Haapsallu tuleb riigikogu 100. aastapäevale pühendatud näitus

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalus tuleb näitus linnavalitsuse ette. Foto: erakogu

7. märtsil avatakse Haapsalu linnavalitsuse ees riigikogu 100. aastapäevale pühendatud näitus.

Parlamendi 100. aastapäevale pühendatud näitus on kujundatud rändava tänavana, mis kulgeb mööda Eestit paigast paika. Kahel pool tänavat asetsevad majapaarid tähistavad kujundlikult riigikogu tegusalt läbitud aastakümneid, luues ajastule kohase stilistikaga tekstide lugemiseks ning piltide vaatamiseks sobivat meeleolu. Arhitektuurne foon vaheldub läbi ajaloo episoodidest koosneva jutustuse taustal, erinevaid sündmusi raamistab erinev esteetika. Akende ja uste vahelt vaatavad meile vastu ajaloolised suurkujud ja tähtsündmused, olles pidulikud ja argised samaaegselt. See on meie riigi tee ja meie inimeste lugu meie tänaval. Kulgedes mööda Riigikogu tänavat, läbime ühe sammuga sadu sündmusi ning mõtleme ühes minutis aastate jagu mõtteid. See on konsentraat meie võimust ja meist endist. See on lõpetamata lugu Eesti riigiks olemisest.

14 majakujuliseks freesitud, kleebistekstide ja fotodega 25 millimeetrisest filmivineerist tahvlit asetsevad vastastikku metallkonstruktsioonidel, moodustades seitse majapaari. Majade kõrgus on 30 cm ja laius 15 cm, majade vahe on 30 cm. Tänava kogupikkus on 10,5 meetrit, laius ja kõrgus on 3 meetrit. Näitus on teisaldatav ning on pimedal ajal valgustatud led-valgustite abil. Majapaarid jaotuvad kronoloogiliselt: 1917-1920, 1920-30, 1930-40, 1940-90. 1990-2000, 2000-2010, 2010-2018.

„Kaasaegses ühiskonnas on avalik linnaruum rahva territoorium. Meie linnade tänavad kuuluvad ühisomandina meile kõigile. Kui me pole võimuga rahul, tuleme tänavatele, kui me leiname oma suurkujusid, siis me tänavad vaikivad. Meie sisemine rahu peidab end kõrvaltänavates ning eksinuna leiame end umbtänavas. Tänavatel kohtame omaseid võõraid ja tulevasi omaseid. Seega parim paik ja koht rahva võimu ajaloole tagasi vaatamiseks on tänav. Neist mõttekäikudest lähtubki näituse kandev idee ja nii sündiski tänava metafoor,” seisab näitusetekstis.

Näituse on loodud Riigikogu Kantselei tellimusel
Autorid on Identity ja Ruumilabor ning teostaja Ruutu6.
Projektijuhid: Carolyn Lizbeth Einmann ja Kadri Armas, Identity
Kuraator: Marge Allandi, Eesti Rahvusraamatukogu
Loovjuht: Ionel Lehari, Identity
Sisearhitektid: Janno Roos ja Andres Labi, Ruumilabor
Graafiline disainer: Maret Põldre, Identity
Konstruktor: Rasmus Kabun, Ruutu6

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments