Juhtkiri: noored teevad muret

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaa politseijuhid käisid reedel Haapsalu volikogu ees rääkimas noorte kuritegevusest. Kaks nädalat tagasi oli samal teemal ümarlaud.

Noortekampades, kes õhtuti kusagil kogunevad ja igavusest lollusi tegema hakkavad, pole iseenesest midagi uut – need on eksisteerinud läbi aegade ja vaevalt tulevikuski kuhugi kaovad. Nõrgema närvikavaga täiskasvanut häirib juba ainuüksi suurem noorteseltskond, ilma et viimased midagi seadusvastast teha plaanikski. Paraku on piisavalt ka neid seltskondi, kes ühiselt pahategusid ette võtavad – mitu pead on ikka mitu pead ja ühiste mõttetalgute tulemusena võib sündida igasugu lollusi. Ka selliseid, mida asjaosalised hiljem tõesti kahetsevad. Neil viimastel juhtudel piisab ilmselt tõepoolest sellest, kui politseinikud noore inimesega tõsise vestluse maha peavad – edaspidi on too igati seaduskuulekas.

Teisiti tuleks toimida nendega, kellele vestlus on nagu hane selga vesi. Noored teavad väga hästi, kui vanalt nad peavad oma tegude eest ise vastutama hakkama. Teavad ka seda, et sinnamaani koheldakse neid sama hästi kui siidikinnastes ja vanemad maksavad kõik nende kahjud kinni. Sisimas ihkavad noored aga kindlamaid piire ja rangemat suhtumist oma tegudesse. See selgus suvel, kui noorsoopolitsei tegeles 15aastaste Haapsalu ja Lääne-Nigula valla noortega. Muuhulgas küsiti ka noorte arvamust. Võibolla on see üllatav, kuid oma vastustes ütlesid need noored inimesed, et nad tahaksid, et elu oleks kindlamalt reguleeritud ning et politsei ja teised asutused ei suhtuks neisse liiga leebelt; samuti arvati, et karistused peaksid olema karmimad.

Vast oleks viimane aeg kutsuda ümarlaudade asemel kokku noorte õigusrikkumistega tegelev komisjon, kellel oleks noomimise kõrval õigus kasutada ka rangemaid meetodeid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mega
5 aastat tagasi

noortele tuleb tegevust leida. Kui nagunii kuskil õhtuti passivad, siis peaks olema tõmbe kohti kus e. noortekeskused maybe!?

algus kodust
5 aastat tagasi
Reply to  Mega

Neid kohti, kus tegevust leida, on. Mõni laps või noor tunneb ajapuudust, et huvialadega tegeleda. Vägisi aga kedagi ringidesse ja huvirühmadess ei pressi.

Mega
5 aastat tagasi
Reply to  algus kodust

ei peagi ringidesse toppima, mõtlesin noortekeskuseid. Võõras termin vbl, aga see on koht kus ka saab passida, kuid huvitavamalt ja ei mingeid ringe ega trenne.

Valdo
5 aastat tagasi

Aru ma ei saa, mis teema nende noortega nüüd siis on?
Olen seda varem väitnud, et noortega tuleb tegeleda, mitte keelata ja käskida.
Hetkel olen aru saanud, et Eestis on saanud normiks, keelame, käsime ja paigaldame kaamerad, siis tuleb õnn meie õuele.
1. Nimelt tuleb suhtuda noortesse, austusega.
2. Noored inimesed soovivad tähelepanu.

Jumal tänatud, et nooremad on haritumad kui meie. Ja jumala pärast lõpetage see virisemine noorte inimeste kallal ja tehke oma tööd.
Edu noortele ja leidke oma tee.