Juhtkiri: maksuettepanek väärib kaalumist

Lääne Elu

info@le.ee

Lääneranna vallavolikogu liige Rait Maruste soovib kohalikele omavalitsustele õigust kehtestada makse. Ettepanek väärib arutamist, kuigi kohalik võim võib juba praegu makse kehtestada. Kohalike maksude nimekiri ei olegi nii lühike. Linnadel ja valdadel on õigus kehtestada kuus maksu. Paraku ei ole linnad ja vallad kiirustanud seda tegema.

Kuuest kolme – loomapidamismaksu, lõbustusmaksu ja mootorsõidukimaksu – ei ole kehtestanud keegi. Ülejäänud kolme – teede ja tänavate sulgemis-, reklaami- ja parkimismaksu – on kehtestanud napp kolmandik Eesti 79 linnast ja vallast. Nüüd tahaks Maruste vallale õigust küsida raha turistidelt ja maksustada tuulepargid. Tallinna–Virtsu maanteed mööda sõidetakse Saaremaale ja tuulikuid on rannikul nagu seeni pärast vihma.

Kui tõsta parvlaevapileti hinda ühe euro jagu, lisaks see valla eelarvesse sadu tuhandeid eurosid aastas. Kas see oleks aga aus? Esiteks tuleks kuidagi hakata reisijaid lahterdama – kes on turist ja kes pole, kes peab maksma ja kes ei pea? Teiseks ei pea kohalik omavalitsus Saaremaale suundujate peale midagi kulutama, sest nad sõidavad läbi valla riigiteel.

Ööbijate maksustamine on nii õiglane kui ka mõistlike kuludega korraldatav. Turismitalu, puhkeküla ja hotelli omanik ootab kohalikult omavalitsuselt kulutusi, kuid vastu annab väga vähe. Majutusasutuste palgatase on väga madal, mistõttu ka tulumaksu saab kohalik omavalitsus vähe. Üheeurost ööbimismaksu ei paneks turist tähele, aga vallale-linnale oleks see suur tuluallikas.

Kui juba kohalikest maksudest rääkida, kas poleks siis mõistlikum maksustada hoopis ettevõtteid? Sel juhul poleks vaja ei Maruste soovitatud (vaieldavat) turistimaksu ega ressursitasu tuuleparkide pealt. Tuul on ressurss, aga kuidas seda mõõta?

Ettevõtte väärtus aga on mõõdetav.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
5 aastat tagasi

Maruste töötasu võiks vähendada mõne soti võrra. See on nii väike summa tema jaoks, et ta ei pane seda tähelegi. Vallale oleks see aga suur võit.

K.S.
5 aastat tagasi

Kahe käega poolt, ainult maksakski üht maksu veel… Huvitav, kas elektriarvele tekib üks rida juurde või peidavad lihtsalt hinnatõusu?