Helmen Kütt: EKRE vaimne vägivald peab lõppema

Helmen Kütt. Foto: riigikogu

 

Helmen Kütt. Foto: riigikogu

Inimesi, kellele Mart ja Martin Helme koos oma tulihingeliste jüngritega on viimastel aastatel haiget teinud, on lugemata arv. EKRE juhid on mõnitanud ja vaenanud suurt osa meie ühiskonnast – lasteta naisi, kultuuriinimesi ja seksuaalvähemusi. Nad on ähvardanud kohtunikke ning kostitanud solvangutega venelasi ja tumedama nahavärviga inimesi.

Rääkimata sõimust ja valedest oma poliitiliste konkurentide aadressil, mis on olnud EKRE „igapäevaseks leivaks.“ Öeldakse, et poliitikutel peabki olema paksem nahk ja nii olen ka mina suutnud endale aastate jooksul tahtejõu najal pisut paksema naha kasvatada. See küll ei tähenda, et minu valulävi poleks olnud korduvalt ületatud – EKRE tuumikusse kuuluvate meeste agressiivne retoorika annab selleks alatasa põhjust.

Aga siinkohal ei taha ma kaitsta mitte ennast ja oma kolleege, vaid Eesti inimesi ja eriti naisi EKRE uute rünnakute eest. Kahetsusväärselt saadab uue koalitsiooni kokku lappimist vaimne vägivald, sest valitsusse rühkivad EKRE juhid jätkavad oma kaasmaalaste halvustamist ja solvamist ka võimukõnelusi pidades.

Olgu siin näiteks abortide riikliku rahastamise lõpetamise küsimuse läbirääkimislauale tirimine ja seda saatev räige kõnepruuk. Mõlemad kaabud süüdistasid naistearste tapmisele kaasa aitamises. Mart Helme ei kohkunud tagasi tegemast seda otse Stenbocki maja lävelt. Martin Helme avaldas mitu päeva pärast seda, kui rahvuskonservatiivide idee oli kõnelustel toetuseta jäänud, Delfis demagoogilise artikli „abordi lõikustööst.“

Endise sotsiaalkaitseministri ja riigikogu 13. koosseisu sotsiaalkomisjoni esimehena tahan ma avaldada meie arstidele toetust. Suuresti tänu arstide jõupingutustele on Eestis abortide arv viimastel kümnenditel kordades vähenenud, olles praegu üks madalamaid maailmas. Eestis on tulemuslikult tegeletud noorte seksuaalkasvatuse ja naiste nõustamisega, millega kahtlemata tuleb jätkata.

Abordile „ideoloogilise sõja“ kuulutajad üritavad jätta muljet, nagu oleks tegu lihtsa asjaga, mida naised kergekäeliselt ette võtavad. Tegelikkus on vastupidine. Enamikel juhtudel on selle otsuse taga ränkrasked valikud, millega kaasnevad suured hingelised üleelamised. Leian, et tapmissüüdistusega lagedale tulemine väärib ühest hukkamõistu.

Vaimsel vägivallal ei tohi olla kohta ei perekonnas, avalikus ruumis ega ka poliitikas! Kui EKRE ikka tahab olla tõsiseltvõetav ja eestimeelne erakond, siis tuleb rahvuskonservatiivide liidritel lõpetada inimeste halvustamine, solvamine ja naeruvääristamine. Neil tuleb lõpetada verbaalsed rünnakud, mis kütavad ühiskonnas üles vaenu ja vihkamist. Sõnavabadusega käib kaasas vastutus.

Samuti eeldan ma, et oma valijatele õiglast riiki lubanud peaminister Jüri Ratas ilmutab ka edaspidi täisleppimatust, kui tema võimalik tulevane partner peaks taas inimesi alandama ja sildistama asuma. Veel ootan, et Helir-Valdor Seederi lubadus öelda ei sallimatusele ja vihkamisele ei jääks vaid tühjaks sõnakõlksuks, nagu senini. Hoidkem ja kaitskem oma inimesi. See on võimalik vaid avatud, vabas, inimeste põhiõigusi- ja vabadusi austavas riigis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valve.
4 aastat tagasi

Poleks uskunud, et sellise naeratuse taga nii palju vihkamist ja valet jagada sooviv inimene on! Kurb!

Mati
4 aastat tagasi

Tubli naine. Aitäh!

Kahju
4 aastat tagasi

vanainimesest.

Valdo
4 aastat tagasi

Mind paneb imestama vaid see, milline paanika külvamine käib antud olukorras. EKRE võimule saamisel tulevad tagasi avalikud poomised jms. Mõni arvamusliider võiks ka selgitada, miks paanika külvamine on kasulik. Isiklikult ei usu, et otse väljaütlemisest võiks sündida midagi paha. Lugupeetud inimesed, alles oli meil küüditamise aastapäev, meenutage millised inimesed sellest kasu lõikasid? Vastan; Teame ju kõik, et pealekaebajad olid need, kes naeratasid meile näkku ja samas himustasid meie vaarisade varandust – kahjuks läks paljudel ka see korda. Väga soovin, et kaine mõistus võidab ja poliitikute kiunu ei kajastata meedias. Teen ettepaneku ajakirjanikele, et loobuge viha õhutamist soodustavate sõnumite levitamisest ja… Loe rohkem »

Nimi (vabatahtlik)
4 aastat tagasi

Üks põhiline argument on, et kuhu on kadunud ilus rahulik põhjamaine arutlus ühiskonna asjade üle… Selles asi ongi, et see pole kuhugile jõudnud. Juba viimased paarkümmend aastat laseme asjadel rahulikus läänevoolus minna ja arutleme viisakalt uinutavat jutukest. Enne valimisi jälle parimad regionaal, keele, kihistumise jms jutud ja peale seda läheb kõik edasi nagu alati, et järgmine kord jälle saab arutleda K.Kallas tõestas eilses 1stuudios suurepäraselt, et tema lootus on selle status quo säilitamise peale, ühtegi järeldust pole ta teinud. Valimisjärgse põhiküsimusena näeb ta jätkuvalt peaministri tooli küsimust…

Endine EKRE poldaja
4 aastat tagasi

EKRE on kuidagi väga mannetu erakond. Suured rahvuslased, aga tantsivad KE pilli järgi. Kõik nende lubaduse kaovad järjest laualt.

mõngel
4 aastat tagasi

EKRE-le jõudu! ja Eesti äraandjad kritiseerige ja virisege edasi!

Nimi kohustuslik
4 aastat tagasi

Väga madalalubalised valijad on ekrel, see on selge. Kurb,et muidu näiliselt normaalne inimene sellise populismiga kaasa läks.
Kantar-Emor saab hea statistika tänu valimistulemusele, et kui palju meil rahvastikus tolasid on tegelikult. 100 tuh valijat, ikka masendav.

Vaatleja
4 aastat tagasi

Huvitav on see, et inimesed, kes jutlustavad sallivust, hurjutavad lahterdamise eest, on ise üsna kurjad, sallimatud ja usinad lahterdajad.
Kui tihti te oma sisemisse peeglisse vaatate? Kui tihti eneselt küsite, kas see pind teise silmas meenutab äkki palgi olemasolu enda omas?
Eks inimesi on igasuguseid igas sotsiaalses grupis. Aga sedasi väita, et just EKRE valijad on madalalaubalised on madalalaubaline.
Avatud silmi ja avarat mõtlemist teilegi!

Nimi kohustuslik
4 aastat tagasi
Reply to  Vaatleja

Vabandan oma sõnakasutust ja võin olla madalalaubaline ise ka,kuid olgem ausad,haritud ja laiema silmaringiga inimene,kes selliseid sõnavõtte kuulates ikka neile hääle annab, ei saa just kõige säravam küünal tordil olla.

2. kodanik
4 aastat tagasi

Tõepoolest kummaline, et inimesed enam ei usu kõik muinasjuttu viiest rikkamast riigist. 🙂

Pressi jälgija
4 aastat tagasi

Hea Helmen! Häbi! Häbi!
Ei sobi niimoodi valetada. Ise veel pedagoog.

Mina.
4 aastat tagasi

Isiklikult ei valinud ka neid kaabusid,aga millegipärast arvavad nad ,et esindavad kogu valijaskonda.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Mina.

valesti tundub. Meedia esikaantel on lihtsalt iga jummala päev nendest suur lugu kirjutatud. Suured sopamees ja poripäevaleht ei leia rahu kuidagi.