Kaia Iva lahkus protestiks pensionireformi vastu erakonnast

Kaia Iva Haapsalu linnavalitsuses. Foto: Arvo Tarmula
Kaia Iva. Foto: Arvo Tarmula

Endine sotsiaalkaitseminister ja riigikogu liige Kaia Iva lahkus 31. detsembril erakonnast Isamaa, sest peab vastuvõetamatuks teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmist ning pensionisüsteemi nõrgestamist.

„Kuigi mul on olnud 20 sisukat ja huvitavat aastat selles erakonnas, siis mõningad arengud poliitilistes otsustes ei luba mul selle erakonna liige enam olla,” ütles Iva kolmapäeval ERRile.

Eelmises valitsuses sotsiaalkaitseministrina töötanud Iva ei pea vastuvõetavaks, et pensionisüsteemi hakatakse nõrgestama. „Ma olin viimases valitsuses sotsiaalkaitseminister ja seetõttu kursis ja kokkupuutes pensioniteemadega. Mulle ei ole vastuvõetav, et erakond juhib praegu teise samba sellist nõrgestamist selle vabatahtlikuks tegemise kaudu. Kuna nüüd on väga kindlalt välja öeldud, et minu endine koduerakond sellest ei tagane, siis see otsus nii sai tehtud,” rääkis ta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ah
ah

andke minna

Prilliraam
Prilliraam

Tegelikult “haugutakse vale puu all”. Sel aastal saabub minu pensioniaeg ja ma uurisin palju siis mulle ka II sambast lisa tuleb. ca 105 eurot kuus pakuvad sambast pensionilisa . Aga see on ainult 55% osakute maksumusest, mis kindlustusseltsile üle kantakse. 45% läheb kogu selle asjaajamise ülelpidamiseks! Kogu samba risk on pandud kunde kaela ja kasum läheb fondipidajale. Süsteem tuleb uuesti üle vadata ja piirduma ei peaks ainult vabatahtlikuks muutmisega või mittemuutumisega, aga ka väljamaksete tasude korra ülevatamisega. See on “puu”, mille all peaks haukuma. Liiga palju aplaid “lusikamehi” on tekkinud.

poetagused jäävad hätta esmalt
poetagused jäävad hätta esmalt

Oh, väga suur üllatus ikka, hästi elame. 105,-€ kuus on meil nagu “eimidagi”. Sukasäärde kogutuna oleks raha alles või? Sügav kahtlus

aga
aga

see on nagu valijate petmine ju ……

Head
Head

teed sul minna, Kaia.

Imelik
Imelik

Nüüd? Minu arust oli see sõnum üsna selge juba valimistel. Oleks ka imelik, kui
indiviidi õigust iseseisvale otsustamisele pühaks pidav erakond oleks teist meelt?

Kodanik
Kodanik

Tahaks näha kui palju ma sellest kogutud rahast kätte saan pensipõlves. Selleks ajaks ei kogunegi sinna nii palju et sellel mõtet oleks.

K.S
K.S

Huvitav, millise erakonna liige proua oli? Ja kuhu ja kui pehmelt maandub???

raskevõitu
raskevõitu

Loe artiklit, saad teada, kui muidu ei tea.

juss
juss

Huvitav, et proua ei julge päris põhjust välja öelda.

selliseid
selliseid

jalutajaid ühest erakonnast teise on meil eesti riigis palju. Kui ma oma ei saa, hakkan uksi paugutama. Kas Iva tõesti mõtleb, et inimene , kes annab oma raha sambasse, sealt ka midagi aastate pärast saab. Mina olen seda omal nahal tundnud, sisse maksin rohkem, kui tagasi sain. see on nagu nõuka aegne loosung, kannatage, küll varsti jõuame kommunismi, aga inimesed tahavad täna elada, kes ei taha täna, võib edasi koguda, vabatahtlikult- nii lihtne see ongi

pudrujakapsad
pudrujakapsad

Häda ju selles, et need, kes täna oma tulevase pensi laiaks löövad, ei sure seejärel otsekohe maha, vaid jäävad sotsabi jms toel ühiskonna ülalpidada. Teatavasti pelgalt I sambast ära ei ela.

Mnjah
Mnjah

Arvamus, et kõik tulevased pensionärid on lollid ning ainult pensionifondid omavad absoluutset tõemonopoli on ullikese tõde! Suuremas osas on paljudel kogutud pensioniks mõnituhat eurot, millega sisuliselt ongi õigem nt oma hambad korda teha, mitte mõnnekümne euroga oma pensioni tõsta, sest see ei aita väljuda pensionäril suhtlisest vaesusest. Probleem selle, et ei vallata teemat sisuliselt ning ollakse lihtsalt lollid. Äkki saaksime suureks vaimult ning häbeneksime inimlikku lollust. Kusjuures fondidega mitteliitunud saavad suuremat pensioni kui II sambaga liitunud:) Pudrujakapsad võiks nüüd aru saada, et kuidas? Ei viitsi ullikesele seletad, äkki oskab ise infot leida.

pudrujakapsad
pudrujakapsad

Isamaa ajupesu on nii mõnegi peas oma töö tõhusalt teinud.

Mnjah
Mnjah

Loll olla võiks olla häbiasi. Ei ole Isamaa väljaütlemised ainuallikas, tark suudab teemat vallata kordades rohkematest allikatest. Areneda oleks vaja, mitte ühe mättaotsas kireda:)

pudrujakapsad
pudrujakapsad

Justnimelt “rohkematest allikatest”. Enamik arenenud riike on jõudnud arusaamisele, et kogumispensionile alternatiivi ei ole.
Ja veel hr Mnjah, jäägem viisakaks! Avalikus kommentaariumis teisele loll öelda on madal tase.

Mnjah
Mnjah

Sõna on vaba ja loll on loll:) Nüüd loe minu eelmine kommentaar uuesti läbi, sest ei saa mina ära hoida seda, mida pudrujakapsad tunneb ehk tunneb ennast lollina. Tuua arutellu väited stiilis, et keegi saunas rääkis… Alternatiive on ka olemas ning tuua kogu teemas ülesse ainult üks detail, et kogumine peaks olema kohustuslik näitabki ära tervikpildi puudumist ehk teema pädevuse olematut taset.

wpDiscuz