Prokurör kaebas Nurme vabriku kohtuotsuse edasi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Prokurör Indrek Kalda süüdistab aasta ema kasulaste väärkohtlemises.. Foto: Lemmi Kann
Indrek Kalda tahab Nurme vabriku kohtusja riigikohtusse viia. Foto: Lemmi Kann

Prokurör Indrek Kalda otsustas kaevata maakohtu otsuse edasi riigikohtusse.

„Prokuratuur on seisukohal, et süüdistuses esitatud tõendite põhjal on tõendatud nii maksukuritegu kui ka püsiva kuritegeliku ühenduse toimimine maksukuritegude toime panemiseks. Süüdistus vastab seaduse nõuetele ja toimikus olevate tõendite hindamine kogumis annab piisava aluse süüdimõistmiseks,” kommenteeris Kalda.

Tallinna ringkonnakohus tegi 12. detsembril otsuse, millega jättis nn Nurme vabriku kohtuasjas Pärnu maakohtu otsuse süüdistatavate suhtes muutmata ning prokuröri apellatsiooni rahuldamata. Ringkonnakohus leidis, et maakohus on oma seisukohti üksikasjalikult ja ammendavalt põhjendanud. Otsuses märgiti, et süüdistuses kirjeldatud tegevused ei ole tõendamist leidnud ega ole ka tuvastatud, et kohtualused said kuritegeliku tegevuse tulemusena kasu.

Prokurör Kalda ringkonnakohtuga ei nõustunud.

„Ringkonnakohus ei ole oma otsuses õigeksmõistmist piisavalt põhjendanud ega ole käsitlenud kõiki prokuratuuri kaebuses esitatud argumente. Seetõttu on loogiline samm viia vaidlus järgmisesse astmesse,” põhjendas Kalda oma otsust.

Kalda sõnul väärib märkimist ka see, et samade asjaolude üle peetud haldusvaidluses on OÜ PVMP-Elektika kolmes kohtuastmes maksu- ja tolliametile (MTA) kaotanud ja kahjusumma on riigi kasuks välja mõistetud. MTA esitas süüdistatavate vastu õigusvastaselt tekitatud kahju hüvitamise nõude summas 3,47 miljonit eurot.

Prokuratuur süüdistas Stanislav Podžukki, Olga Tihhinat, Aleksander Pieli, Igor Štšerbani, Valeri Rajat ja Alari Engmani maksukelmuses, rahapesus ja kuritegeliku ühenduse loomises ning sellesse kuulumises. Kalda hinnangul on tegemist esimese astme kuriteoga, mida on pikalt ja hoolikat kavandatud ning mille toime panemiseks kasutati skeemi kaasatud ettevõtete juhatustes variisikuid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdekule
5 aastat tagasi

Ise oled vist juba vanglaleiba maitsnud

Nurmenukk
5 aastat tagasi

Mis tal ikka üle jääb, kui kuue aasta jooksul on nö “asja” uurimisele ja vaidlusele palju igasuguseid vahendeid kulutatud