Lihula sammas jääb püsti panemata

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Reemet Kasekamp Kõmsi endise vallamaja ees meelt avaldamas. Arvo Tarmula
Reemet Kasekamp Kõmsi endise vallamaja ees meelt avaldamas. Arvo Tarmula

Lääneranna volikogu otsustas neljapäeval, et Eesti leegioni sõprade klubi ei saa luba Lihula kalmistule relva-SS-lase mälestussamba püstitamiseks.

Otsuse poolt olid kõik kohal olnud volikogu liikmed, vaid ekrelane Meelis Malk arvas, et volikogu võiks samba püstitamiseks loa anda.

Enne volikogu istungi algust oli Kõmsi endise vallamaja ees kaitseliitlase mundris Reemet Kasekamp, kes hoidis leegioni sõprade klubi lippu. Samas oli suur foto samba originaalist.

Lääneranna vallavolikogu otsuse eelnõus selgitatakse, et Lääneranna valla kalmistud on lahkunute matmise ja mälestamise, mitte koosolekute, avalike ürituste ja muude sündmuste korraldamise koht. Hauarahu ei tohi häirida, märgib volikogu oma otsuses.

„ELSK taotletud mälestuskivi mälestab 2004. aastal Lihula kalmistul eemaldatud mälestuskivi, mis tekitab kohalikes elanikes ja ka teistes inimestes vastandlikke tundeid, mistõttu ei ole mõistlik seda eraldi mälestada. 2004. aasta sündmuste kohta on kalmistul olemas mälestuskivi alus ja infotahvel. Täiendavalt seda mälestada ei ole vaja,” märgitakse Lääneranna vallavolikogu otsuses.

Nn Lihula sammas oli paar nädalat kalmistul 2004. aasta augustis. 2. septembril samal aastal lasi Juhan Partsi valitsus selle politseil minema viia. Sammas on praegu Lagedil vabadusvõitluse muuseumis.

Eesti leegioni sõprade klubi lasi mullu valmistada sambast koopia. Suve hakul esitas klubi taotluse, et koopia võiks püsivalt olla Lihula kalmistul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
4 aastat tagasi

Reemet Kasekamp ei ole kaitseliitlane (see fakt on kontrollitud), vaid ennast ebaseaduslikult mundritaolisse riietusse toppinud kloun.

Esiteks ei vasta see riietus määrustikule, tavavormi kanrtakse igapäevaselt beeži särgi ja oliivrohelise lipsuga ning pidulkult valge särgi ja musta lipsuga. Mitte helesinise särgi ja tumesinise lipsuga.

Aga teiseks, Kaitseliit on apoliitiline organisatsioon. Tahad teha poliitikat – munder seljast!

Siiski võiks ka ajalehetoimetus mõelda kaugemale, enne kui midagi lehte panema hakkab. Vene propagandakanaleid ei huvita eriti, mida mingisuguse Lääneranna volikogu otsustas. Aga see korjatakse kohe üles, et Kaitseliit on natsistlik organisatsioon. Ehkki pildil oli mundris kloun, mitte kaitseliitlane.

jaanus
4 aastat tagasi

Huvitav, et ainuke kuritegeliku organisatsiooni mundris ausamba pooldaja oli kirikuõpetaja. Tuletan meelde,et ka Kristuse mõrvaotsus võeti vastu tolleaegses kirikus, mitte kõrtsis või mõnes muus asutuses, mida kirik ei sallinud. Mitte,et need asutused head oleksid ja et kirik halb oleks, vaid inimesi on igal pool isesuguseid.