VTA peatab tegevuse M.V. Wooli tehastes, ettevõtja pole sellega nõus

Lääne Elu

info@le.ee

President Kersti Kaljulaid külastas Harjumaa ettevõtteid. M.V.Wool. Kalandus. Foto: Liis Treimann / Äripäev
Kuigi listeeriabakter laastab tervist ja surmab inimesi üle Euroopa, siis Eestis tõusis ohtlik haigustekitaja päevakorda seoses Vihterpalu kalatöötleja M. V. Wooli tehasega. Foto pärineb maist, mil Mati Vetevool võõrustas tehases president Kersti Kaljulaidi. Eestis on tänavu olnud 15 listerioosi haigestumist, kuid mitte ühtegi tüvega, mida on leitud M. V. Wooli tehasest. Foto: Liis Treimann / Äripäev

Alates tänasest peatab veterinaar- ja toiduamet (VTA) ettekirjutusega M.V. Wooli tegevuse Harkus ja Vihterpalus asuvates tootmisüksustes.

Amet on seisukohal, et ettevõte tegevused haiguspuhanguid põhjustanud listeeria tüve ST1247 hävitamiseks ettevõttes pole olnud piisavad. VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul sündis sulgemise otsus põhjaliku analüüsi tulemused. „Kuna ettevõte senised tegevused pole taganud ohu maandamist, siis ettevõtte toidukäitlemise peatamine on meede tagamaks, et tarbijani ei jõuaks haigustekitajaga saastunud toit,“ selgitas Kalda.

Seni kehtis ettevõttele nn täissallimatus Listeria monocytogenes’ele. Kuna amet on järelevalve käigus jätkuvalt tuvastanud Listeria monocytogenes’e esinemise ettevõttes, siis ettevõtte teostatud puhastus pole olnud piisavalt tõhus.

Ettevõte saab alusta taas tootmist juhul, kui on ametile tõendanud, et käitlemine on nõuetekohane ning konkreetne oht on kõrvaldatud.

Listeria monocytogenes’e tüvi ST1247 on põhjustanud haigestumisi nii Eestis kui ka Euroopas. Tegemist on puhangutüvega, mis on väga tõvestav ning ohustab ennekõike nõrga immuunsüsteemiga inimesi – rasedaid, vanureid jne. Listerioosile on omane pikk peiteaeg, mis varieerub mõnest päevast kuni kolme kuuni. Listeeriasse nakatumise põhjusteks võib olla saastunud toit nagu näiteks liha, kala, piimatooted, salatid ja puu- ja juurviljad. Erinevalt teistest toidu kaudu levivatest bakteritest võib listeeriabakter paljuneda isegi madalatel temperatuuridel ehk ka näiteks külmkapis.

M.V. Wool: proovid on olnud kuu aega puhtad, VTA ettekirjutuse nõue on täidetud

Seoses ettekirjutusega kutsub M.V. Wool VTAd võtma riikliku järelevalve käigus uhtmeproove, et saada analüüsitulemuste alusel ettevõtte puhtusele kinnitus, kuna viimase kuu aja jooksul ei ole tehasest listeeriat leitud.

“M.V. Wool täidab ettekirjutuse, teeb kõik tekkinud olukorra lahendamiseks ja suhtleb täiendavalt kõigi partneritega. Kuni olukorra lahenemiseni peavad töötajad arvestama sundpuhkusega alates homsest, 26. novembrist,” teatas ettevõtte oma pressiteates.

M.V. Wool leiab, et VTA peadirektori Indrek Halliste poolt allkirjastatud ettekirjutus on põhjendamatu ja ebaproportsionaalne, kuna VTA on avalikkusele kinnitanud, et tarbijateni jõudev toit ohutu. Eestis ei ole tänavu ükski inimene haigestunud listeeriabakterist ST1247, mida on seostatud M.V. Wooliga. Lisaks on ettevõte esitanud tegevuskava, et bakter tootmisest välja juurida.

“Pärast 23. oktoobrit on M.V. Wool AS võtnud Harku tehases ligi 500 listeeriaproovi, mis kõik on olnud puhtad,” teatas ettevõte. “Ettevõte on enesekontrolli eesmärgil võtnud tootmispindadelt 63 proovi ning toodetest 428 osaproovi. Analüüse teevad sõltumatud ja ametlikult akrediteeritud laborid. M.V. Wool on seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning tooted on ohutud.”


President Kersti Kaljulaid külastas Harjumaa ettevõtteid. M.V.Wool. Kalandus. Foto: Liis Treimann / Äripäev

Taust

8. märtil 2019 laekus veterinaar- ja toiduametile Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) ja Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt informatsioon, milles anti teada viies Euroopa Liidu liikmesriigis Listeria monocytogenese haiguspuhangutest inimestel.

Analüüsi tulemused seostasid haiguspuhanguid Eesti ettevõtte M.V. Wool ASi toodetega. Sellest lähtuvat tegi VTA 13. märtsil ettevaatusabinõuna ettekirjutused täiendavateks meetmeteks väljastatava toodangu ohutuse hindamisel. Eelnevat oli VTA tunnistanud ettevõtte poolt toodete ohutuse tagamiseks rakendatavad meetmed piisavaks.

4. juunil avalikustasid EFSA ja ECDC rahvusvahelist puhangut puudutava riskihinnangu. EFCA-ECDC raportis välja toodud haigus- ja surmajuhtumid on seotud AS-i M.V.Wool tööstuse ja selle toodanguga ning mitte AS-i M.V.Wool poolt kasutatava toorainega.

Seni ettevõttele seatud nõuete kohaselt oli M.V.Wool kohustatud teostama proovivõttu iga toote partii osas tuvastamaks Listeria monocytogenese leidumine, enne kui toit on viidud selle tootnud toidukäitleja vahetu kontrolli alt välja. Positiivse Listeria monocytogenese tulemuse korral polnud lubatud partiid ettevõttest välja saata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ah siis nii...
4 aastat tagasi

Ei suuda aru saada mida VTA õieti taotleb või nõuab sellelt tootjalt . On ju teavitatud viimase kuu jooksul hulgaliselt võetud proovidest ja kõik olid korras.Näib, nagu kardaks seal VTAs keegi boss oma töökohast ilma jääda.
Praegu on kindlalt kõige ohutum ja puhtam M:V:Vooli kala ja kalatooted,sest niisust kontrolli pole vist terves riigis eluski tehtud kui seal praegu.
Soovitus VTA le–käige kõik kalatootjad eestis läbi ja võtke proovid-tahaks teada tulemusi.