Juhtkiri: turule elu sisse

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaa OTT alustas tegevust viis aastat tagasi ja on selle aja jooksul vett ja vilet näinud. Esialgu müüsid talunikud oma kaupa Ehte tänaval, siis Rannarootsi keskuse juures. Ostjaid nappis. Omamaine toit polnud piisavalt moes. Toona tundunuks mõte oma poest ilmvõimatu, isegi pentsik.

Välimüügikohtagi leida oli keeruline. Lõpuks vana teenindusmaja ees kanda kinnitanud, tuli kohaliku toidu müüjatel sealt jälle minema kolida. Poolteist aastat tagasi Haapsalu turul maandunud, kaubeldi seal esialgu taskulampide valgel, sest valgustust turul ei olnud.

Selleks ajaks olid haapsallased OTTi omaks võtnud ja kohalik toit oli läinud hinda. Nüüdseks isegi nii hinda, et Haapsalu kiratsev turg on juba mõnda aega vähemalt üks kord nädalas täpselt selline, nagu üks õige turg peaks olema – müüjaid on palju, kaupa rikkalikult, ostjaid murdu ja järjekorrad pikad. Sellesse pole võimalik kuidagi kaksipidi suhtuda – OTTile tuleb au anda, et nad ei andnud alla, suutsid oma aja ära oodata ning avavad lõpuks oma poe.

OTTi tuules oleks võimalik elu sisse puhuda kogu turule ja seda mitte ainult üheks päevaks. Ülehomsest tegutseb OTT turul viis päeva nädalas – neljapäeviti jätkub välimüük, esmaspäeviti, teisipäeviti, reedeti ja laupäeviti on lahti pood, mis toob turule ostjad. Kui juba ostjad on nagunii kohal, siis ehk tulevad ka müüjad ja mitte ainult OTTi müüjad.

Kui üldse millegi üle viriseda, siis selle üle, et avatav pood on pisike. Alla 30 m² peale peavad mahtuma riiulid, ostjad ja müüjad ning laoruum, sest pood hakkab toimima ka kohana, kust saavad oma kauba kätte kohalikud söögikohad, kes samuti kasutavad läänemaist talukraami üha rohkem. Muidugi on tore, et linn remontis ja andis talunikele kasutada ruumikese, aga tegelikult vajaks kohalik talukaup palju suuremat ja esinduslikumat poodi.

Kasu oleks sellest kõigil – linnal, linnarahval ja talunikel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
5 aastat tagasi

Läänemaa oma, puhas toit on läbi murdnud turule, linnavalitsejate suhtumisest hoolimata. Kohalik toit on meie tugevus, uhkuse asi, mida iga omavalitsus peaks kahel käel toetama, kohalike tootjate-väikeettevõtjate tegutsemist toetama. Lõpuks, keset aastaid rabelemist, kus inimesed pimedaski kauplemas pidid käima, on eraldatud üks toakene. Meie tervisele, meie toidule, meie kohalikule tootmisele.Kui nüüd omavalitsus ka aru saaks mis inimestele esmatähtis- toit ja tervis- siis ootame korralikku investeeringut kogu turule.

linnakodanik
5 aastat tagasi

Vaata ja imesta, kui kaua tuli linnavalitsusele linnapea isikus selgeks teha turu vajalikkusest Haapsalu linnas. Mäletate, kuidas Sukles väitis Tallinna Nõmme turu näitel, et sealgi turg õieti ei toimi. Mis siis nüüd – silmad läksid lahti, mõistus läks selgemaks? No võttis see arusaam ikka kaua aega küll. Isegi volinik Lauri Luik sai turu jutuga linnapea poolt mutta tambitud. Aga lõpp hea, kõik hea… Selle pealt on võimalik muutuda veelgi paremaks ja atraktiivsemaks.

Mädarõigas
5 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

Krt, ei saa aru mühaklusest, pood ju saadi. Mida veel halate? Vastan ise – järgmisena kuuleb itku kuidas linn ei tagagi kogu kaubaks toodud juurikate ostu. Mis takistas OTT-e oma kauba headust promomast varasemalt ja müügikohana turgu kasutamast? Praegune pood ju samas kohas.

Mädarõikale
5 aastat tagasi
Reply to  Mädarõigas

Miks sa nii kibe oled? Kui OTT-ist rääkida, siis tee silmad lahti ja loe rohkem. Millest jutt, kui praegune pood samas kohas? Samas kohas oli varemalt turu kontor.