Vanemad autod peavad hakkama aprillist tankima bensiin 98

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Aprillist bensiin 95-le lisatav suurem kogus biolisandit etanooli teeb selle tervele reale eeskätt vanematele autodele kõlbmatuks, rikkudes tankimisel nende mootori. Need sõidukid peavad üle minema bensiin 98-le, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Alates möödunud aasta maikuust pidi Eesti hakkama üle minema biolisandiga mootorikütusele. Sestpeale on bensiin 95 sisaldanud viis protsenti etanooli ja diislikütus 3,5 protsenti biokomponenti. Üksnes bensiin 98 jäeti EL-i direktiivist välja ja see on jätkuvalt puhtalt fossiilkütus.

Tänavu aprillist peavad aga kütusemüüjad hakkama pakkuma kümneprotsendise biolisandiga bensiini 95. Lisaks sellele, et seda kulub rohkem, sest selle energiaväärtus on madalam, hakkab see ka rohkem maksma. Lisaks on selline kütus tervele reale vanematele sõidukitele sobimatu, rikkudes pikemal kasutamisel pöördumatult nende mootori. Seetõttu tuleks sellise mootoriga sõidukiomanikel bensiin 95 tankimisest edaspidi hoiduda ning minna üle bensiin 98-le, mis on omakorda bensiin 95-st kallim.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juku
4 aastat tagasi

Ei pea. SAAB ja Volvo alates 1979 ei pea

Pingviin
4 aastat tagasi

Milleks seda jama vaja toota. Kütus niigit kallis ja sa ei pane vanale ladale 98 bensiini, ilma et pool mootorit ringi teha tuleks teha. 95 vöiks olla see sama vana bensiinkütus mitte mingi solk. Krt mul niigit uus masin ja ega see selle solgi 95ga ei tööta küll enam. Järgmisena hakkab raudselt kaebusi saama et pakutakse ebakvaliteetset solk bensiini mis rikkus teiste inimeste autod ära. Nagu see pole ok enam. Isegi kütus keeratakse p*rsse

Piider
4 aastat tagasi

Olete viimsedki ajurakud bensu lõhnade tõttu ära kaotand? See on tahe debiilsus ju, pange põlema ennast selle bensuga. Saate ka korra elus särada. Mõni inimene ehk ei tea, et 95 solgitud ja siis tangib? Teie türapead peate selle mootori siis ka talle hüvitama. Pooge üles ennast jelbarid.

Mossemees
4 aastat tagasi

Aga miks 76 bensiini ei toodeta?

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Mossemees

tänapäevases mõistes on see vist rohkem nagu kibeda maitsega vesi

Arvos
4 aastat tagasi

Kokkuvõttes tuleb ikkagi odavam sõita bensiiniga, mitte solgiga.

mõngel
4 aastat tagasi

bensiini ja diisli sisse soovitatav lisada 2taktilise õli ja asi polegi enam nii kuiv!

113 sa pane oma vazi raketikütust

juss
4 aastat tagasi

95 ongi ehtne solk!

Abcmas
4 aastat tagasi

Et dk solgitakse ka biolisandiga,ei sõnagi!?

Tont
4 aastat tagasi
Reply to  Abcmas

Ka diisel keeratakse pe….e maakeeli. Nagu ka enamus enne 2000 aasta mootoreid.Mul oli u.12 aastat tagasi 2000.aastal väljalastud opel Zafira ja veel vanem Ford Transit. Tolle aja kohta väga korralikud ja hooldatud. Siis tuli müügile see nn. ökodiisel. Natuke odavam kui tavaline ning reklaamiti kui eriti loodussõbralikku.Ja tulemus- peale neljandat paagitäit olid kõik voolikud ja muud kummidetailid üles sulanud ning paak paska täis. Ühesõnaga- ma enam ei teagi,kelle poolt järgmistel valimistel hääletada.Enamik rahvast pole nii rikas,et iga viie aasta pärast uut autot osta.

113
4 aastat tagasi

huvitav millega ma oma VAZ i pean nüüd tankima ?

Mul diisel
4 aastat tagasi

kas pean kah 98 peale üle minema? mingi direktiiv panebki mu auto bensiini peale ümber vä?