Lihula otsib peatänavale uut arhitektuurilahendust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula peatänav. Foto: Urmas Lauri
Lihula peatänav. Foto: Urmas Lauri

Lääneranna vallavalitsus ja Eesti Arhitektide Liit kuulutasid välja arhitektuurivõistluse, mille käigus otsitakse Lihula linna peatänavale uut terviklikku lahendust, et muuta linnasüda tänapäevaseks, esinduslikuks ja ajaloolist pärandit rõhutavaks avalikuks ruumiks. Ideekavandeid oodatakse 3. detsembriks.

Lihula uut peatänavat kujundatakse, kaasajastatakse ja ehitatakse EV100 ja Eesti Arhitektide Liidu algatuse “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames.

“Lääneranna valda ajendas programmiga ühinema soov saada terviklik ja pikemaajaline lahendus valla keskuse – Lihula linna – peatänava Tallinna maantee arendamiseks ning tänava avaliku ruumi kasutamiseks ja inimsõbralikumaks muutmiseks. Seni on Lihula Tallinna maantee arendamine toimunud üsna juhuslikult. Samuti loodame, et võistluse tulem annab lisaväärtust Lihula peatänava äärsele pika ajalooga hoonestusele,” kommenteeris Lääneranna vallavalitsuse arendusjuht ning arhitektuurivõistluse žürii esimees Margus Källe.

Lihula peatänava arhitektuurivõistluse eesmärgiks on leida terviklik ruumiline lahendus Lihula kesklinna arendamiseks ning pakkuda välja lahendusi tänavaäärsetele laiendustele ja võimalikule uuele keskväljakule. Ümberehituse eesmärgiks on ruumi muutmine praegusega võrreldes inimsõbralikumaks ja mitmekesisemaks, tänapäevaseks, esinduslikuks ja ajaloolist pärandit rõhutavaks avalikuks ruumiks, mis pakub meeldivat ja turvalist olemist ning tegevust igas vanuses inimesele igal aastaajal.

Võistlusala laiub Tallinna maanteel Lihula mõisa ja kultuurimaja ning Tallinna mnt 54 asuva autoremondikoja vahel ning hõlmab koos mõjualaga ligi 12,3 hektarit. Võistlusala moodustavad Tallinna maantee ja selle äärde jäävad kinnistud; Lihula linnusemägi, laululava ja mõis võistlusala põhjaosas ning Jaama tänava ääres olev Lääneranna vallavalitsuse kinnistu koos võimalike ühendustega Lihula gümnaasiumini. Lihula on 19. sajandist pärineva südamikuga kompaktne väikelinn. Lihula kesklinn kuulub muinsuskaitse alla.

„Olulisemad kaubandus- ja teenindusettevõtted on koondunud linna läbiva Tallinna maantee äärde, mis on Lihula peatänavaks. Linnakeskuse kaasajastamine peaks andma hoogu kohaliku ettevõtluse ja kultuuri arengule ent samas pakkuma meeldivat ja turvalist olemist ning tegevust igas vanuses inimesele igal aastaajal,“ ütles algatuse „Hea avalik ruum“ programmijuhi Kalle Vellevoog.

EV100 ja Eesti Arhitektide Liidu algatuse “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames korraldatav arhitektuurivõistlus Lihula peatänava ja seda ümbritseva linnaruumi kujundamiseks ootab ideekavandeid 3. detsembriks.

Arhitektuurivõistluse preemiafond on 25 000 eurot.

Võistluse žüriisse kuuluvad: Lääneranna vallavalitsuse arendusjuht Margus Källe (žürii esimees); Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets; Lääneranna vallavalitsuse liige Tiina Lobja; „Hea avalik ruum“ programmijuht Kalle Vellevoog; arhitekt Tiina Tuulik (Eesti Maastikuarhitektide Liit); arhitekt Jaak Huimerind (Eesti Arhitektide Liit) ning arhitekt Toivo Tammik (Eesti Arhitektide Liit).

Kalle Vellevoogi sõnul on “Hea avalik ruum” programmi raames valminud ja valmivad linnakeskused ja peatänavad kingitus Eestile 100. aastapäeva puhul, mille ülim eesmärk on mõtestada Eesti avalikku ruumi ning viia see uuele tasemele. “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames viiakse 2019. aastal läbi neli arhitektuurivõistlust Tapa, Võsu, Paide ja Lihula linnakeskuste uuendamiseks.

Seni on Eesti Vabariik 100 ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös sündinud arhitektuuriprogrammiga “Hea avalik ruum” EV100 arhitektuuriprogrammi raames uue ilme saanud linnakeskused Tõrvas, Põlvas, Raplas ja Valgas. Tänavu valmivad lisaks Võru keskväljakule ka Kuressaare ja Elva linnakeskused ning Rakvere Pikk tänav.

Algatuse „Hea avalik ruum“ kohta saab lisainfot veebist.


Vt ka: “Mis saab Lihula peatänavast ehk kuidas eksponeerida põrgukoera

ja “Galerii: arhitekt vaatas Lihula peatänava üle

Galerii: arhitekt vaatas Lihula peatänava üle

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Asta K
4 aastat tagasi

Sellistele kahtlastele ettevõtmistele raha leitakse aga spordimaja terviklikuks valmis ehitamiseks mitte. Viimati väike koht Aruküla avas vägeva spordihoone kõrval ka staadioni. Abja-Paluoja, Kilingi-Nõmme, Paikuse jne. on saanud ehitada korralikud spordihooned-tervisekeskused ja peagi ka Märjamaa. Kuulge asjapulgad, palun vastake miks Lääneranna valla rahvas teistest halvem on ? See, et te ise oma tagumente ei liiguta on kõigile teada aga miks sellepärast rahvas paremat ei vääri ?

Hea
4 aastat tagasi

huumorilugu üle pika aja LEs.

sõna on vaba
4 aastat tagasi
Reply to  Hea

terve see lihula on üks paras anekdoot juba oma kolmkümmend aastat.
kahjuks. mina ei saa aru, miks nad sellised on…

Majaomanik
4 aastat tagasi

Just sõitsin mõned päevad tagasi üle mitme aasta lä

Majaomanik
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Vabandust.Ühesõnaga pilt väga masendav,midagi pole muutunud nõukaajast.Nagu öö ja päev võrreldes Haapsaluga.