0

Kaitseliidu õppus Orkaan toob kaasa lahingu ja evakuatsiooni

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kaitseliitlased õppusel Orkaan. Foto arhiiv

Reedest pühapäevani peab kaitseliidu Lääne maakaitseringkond oma aasta suurimat õppust Orkaan, mille raskuskese on Lõuna-Läänemaal, kuid elanike evakuatsiooni harjutatakse ka Põhja-Läänemaal.

Õppuse Orkaan 14 planeerimisohvitseri Jüri Bachmani sõnul on põhitegevused kolmes maakonnas: Pärnu-, Saare- ja Hiiumaal, kõige suuremad jõud liiguvad aga ringi just Lõuna-Läänemaal. Õppuse viiesaja osaleja seas on ka sadakond Lääne maleva liiget.

„Õppuse legendi järgi sekkub paha naaberriik Muinir Eesti elu-ollu, seda nii roheliste mehikeste saatmisega kui lõpuks kuulutab ka sõja ja Eesti läheb sõjaseisukorda,” valgustas Bachman toimuma hakkavat. Õppusel Orkaan mängivad vaenulikke vastaseid Läti vabatahtliku Zemessardze liikmed ja kaitseväelased Kalevi jalaväepataljonist.

Bachmani sõnul liiguvad õppusel osalejad peamiselt Kalli-Karula ja Vatla- Lihula tee ümbruses. Natuke on tegevust ka Virtsus, sest vaenlane võib Bachmani sõnul üllatada ka mere poolt. Bachman lisas, et kui ilm lubab, siis kaasatakse ka õhusõidukid.

„On oht, et vastasseis lõppeb suure lahinguga Lihula lähistel,” rääkis Bachman. „Eeldan, et oleme nii hästi ette valmistatud ja vastane hävitatakse ning pühapäeval tähistatakse suurt võitu Lihula linnusemäel,” lisas ta.

Bachman ütles, et õppuse käigus püütakse tavaelanike võimalikult vähe häirida, eravaldustesse õppuse käigus ei minda. „Kui see peaks juhtuma, siis kogemata ja selle eest palume vabadust,” lisas ta. Küll aga palus ta ka tavaliiklejatel kinni pidada teedel olevatest ajutistest märkidest, millega piiratakse kiirust ja antakse märku, et teel võivad liikuda sõdurid.

Õppus lõppeb pühapäeval kl 13 Lihula linnusemäel rivistusega, mida on vaatama oodatud kõik huvilised. Lisaks saab Lihula linnusemäel uudistada kaitseliitlaste relvastust ja masinaid.

Põhja-Läänemaa ei jää õpusest siiski päris kõrvale kaitseliidu Lääne maleva liikme Heikki Magnuse sõnul töötab õppuse ajal nii maleva tagala kui ka staap ning maleva korrakaitseüksused ja naiskodukaitse koos politseinikega harjutavad evakuatsiooni korraldamist.

„Õppuse stsenaarium näeb ette, et Pärnumaal, Läänemaal ning Saare- ja Hiiumaal võivad kohalikud elanikud sattuda ohtu ja nad tuleb oma elukohast evakueerida,“ rääkis Lääne prefekt Kaido Kõplas. „Kuna soovime õppuse tegevused võimalikult realistlikult läbi mängida, siis hakkavad politseinikud laupäeval nendes neljas maakonnas teatud piirkondades päriselt ukselt-uksele käima. Õppus ei too kaasa päriselt kellegi evakueerimist oma elukohast, kuid korrakaitsjad vestlevad inimestega kriisideks valmisoleku ja ulatusliku evakuatsiooni teemadel ning jagavad infomaterjale,“ jätkas Kõplas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz