateatrite solistid. Esialgu pidi näha ja kuulda saama kuldseid hitte operettidest ja muusikalidest, kuid näitleja haigestumise tõttu etendus asendati.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz