Galerii: Lääne-Nigula vallast pärit kandidaadid väitlesid Linnamäel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11


Valimiseelsel poliitväitlusel Linnamäe arenguseltsi majas

Esmaspäeva õhtul toimus Linnamäe arenguseltsi majas Lääne-Nigula vallast riigikokku pürgivate kandidaatide debatt.

Omavahel debateerisid sotsiaaldemokraatide kandidaat Neeme Suur, Reformierakonna kandidaat Jaanus Ratas ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna kandidaat Hardi Rehkalt ja Elurikkuse Erakonna kandidaat Märt Randoja.

Debati lõpus pidid kandidaadid ennustama, kuidas nende erakonnal valimistel läheb, mitu kohta nad riigikogusse saavad.

“Ma ei usu, et me üle kuue koha võtame,” ennustas Randoja Elurikkuse Erakonna tulemust. “Hea, kui künnise ületame. Aga ma ütlen, et ühiskond pole veel piisavalt küps, tahab natuke areneda.”

“29 kohta,” oli Ratase prognoos Reformierakonna kohta.

“Isiklik seisukoht on 21,” ütles Rehlalt EKRE parlamendikohti ennustades.

“Ma arvan, et sotsiaaldemokraadid võtavad vähemalt 15 kohta, sest meil on ringkondades nimekirjad niivõrd tugevad, et me toome igast valimisringkonnast ringkonnamandaadi ära,” ennustas Suur sotside valimistulemust. “Aga kui hästi läheb, siis saame 18 kohta.”

27 kohta, mis Linnamäel esindatud erakondadest üle jäi, peavad omavahel jagama ülejäänud erakonnad – Keskerakond, Isamaa, Eesti 200, Rohelised ja teised.

Kandidaatidel tuli aru anda ka selle kohta, milliste erakondadega nad võimuliitu moodustama läheksid ning millised parteid oleksid välistatud.

“EKRE tublisti enne Reformi, kes on ilmselt viimasel kohal, või jagab seda Keskerakonnaga,” arutles Randoja Elurikkuse Erakonna võimalike partnerite üle. “Kindlasti võiksid olla Vabaerakond, Rohelised, Isamaa.“

EKRE välistas koos sotsidega ühises koalitsioonis olemise.

“Erakonnal on teatud baasväärtused ja inimõigustest lähtuvalt seisukohad sellised, mis ilmselgelt ei haaku,” selgitas Suur sotsiaaldemokraatide seisukohta. “Nagu ka Hardi Rehkalt ütles, et selline koalitsioon oleks kas väga keeruline või pigem siis võimatu.”

Pikalt arutleti ka nn katuseraha jagamise teemal.

“Kui tänavusest katuseraha jagamisest lähtuda, siis pigem tuleks selline rahajagamine lõpetada,” ütles Ratas. “Et iga partei võtab oma tuttavate MTÜd, kus tegevust ei toimu, ja see laotakse raha täis – sel juhul tuleks see igal juhul õpetada.”

Katuseraha jagamise suhtes oli pigem eitaval seiskohal ka Rehkalt.

Suure arvates sõltub katuseraha jagamine erakondade kokkuleppest. “Selles osas olen Jaanusega [Ratasega] nõus, et nii, nagu sel aastal jagati, nii ei tohiks jätkata. Aga kui vaadata, kuhu on Läänemaal katuseraha pandud, siis ma arvan, et seal on väga palju väga häid asju. Järgmine küsimus on poliitilise kultuuri küsimus, et kas ma siis lähen ja ütlen, et sa saad selle raha, kui sa tuled mulle erakonna liikmeks.”

“Nii nagu ta käib praegu,” nentis pealtvaatajate seltskonnas debatti aktiivselt kommenteerinud reformierakondale Marek. Topper.

“Vähemalt mina pole seda kunagi rakendanud,” pareeris Suur.

“Sa said isegi ühe inimese endale [sotsiaaldemokraatide nimekirja] kandideerima tänu sellele,” jätkas Topper.

“Juhul, kui asja ajada viisakalt ja kasutada heaks otstarbeks, siis miks ka mitte,” tõmbas Suur katuseraha teemale joone alla.

“Ma arvan, et läks üllatavalt hästi,” ütles debatti korraldanud Linnamäe arenguseltsi esindaja Elle Ljubomirov. ““Kui ma algul kahtlesin, siis nüüd ma arvan küll, et tasus.”

Debatt külarahvast kohale ei meelitanud. Koos kandidaatitega oli laua ümber kuus poliitikahuviloist kuulajat ja debatis kaasalööjat.

“Ega me ei lootnudki, et rohkem rahvast tuleks, sest see ei ole ju kohaliku omavalitsuse valimine, kus sa räägid konkreetselt oma küla teest, oma muredest,” nentis Ljubomirov.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments