VTA on kahel korral listeeriat leidnud Linnamäe lihatööstuse toodetest

Töö Linnamäe lihatööstuses. Arvo Tarmula

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kinnitab, et on leidnud tänavu listeeriat veel kolmelt toidutööstuse ettevõttelt peale M.V. Wooli, kirjutab ERR.

Täiendavate selgituste käigus ilmnes, et lisaks kalatöötlejatele on listeeriat avastatud ka Linnamäe lihatööstusest ja tänavu suisa kahel korral kahelt eri tootelt. Bakter tüvega ST37 avastati VTA järelevalve käigus võetud proovidest. 27. veebruaril laborist tulnud positiivne listeeriaproov oli võetud põdraliha äkisest ja 6. novembri oma külmsuitsu põdrasingist.

„Käitlejat teavitati nõuetele mittevastavatest proovitulemustest ja tehti ettekirjutused koheseks toodete turult tagasikutsumiseks. Lisaks pidi käitleja välja selgitama eeldatava saastumise põhjuse ning teavitama järelevalvet tegevustest, mida ettevõte rakendab, et vältida toidu saastumise kordumist,“ kommenteeris VTA toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg.

Kokku on VTA kontrollinud Linnamäe lihatööstust tänavu kolmel korral, neist kahel on tuvastatud listeeriat. VTA-l aga lihatööstusele etteheiteid ei ole.

„Ettevõte teeb VTA-ga koostööd. Ettevõte täitis ettekirjutused: algatas koheselt toote turult tagasikutsumise ja võttis kasutusele pesu ehk desovahendi, mis on spetsiaalset loodud biokirmete hävitamiseks. Lisaks võttis käitleja proovid tootest ja tööpindadelt, proovidest Listeria monocytogenest ei leitud,“ kirjeldas Ramjalg.

VTA hoiab ka edaspidi Linnamäe lihatööstusel silma peal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Häbematus
4 aastat tagasi

mis muud.

Leenu
4 aastat tagasi

Miks ei kaaluta siis lihatööstuse ajutist sulgemist, miks ühed on võrdsemad kui teised, või asi selles, et üks kuulub suvalisele rikkurile.

Saakal
4 aastat tagasi

Paarsada pipraviina hävitab igasuguse litseeria. Ma ei kavatse küll nälgima hakata ! 🐊

Enriko
4 aastat tagasi

Tavainimene ei suuda peas hoida eri listeeriabakterite nimetusi ja ohtlikkuse astet. Kas tüvi ST37 on samal tapjabakteril, mille suhtes kehtestati Woolile nulltolerants? Üldiselt ju tunnistati, et listeeriat kui seesugust täielikult vabrikust-toorainest kõrvaldada ei saagi, tuleb vaid jälgida, et leid ei ületaks piirnormi. Artiklist ei selgunud, kas bakterileid ületas normi või leiti koguni sama tüvi, mille puhul M.V.Wooli tehased ministri allkirjata politsei ähvardusel suleti ning isegi tooraine laovarud kästi hävitada (VTA sai ses osas hiljem kohtus lüüa). Arusaamatuks jäi ka lause: “Lisaks võttis käitleja proovid tootest ja tööpindadelt, proovidest Listeria monocytogenest ei leitud,“ kirjeldas Ramjalg.”. Samas eespool oli juttu, et lihatööstus… Loe rohkem »

Arvos
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Kes kambala kaasa on nõus noogutama ja ei saada pikalt iga mõttetuse peale, need võivad armulikult jätkata.

liis
4 aastat tagasi

no sellised teadaanded näitavadki et nii toidutööstustel kui VTAl on inimese tervisest täietsi poogen. Seda näitavsd ka riigikontrolli erinevad raportid. ja see et eestist tulnud toidupartiisid saadetekse välisriikidest tagasi ja püsilepinguid ei suudeta sõlmida. Riigikontroll on sisse toonud juriidiliselt korrektse toidu mõiste selleks et olukorda selgitada..

Juku
4 aastat tagasi

See on ainult jutt et teemat teha

Arvaja
4 aastat tagasi
Reply to  Juku

Ei ole jututeema, on esimene samm konkurendi turult eemaldamiseks.

K.S
4 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Ei usu, et vta hr.Linnamäe vastu julgeb minna…

vot siis
4 aastat tagasi
Reply to  K.S

Ja ei tea mis hersog see Limnamäe siis on, julgeb, ei julge-mida selline asi peaks tähendama. VTA peab hakkama tõsiselt tööle ja mitte ainultWoolis vaid kõikjal toiduga tegelevates Aeg on suvel laatadele oma proovitopsikutega suunduda, müüvad kuumade ilmadega õues pätkese käes nii suitsutatud kui wolipanni praadi, tolm ja tuuleiilid pika päeva jooksul toit vaba õhu käes. Kus seal siis listeeria kontroll …