4

President Kaljulaid: vaikimise ja salgamise müüri tuleb lõhkuda igal ajal ja igasuguse kurjuse puhul

Lääne Elu

info@le.ee

„Vaikimise ja valede eesmärk oli unustamine. Kuid me ei tahtnud unustada ja elada valede, valu ja vaikuse maailmas,“ ütles president Kersti Kaljulaid. Foto: Vabariigi presidendi kantselei

„Koputused Eesti kodude ustele küüditamiste aegadel muutsid kõigi inimeste saatust. Nende saatust, kes viidi, ja ka nende, kes jäid. Kõikjal oli hirm,“ lausus president Kersti Kaljulaid tänasel juuniküüditamise aastapäeval. „Õiguse asemel olid vaid okupatsioonirežiimi vaikus või valed, inimeste hinges elas äng ja mure. Mure selle pärast, et me ei saanud mälestada neid kaasmaalasi, kes viidi loomavagunites tundmatusse ega rääkida valjul häälel nendest kuritegudest, mis Eestis toime pandi,“ sõnas riigipea.

„Vaikimise ja valede eesmärk oli unustamine. Kuid me ei tahtnud unustada ja elada valede, valu ja vaikuse maailmas,“ jätkas president Kaljulaid.

Riigipea tõstis esile represseeritute enda rolli ning Memento Liidu suurt teenet repressioonidest rääkimisel ja mälestuse jäädvustamisel, millega on aidatud kaasa meie vabaduse ja demokraatia kujunemisele ning kestmisele. „Teie ise, kes te olete läbi käinud hirmu ja õuduste rajad, hakkasite sildu looma ja valede ning vaikuse müüri lõhkuma,“ lausus president Kaljulaid ning lisas, et seda vaikimise ja salgamise müüri tuleb lõhkuda igal ajal ja igasuguse kurjuse puhul: „Olgu see koduseinte vahel toimuv kurjus, verbaalne pahatahtlik sõnakasutus või midagi veelgi tõsisemat. Me ei tohi jätta seda kunagi ega kusagil tähelepanuta, me ei tohi sellest vaikida.“

„Keegi ei tohi vabas Eestis olla oma muredega üksi, alati peab olema turvavõrk, koht kuhu helistada ja kellega oma muresid jagada. Teil seda võimalust ei olnud, aga vabas riigis see on. Täna on kõigil Eesti inimestel põhjust loota õiguskaitseorganitele, selleks et aidata kaitsta oma enda isiklikke vabadusi. Oma enda vabadust tunda rõõmu ja elada hirmuta. On lihtne luua ka ise orwellikku maailma ja mõnikord mõne suure ja ülla idee nimel pisut oma vabadusi ära anda. Seni kui meie hulgas olete teie, me teame, et seda ei tohi,“ nentis riigipea.

President Kersti Kaljulaid ja Eesti Memento Liit kutsusid reedel juuniküüditamise aastapäeval presidendi kantselei roosiaeda kommunistliku okupatsioonivõimude repressioonide all kannatanud mälestamaks küüditamiste ohvreid ja tähistamaks Eesti Memento Liidu 30. aastapäeva.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Mnjah
Mnjah

On vist naiivne loota, et Kersti sõnasid hakkaksid ka tema tehtud teod toetama!

Just
Just

Täna turul teati rääkida ,et mingi lennuk pidi varsti alla tulema , loodame , et tuleb …..

aristoteles
aristoteles

seda helge tuleviku saabumise ja mineviku õuduse juttu räägiti meile nõuka ajal ka. peale sada on asi ainult mõttevabaduse suunas liikunud. naiivne on loota et parteide tagatubadepresident nüüd järsku rahvast teenindama hakkab

liivi ordu
liivi ordu

kulla tüdruk , see vaikimisajastu kesta edasi, küüditamine käib edasi, vaba ajakirjandus on asendunud propagandameediaga ja see sama p-resident on selle sama okupatsioonirežiimi osa, nagu sõdur lahinguväljal.

wpDiscuz