Video: parvlaevaliiklus Suures väinas 1964. aastal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Parvlaevad Kuivastus 1964. aastal. Foto: kuvatõmmis filmist "Jäätramm"
Parvlaevad Kuivastus 1964. aastal. Foto: kuvatõmmis filmist “Jäätramm”

Kui tänapäeval kurdavad saartelt mandrile sõitvad reisijad ilmast põhjustatud hilinemiste üle, siis võrreldes pool sajandit taguse ajaga on laevasõit täielik luksus, vahendas Postimees.

Filmistuudios Tallinnfilm valmis 1964. aastal režissöör Semjon Školnikovi kümneminutiline dokumentaalfilm “Jäätramm”, millest võib näha, kui rasketes tingimustes tuli sel ajal Virtsu ja Kuivastu vahel sõita.

Aastal 1964 sõitis Virtsu-Kuivastu liinil kaks väikest parvlaeva – Suurupi ja Sõprus, millele mahtus peale vaid mõni veoauto. Kui reisi peal suuremaid tõrkeid ette ei tulnud, võttis seitsmekilomeetrine laevasõit aega 10-12 tundi. Igapäevane oli, et jää lõhkus laevakere ära ja masinaruumi hakkas lekkima vett. Selleks oli laevas kaasas tuuker, kes sõidu ajal tekkinud augud kinni keevitas.

TS Laevade juhatuse liikme, peakapten Guldar Kivro sõnul on Väinameres laevasõidul pikad traditsioonid, kuid samm sammult on ühenduse kiirus ja kindlus kasvanud ajas.

TS Laevad hakkab järgmisest nädalast näitama filmi “Jäätramm” oma parvlaevadel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Jyrka
5 aastat tagasi

Väga palju faktivigu