Turismihooaeg algab Itaalia veinipeoga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Annika Mändla rääkis alustuseks, kuidas inimesed on vastu võtnud mullu käivitatud kodulehe ja mobiililahenduse. Arvo Tarmula
Annika Mändla rääkis alustuseks, kuidas inimesed on vastu võtnud mullu käivitatud kodulehe ja mobiililahenduse. Arvo Tarmula

Esmaspäeval tutvustati Rannarootsi muuseumis Haapsalu ja Läänemaa algavat turismihooaega, mille ots tehakse lahti juba sel nädalavahetusel Itaalia veinipeoga.

Sihtasutuse Läänemaa turismijuht Annika Mändla rääkis alustuseks, kuidas inimesed on vastu võtnud mullu käivitatud kodulehe ja mobiililahenduse suvi.visithaapsalu.com. Eelmisel aastal kasutas seda lehte 10 379 inimest, kellest 89 protsenti olid eestlased, 5,4 protsenti soomlased ja ülejäänud osa moodustasid muud rahvused.

Liikluskorraldus muutub

„Kuna tegime lehe aastaringseks, muutus ka aadress: midateha.visithaapsalu.com. Ingliskeelne nimi on events.visithaapsalu.com,” ütles Mändla. Uuendusena saab nüüd eraldi otsida Haapsalu linna ja Läänemaa sündmusi. Endiselt saab filtrite abil valida, mis laadi tegevust või meelelahutust otsitakse. Mis tahes sündmus Haapsalus ja Läänemaal toimub, leiab selle midateha.visithaapsalu.com lehelt.

Haapsalu kultuurikeskuse direktori Gülnar Murumägi sõnul on rõõmustav, et Tallinna maantee Itaalia veinipeo ajaks lahti tehakse, sest Haapsallu on taas oodata tuhandeid pidulisi. „Itaalia muusika festivalile laupäeval on oodata umbes 8000 inimest,” ütles Murumägi. Festivali peaesinejad on maailmakuulsate itaalia hittide esitajad Ricchi e Poveri ja Riccardo Fogli.

Iga suurüritusega kaasnevad ümberkorraldused liikluses. Haapsalu linnahoolduse juhi Alo Lõpsi sõnul avalikustatakse Itaalia veinipeo liiklusskeem kolmapäeval, kui linnavalitsus on selle kinnitanud.

Taas valmistatakse ette kaks suurt parkimisala, üks holmil ja teine raudteejaamas, ning püütakse autojuhte ummikute vältimiseks kesklinnast ümber suunata.

„Eelmise aasta kogemus näitas, et liiklust ümber suunavad ja parkimist keelavad märgid endiselt väga hästi ei toimi. Märgid ja lisatahvlid võtavad jalad alla ja me korjame neid kokku kuni sügiseni – inimesed leiavad neid ka oma hoovidest,” nentis Lõps. Kõige paremini distsiplineerivad autojuhte tema sõnul kõnnitee äärde värvitud kollased jooned, kuid tervet linna ei saa üle värvida.

Lõps palus Haapsalu elanikel külalistele ka ise head eeskuju anda: „Palun jälgige liiklusseadust ja ajutisi liikluskorraldusvahendeid ning palun ärge parkige ristmikule lähemale kui viis meetrit!”

Traditsioonilised üritused

Haapsalu suve suurürituste kava järgib aastate jooksul välja kujunenud traditsioone, toimuvad kõik festivalid ja muud sündmused, mis siin kanda kinnitanud on: Tšaikovski festival, maitsete promenaad, joogafestival, Rock in Haapsalu, Augustibluus, Valge Daami aeg ja nostalgiapäevad.

Sel aastal korraldab kultuurikeskus ka jaanipeo. „Teeme 22. juunil Aafrika rannas kõigile tasuta jaanituld. Mängib meie oma ansambel Pankrot,” ütles Murumägi.

Sügisel jõuab Haapsallu ja Läänemaale aga uus üritus – Porikuu festival. Mullu esimest korda peetud ürituse piir jooksis Põhja-Läänemaa ja Lääne-Harjumaa vahel. Nüüd laiendatakse festivaliala Tallinnast Haapsaluni.

Porikuu festival kestab kaks kuud ja koondab väga erinevaid üritusi klassikalise muusika kontsertidest kuni külapidudeni. Mida tehti mullusel Porikuu festivalil ja mis tänavu toimuma hakkab, saab teada, kui hoida silma peal Porikuu Facebooki lehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik.
4 aastat tagasi

Veinipeol pakutakse ka muid jooke—-näiteks Rootsi kvaliteetkohvi—Lindvalli! Seda mitmes rõstiastmes ja kanguses, jahvatatult ja ubades. Veinist ei peagi segaseks jooma!

Juhan linnast
4 aastat tagasi

Avasin turismihooaja alkoholivaba õlle avamisega peale rattasõitu, kõva uudis veebis

spetsailist Pook
4 aastat tagasi

HAAPSALU SVUVI= üks joomaüritus teise otsa :)) see on alkohooliku paradiis. Veinipeol saab ju tasuta ennast segi kammida.

juss
4 aastat tagasi

Keegi sunnib jooma?

üritus tormab kallale?
4 aastat tagasi

Sab saab. Mujal ka saab, kui enesekontroll puudub.

Räägime asjast nii nagu nad on
4 aastat tagasi

Mis veinipidu- see on itaalia veini maaletoojate propagandaüritus et kohalike aborigeenide käest raha kätte saada nad jäävad muidu vaeseks seal itaalias 🙂 Kui haapsalu linn tahaks enda rahva eest seista siis ta selliste ürituste läbiviimiseks küll luba ei annaks.