Leht: Heiki Kranich tuletab meelde oravate mineviku varjud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Heiki Kranich ja Kaja Kallas. Foto: Peeter Langovits
Heiki Kranich ja Kaja Kallas Kalle Muuli raamatu “Vabariigi sünnimärgid” esitlusel 2014. aastal. Toona ütles Kranich, et ei tule enam poliitikasse tagasi. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna esimese peasekretäri Heiki Kranichi naasmine suurde poliitikasse tuletab meelde nii VEB-fondi saaga kui ka omaaegse R-Hoolduse, kirjutab Vilja Kiisler Postimehes.

Loomulikult ei keela Kranichi nelja aasta tagune kinnitus, et ta tipp-poliitikasse naasta ei plaani, tal kevadistel riigikogu valimistel kandideerida. Liiatigi kui süda praeguse poliitika pärast valutab. Võib-olla valutab natukene ka rahakott: avalikult pole teada, et Kranich pärast Eesti Loto juhi kohast ilmajäämist uue töö oleks leidnud.

Kranich on läbi käinud nii tulest, veest kui ka vasktorudest. Kohtuse on ta küll sattunud, aga paberid on puhtaks jäänud: ametiseisundi kuritarvitamise ja riisumise süüdistuses Lääne-Eesti Panga Haapsalu filiaali direktorina mõistis kohus ta õigeks. Kranichi nimi on seotud lausa kolme ajaloolist mõõtu skandaaliga: maadevahetus, VEB-fond ja R-Hooldus.

Kranich lubas 2014 kohtusse kaevata väljaande, kes rääkis temast kui 20 miljoni dollari VEB-fondi raha Peterburis väljavõtjast, aga jättis selle tegemata, sest toda väljaannet ajakirjanduseks ei peeta.

1999. aasta riigikogu valimistel kulutas Reformierakond 18 riigikogu koha saamiseks 5,1 miljonit krooni, millest 2,1 miljonit tuli firmast nimega R-Hooldus. Seda juhtisid tollased Reformierakonna juhid Siim Kallas, Märt Rask, Heiki Kranich ja Andres Lipstok. Äripäev kirjutas 2013, kuidas Reformierakonna peasekretär Heiki Kranich tunnistaja väitel sageli partei kontorisse sularahapakkidega saabus.

1999. aasta kampaania rahastamise asjus tuleb lisada, et mingist rahapesuseadusest polnud tollal keegi undki näinud ning erakondade rahastamine käis hoopis teistel alustel kui praegu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments