Heiki Kranich: kas kõiges on süüdi Kallas?

Lääne Elu

info@le.ee

Heiki Kranich. Foto: Arvo Tarmula
Heiki Kranich. Foto: Arvo Tarmula

Kõik valitud saadikud peavad oma valijatega suhtlema. Mõned on tublid ja mõned on laisemad.

Mina kuulun pigem nende laisemate hulka, sest rääkida tuleks ju alles siis, kui tunned, et midagi ka tegelikult öelda on. Muidu oleks see ju lihtsalt tühi õhk. Ja ma ei taha lihtsalt niisama tühja õhku vedrutada.

Praegu tunnen, et pean rääkima. Rääkima sellest, mis parasjagu põletab. Ja põletab kaks asja – see neetud koroonakriis ja see ikka veel peaaegu uus valitsus.

Rääkides koroonast, siis on siin oi kui palju teemasid. Vaktsineerida või mitte, kui kiiresti vaktsineerida või, issand halasta, millise vaktsiiniga siis neist. Kas kanda maski ja millist või üldse mitte kanda – ikka ei ole selget vastust, et kas kaitseb või mitte jne.

Olen insener, mitte arst või viroloog. Vaatan asju oma vaatenurgast ja kogu see maskiteemaline jauramine tekitab minus puhast imestust. Muidugi mask kaitseb ja muidugi mitte päriselt. Muidugi imbub igast maskist midagi nii sisse- kui ka väljapoole läbi. Igast maskist. Mõnest rohkem, mõnest vähem. Ja mis siis. Loomulikult kaitseb iga mask kas või natuke puhta näkkuköhimise vastu ja juba see on suur asi. Seetõttu on kogu see maskivastane võitlus juba olemuslikult lihtsalt nõme. Maskikandmise põhiline sõnum jääb siiski lihtsalt selleks, et näitad, et sina, konkreetselt sina, kes maski kannad, hoolid teistest.

Võitlus teemal, et koroonaviirust pole olemas, on sama jabur. Viirus on, tüütu ja vastik, aga ta on olemas. Pealekauba on ta varasematest viirustest nakkavam ja vastikum. Isegi tema vastu vaktsineerimine on varasematest vaktsineerimistest suuremate järelmõjudega. Öelda nüüd, et koroonaviiruse puhul on tegemist väljamõeldisega, on minu hinnangul kas kaasasündinud või omandatud ajupuue. Ta on siin, nakatab kas sind, sinu perekonda või sõpru ning võibolla ka sind ennast ega küsi selleks kelleltki luba.

Ilmselgelt ei muuda asjade eitamine neid olematuks. Samahästi saanuks me eitada nii linnu- kui ka seagrippi. Samahästi võiksime eitada leetreid, kopsupõletikku või vähki. Aga me ei saa olemasolevaid asju lihtsalt soovmõtlemisega olematuks muuta. Nad on – nii viirused, vähk kui ka mitmesugused viirushaigused.

Samas on meil, kes me oleme pidevalt püüdlemas oma mugavustsooni, alati kerge leida süüdlane ja alati tundub see olevat valitsus. Ainult mitte meie ise.

Kaja Kallase valitsus astus ametisse ja viiruse levimine lendas justkui lakke. Kas keegi küsis, et miks nii juhtus? Äkki hakati siis rohkem proove võtma ja me saime rohkem teada?

Seda et selle valitsuse ajal on hakatud rohkem ja kiiremini vaktsineerima, me teame, aga mida selle teadmisega peale hakata, kui numbrid on hirmutavad? Ja kas keegi selle nurga alt mõtleb? Küsimus, kuidas nakkus järsku üle kogu Eesti levis, on justkui valitsusjuhi süü. Kas ikka on?

Mul on teine ja täiesti mittemeditsiiniline, hoopistükkis insenerlik arusaam sellest, mis juhtus. Eelmine valitsus – Jüri Ratase juhtimisel – muutus murelikuks ja kehtestas ranged piirangud Harjumaal ja Ida-Virumaal. Kogu suhtlusmaailm (restoranid, spaad jne) pandi neis piirkondades kinni ja öeldi: oleme tööd teinud ja nüüd on kõik korras.

Aga mis tegelikult juhtus, oli see, et kõik, kes vähegi viitsisid, sõitsid mööda Eestit laiali – Pärnusse, Haapsallu, Värskasse. Nii viidigi ühe nõmeda otsusega viirus levima üle Eesti. Kaja Kallase valitsus tegi reeglid ühetaoliseks, et sedalaadi koroonaturism peatada.

Jah, nüüd oleme siin ja selles olukorras ning Kaja Kallas peab seda vana jama rookima. Ta saab hakkama, kui reeglitest hoolime ja ise ei laota seda jama enam üle maa. Meie saame ju ka hakkama, onju? Ja annaks jumal, et reoveeuuringud seda kinnitaksid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
3 aastat tagasi

Vahi nalja , varastas Lääne-Eesti panga kliendid paljaks ja nüüd ilmub huumorit tegema siia .

Rehv
3 aastat tagasi

Lääne-Eesti pangas oli ka raha. Oli.

kaitseb
3 aastat tagasi

ka 75 aastaks salastatud febfondi info

kodanik
3 aastat tagasi

Lahja, hr Kranich. Sinu teisel iidolil Ansipil kulus terve aasta enne kui aru sai, et maailm on majanduskriisis. Rahvas rääkis, lehed kirjutasid aga Ansip imetles iseenda naba. Lõpuks tulid kokkuhoiumeetmed. Kallasega nüüd copy-paste. Paar kuud tegeles ainult eputamisega, lõpuks hakkas liigutama. Seda paari kuud ei saa mingil moel eelmise valitsuse kaela ajada. Enne valitsuse vahetust ühes telesates kurtis Kallas, et Reformierakonnal on palju sidemeid ja vaktsiini Eesti saamine oleks köömes, kuid valitsus (endine) meiega ei suhtle. Nagu saaks erakond oma riiki aidata vaid siis kui valitsuses on. Kus need sidemed ja vaktsiin nüüd on? Kas see, et vaktsineerimise protsess on… Loe rohkem »

urmas
3 aastat tagasi

Jah, kõik on õige. Aga kahjuks on see tagantjärele tarkus. Küsimus on, kas me sellest ka midagi õppisime. Kommentaarides teiste halvustamine, ei tee kedagi ega midagi ei paremaks ega halvemaks.

hellat
3 aastat tagasi

väga öige jutt

vebfond
3 aastat tagasi

arvake ära kes 32 milli tasku pani

Salajoodik Arnold
3 aastat tagasi
Reply to  vebfond

Ei tea jah ………aga arvake ära , kuidas Autorollotaja ministriks sai , vot see on tase omaette , või siis miljoniküsimus – kuidas roolijoodik presidendi toolile maandus , 18000 ,- kuupalgaga ……..

Pluss
3 aastat tagasi

Rahad , mis makstakse Brüsselist

Doktor
3 aastat tagasi

Pimestatud hälvik ei tee vahet looduslikel ja toodetud viirustele! Loomulikult ei saa päikseprintsess endaga, veelvähem riigi valitsemisega hakkama!!
Ootame tagasi päris valitsust, päris inimesi, ekre valitsust!!!

Ei tea
3 aastat tagasi
Reply to  Doktor

Küll see valitsuskoosseis ka põhjalikult muutub.Kahju on ainult sellest, et jõuavad ennem veel päris palju võõrseadusi vastu võtta. Kõik mis ette antud tahavad täide saata. Selle vastu oleks kiiret rohtu vaja tegelikult. Kahju, et see keskerak. ka selline siia sinna tegelased on. Muidu sobiks nad konservatiividega kokku küll, kui enda kindla tee üles leiaks.

AVS
3 aastat tagasi
Reply to  Doktor

Millal see EKRE valitsus sul olnud on? Tänu Ratta kümne küünega võimust kinni hoidmisele nad sinna juhuslikult sattusid – ja vähemalt lähiaastail ei hakka küll ükski erakond nendega koalitsiooni tegema, mälestused on veel liiga värsked.

Nojah aga
3 aastat tagasi
Reply to  AVS

Millised mälestused? Mõned muudkui kiruvad, aga põhjust välja ei oska tuua ja ärge laenurahadest küll hakake pada ajama.

Alatu vale
3 aastat tagasi

No kui Kranich ei viitsi valijatega kohtuda (kes teda üldse valis?), siis oleks võinud ka selle paskvilli kirjutamata jätta. Aga LE ei saa kohe Reffide saapaid lakkumata elada…..
Ja riigipöörde tulemusena pukis olev võõrvõime teeniv valitsus juhtis Eesti koroona-haigusega maailma tippu, see on nende ‘teene’ Eesti rahva ees. Mis veel tulema hakkab, jumal hoia selle eest! – totalitaarne meedia- ja politseiriigi seadus ongi juba peaaegu vastu võetud.

En.
3 aastat tagasi

Minu meelest sisaldab artikli pealkiri ka õiget vastust. 2020.a. kevadel, mil viirus oli alles halb üllatus, ehmusid isegi refid ja sotsid vakka ning lubasid koalitsioonil tõhusalt tegutseda. Maskide vajalikkuses teadlased-arstid küll puterdasid aga riik pandi päriselt lukku. Probleem algas alles pärast rahulikult möödunud (VAKTSIINIVABA!) suve, mil opositsioon end koguda jõudis ning tavapäraselt raevutsema hakkas. Eriti valjult nõuti vabadusi meelelahutusärikatele. Teise laine esimesed kolded tärkasidki meelelahutusasutustes. Hooletum osa lihtrahvast juba taipas, et covid ei tapa valimatult nagu muhkkatk. Kuid just sellevõrra tulnuks riigil piiranguid tõhustada, et arstiabi kokkujooksutamata üldrahvaliku vaktsineerimiseni vastu pidada. Samas oli teada, et lõbutsejatele/lõbutöösturitele mõjuvad piirangud ärritavalt. Ma… Loe rohkem »